Изложби

С изложба „Свят от йероглифи” отбелязват 60-годишнината от основаването на ПУ „Паисий Хилендарски”

Експозицията е първото подобно събитие, което ще се проведе в новооткритата археологическа зала - Източен сектор на Античния стадион на Филипопол

◊ СЪБИТИЕТО

С изложба „Свят от йероглифи” отбелязват 60-годишнината от основаването на ПУ „Паисий Хилендарски”

Първата по рода си изложба, озаглавена “Свят от йероглифи”, ще се открие утре, 29 октомври, от 17:00 ч. в новата разкрита археологическа зала, т.нар. Източен сектор на Античния стадион на Филипопол (под сградата на магазин H&M на Главната улица).

Организатори на експозицията са Филологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, Класна стая „Конфуций” към висшето училище и Общински институт „Старинен Пловдив”.

Изложбата представя 40 творби на 40 автори – 20 рисунки и 20 фотографии, от националния конкурс със същото име – „Свят от йероглифи”. Най-младият участник е на 7 години, уточняват организаторите.

Тази изложба Филологическият факултет посвещава на 60-годишнината от основаването на ПУ „Паисий Хилендарски”.

Откриването на изложбата ще бъде предхождано от среща-разговор с преводача на книгата „Трите тела” на Лиу Цъсин - Стефан Русинов. Срещата е насрочена за 16:00 ч.

Сред поканените официални гости за премиерата на превода и за откриването на изложбата са директорите на Институт „Конфуций” в София – Аксиния Колева, от българска страна, и проф. Лиу Сиумин, от китайска страна. И двете събития ще се проведат при спазване на всички противоепидемични мерки.

Изложбата е първото подобно събитие, което се организира в новоткритата археологическа зала, и този факт е знаков за авторитета на ПУ „Паисий Хилендарски” сред културната общественост на града, смята зам.-ректорът на висшето училище доц. д-р Надя Чернева. Тя сподели амбицията на университета изложбата да стане традиционна за културния календар на града с възможност за превръщането й в пътуваща експозиция, която да представя най-добрите творби от конкурса и в българските културни институти в Европа.

Експозицията „Свят от йероглифи” ще бъде открита за посетители в следващите 2 седмици.

 

Автор: Организаторите
28.10.2021 г. 15:43
Посетено: 489
Етикети: Стефан Русинов, превод, среща-разговор, Филологически факултет, изложба, годишнина, Лиу Цъсин, „Трите тела”, Класна стая „Конфуций”, “Свят от йероглифи”, ПУ „Паисий Хилендарски”
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33589-s-izlozhba-svyat-ot-yeroglifi-otbelyazvat-60-godishninata-ot-osnovavaneto-na-pu-paisiy-hilendarski