Изложби

Денят на народните будители – почетен в Сливен с документална изложба

„Будители народни“ в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“

1 ноември - Ден на народните будители

В  централното фоайе на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен, e експонирана художествено-документалната изложба „Будители народни“, посветена на 1 ноември – Ден на народните будители.

Изложбата  възкресява делото на плеяда книжовници, просветители, борци за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията. В експозицията са представени старопечатни, редки издания из фондовете на библиотеката, както и фототипни; снимков материал и копия на документални материали за живота и делото на най-почитаните народни будители: Паисий Хилендарски, Неофит Бозвели, д-р Петър Берон, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Сава Доброплодни, Хаджи Димитър, Добри Чинтулов, Петко Славейков, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и други бележити дейци със значим принос за Българското възраждане.

Целта на изложбата е да припомни имената и делата на народните будители, които в голямата си част са носители на еволюционните промени, оставящи трайни следи върху развитието на обществото. Те са представители на един свят, в който знанието е ценност, а разпространението му - свещен дълг. Същевременно делата на народните будители ни напомнят, че с вяра и упоритост нашият народ е преодолял редица трудности в миналото и има сили да се справи с предизвикателствата на бъдещето.

Посетителите на изложбата ще имат възможност и да се докоснат до някои от документите, както и да разлистят изложените ценни книги.

Посещението на културното събитие се извършва при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени за закрити обекти.

 

 

Автор:
Иванка Денева Източник: Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен
Публикация:
30.10.2021 г. 18:40
Етикети:
Ден на народните будителиизложба
Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен
Посетено:
496
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33605-denyat-na-narodnite-buditeli-pocheten-v-sliven-s-dokumentalna-izlozhba