Изложби

Вернисаж на изложбата "Бестиарият на Лем според Мроз"

27 октомври 2021, 18.30-20.30 ч., Полски институт в София

 

◊ ПОКАНА

„Бестиарият на Лем според Мроз“

Вернисаж на изложбата илюстрации на Даниел Мроз към творбите на Станислав Лем

Аудио-визуален експеримент на Ивайло Иванов и Нина Фолтинович

 

Кога: 27 октомври 2021, сряда, 18.30-20.30 ч.

Къде: Полски институт в София, ул. „Веслец“ №12, вход свободен*

Организатори: Полски институт в София

 

По случай Годината на Станислав Лем и 100-годишнината от рождението на писателя

Сеймът на Република Полша обяви 2021 г. за Година на Лем. Изключително популярен сред своите сънародници, Станислав Лем е и един от най-известните полски писатели в света, преведен на 41 езика и издаван в милиони екземпляри. Литературният жанр, в който Станислав Лем постига най-големи успехи и който той прекрасно използва, прославя и издига до художествени висоти, е научнофантастичният роман. Творчеството на Станислав Лем е световен феномен, с огромна сила на въздействие и роля във формирането на културата. В кръга на неговите интереси попадат и се разискват такива значими теми като етичните проблеми, свързани с появата на самоосъзнати роботи и изкуствен интелект, както и правни проблеми, породени от постиженията на съвременната медицина (дали човек с множество трансплантирани органи все още е същата личност?). В романите си, радващи се на голяма популярност, той успява да включи цял арсенал от проблеми, произтичащи от сблъсъка на хуманитаристиката и медицината с инженерството и футурологията.

Графикът от Краков Даниел Мроз придава най-съвършена графична форма на героите от произведенията на Лем. За повечето почитатели на писателя илюстрациите на Мроз и текстовете на Лем са се превърнали в едно неразделно цяло.

Изложбата, озаглавена Бестиарият на Лем според Мроз, представя резултатите от сътрудничеството между тези двама големи творци. В този бестиарий са представени еманципирани машини, малко зловещи и в същото време гротескни, старателно нарисувани от майстора на четката Мроз и съчетани с описанията им, открити в романите и разказите на майстора на словото Лем.

 

Yves_O vs Nina F

аудио-визуален експеримент 

Дълбоко, атмосферно, космично пътешествие през синтезаторни звуци, тъмни визуализации и контрастни стилове музика, вдъхновени от изложбата и филмите по творбите на Станислав Лем. 

Иво Иванов е преподавател, преводач и културен мениджър. Визионер и организатор на някои от най-авангардните събития в страната, сред които е и международния фестивал за пърформанс Sofia Underground. Професионално пуска музика от края на миналия век, а под псевдонима Yves_O (от френски: Ив_О) експериментира с визуализации през последните петнадесет години. Участвал е в множество събития на няколко континента и е голям почитател на творчеството на Станислав Лем.

https://soundcloud.com/dkstrkt
https://play.exaf.org/
https://www.mixcloud.com/RadioVLKV/vlkv14yveso-march-hare/

 

Nina F (Нина Фолтинович) е от Силезия, миньорската част на Полша. От малка се занимава с музика и проследява развитието на полската електронна сцена. Селекциите ѝ са еклектични и функционални, неподлежащи на стилово и жанрово категоризиране. Преди няколко години се премества да живее в София, където открива нови интересни звуци и артисти. 

https://soundcloud.com/ninchetoo

 

Присъединете се към събитието във Фейсбук!

Заповядайте!

 

* * *

*Проявата ще се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки, препоръчани от Министерството на здравеопазването: зелен сертификат или валиден отрицателен тест, спазване на физическа дистанция от 1,5 м, задължително носене на маски и дезинфекция на ръцете при влизане в обекта.

Автор:
Полски институт в София
Публикация:
26.10.2021 г. 13:56
Етикети:
Посетено:
555
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33576-vernisazh-na-izlozhbata-bestiariyat-na-lem-spored-mroz