Изложби

"Живот на село" - графична изложба на Васил Чакъров

2-20 ноември 2021, Галерия "Стубел"

"Живот на село" - графична изложба на Васил Чакъров

 

◊ ПОКАНА                               

Галерия "Стубел"
представя

„Живот на село”

Изложба на Васил Чакъров

2 20 ноември 2021

Вернисаж: 2 ноември 2021, 17-19 часа

*Зеленият сертификат и маските са задължителни

 

„Живот на село” е поредната изложба от дългосрочния проект, представящ творчеството на Васил Чакъров (1934–2018). Протичаща синхронно с изложбата му в галерия "Графикарт" (ул.”Златовръх” 50), тя насочва към графичното наследство на художника.

Защо галерия "Стубел", с подчертано съвременен профил, доказан за петте години присъствие в културната топография на София, се обръща към Васил Чакъров? Каква е целта на тази тематично фокусирана експозиция? Замислихме я като предизвикателство към днешния зрител. "Живот на село" е цикъл, изпълнен в периода 1977- 1983 година. Чакъров е градски човек, но детските впечатления са белязали трайно неговата чувствителност. Художникът предлага многопосочни размисли за българското село, неговите атрибути, корени, цвят. Интерпретациите му не ни отпращат в етнографските пространства на миналото, а сами плод на живо докосване, събуждат разбиране за смисъла на земното ни съществуване. Видени в тяхната простота и естественост, нещата от живота на село като знаци на битието говорят за ценности, които в съвременния забързан свят сякаш забравяме. А селото наистина повече от града предполага потапяне в природата, която ние все по-често виждаме през екрани. Графиките на Чакъров ни напомнят също, че функционалното, рационално ползване на визуалните образи не е достатъчно. Че сетивното, докосването до реалната предметност лежи в основата на изкуството.

Към тези и още много въпроси ни отпращат творбите на Васил Чакъров. Надяваме се да оцените в тях не само качествата на графиките, но да откриете своите проекции и мисли.

                                                                                           Ружа Маринска

 

Васил Чакъров е роден в кюстендилското село Багренци, но почти целият му живот преминава в Самоков, където работи и като учител. Художникът участва в множество окръжни и общи художествени изложби в България, СССР, Полша, Унгария, Дания и Чехословакия. Реди самостоятелни изложби в Софийска градска художествена галерия, галерията на СБХ, в галерии в Пловдив, Благоевград, Кюстендил и Сливен.

През 2008 година Васил Чакъров получава Националната награда „Захарий Зограф“.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
29.10.2021 г. 11:04
Посетено:
617
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33594-zhivot-na-selo-grafichna-izlozhba-na-vasil-chakarov