Изложби

Габриела фон Хабсбург, внучката на последния австрийски император, с първа самостоятелна изложба в България

Art Agency представи „You Can Say that Again”

Габриела фон Хабсбург, внучката на последния австрийски император, с първа самостоятелна изложба в България: 1
Габриела фон Хабсбург, внучката на последния австрийски император, с първа самостоятелна изложба в България: 2
Габриела фон Хабсбург, внучката на последния австрийски император, с първа самостоятелна изложба в България: 3
Габриела фон Хабсбург, внучката на последния австрийски император, с първа самостоятелна изложба в България: 4

 

Поетични композиции от стомана – така може да се опише първата самостоятелна изложба у нас на световноизвестната скулпторка Габриела фон Хабсбург, разположена в административната сграда ЕСТЕ в София. Експозицията бе официално открита на 20 октомври и може да бъде видяна до 18 ноември 2021 г. Изложбата е организирана от Art Agency, куратор е международния арт дилър Стефан Стоянов и се осъществява с подкрепата на Кремена и Кирил Домусчиеви.

В изложбата са включени скулптури на художничката, които показват отношението ѝ към модерната форма, характера и изразителността на материалите. Макар да работи със стомана, Габриела фон Хабсбург показва не силата, а крехкостта на формите. Творбите й комуникират с пространството, представлявайки геометрични композиции с отворена форма, така че мислено да могат да бъдат продължени.

 „Точно както в музиката паузата засилва изражението, скулптурата също оказва своето въздействие чрез умишлено създадени празни пространства и празноти. Скулптурата е свързване с космоса“, казва Габриела фон Хабсбург.

Габриела фон Хабсбург е сред съвременните представителки на модернизма. Дългогодишната й работа в изучаване на формите и материала е свързана с постигането на визуална хармония, както и със стремеж към перфекционизъм и максимална естетическа опростеност и чистота.

„You Can Say that Again“ е първата самостоятелна изложба на авторката в страната ни. Тя променя съществуващите практики на показване на изкуство в корпоративна среда, където най-често интересът се фокусира върху утвърдени български художници. Изложбата допринася за космополитността и разнообразието в българския културен пейзаж и насърчава колекционирането на съвременно изкуство в международен мащаб.

„Избрах скулптурите на Габриела фон Хабсбург за тази изложба, защото смятам, че нейното творчество се вписва изключително добре в корпоративна среда, която днес се явява съвременното градско арт пространство. Освен това именно нейните творби, подредени тук, могат да провокират интереса на посетителите по един неочакван начин“ -  казва кураторът Стефан Стоянов.

Сред гостите на откриването на събитието бяха Симеон и Маргарита Сакскобургготски, Андриа Брулет-Родригез, Заместник-посланик на САЩ в София и съпругът ѝ Раул Родригез, Кирил и Кремена Домусчиеви, Николай и Румяна Вълканови, д-р Цветелина Спиридонова, Зарина Генчева, Екатерина Тупарева, Николай Неделчев, Боян Томов, д-р инж. Боряна Манолова – главен изпълнителен директор на “SIEMENS” България, Николай Андреев - главен изпълнителен директор на “Нова Броудкастинг Груп” и съпругата му Албена Андреева.

 

За Габриела фон Хабсбург

Габриела фон Хабсург е внучка на Карл I Франц Йозеф – последния император на Австрия, и дъщеря на ерцхерцога на Австрия Ото фон Хабсбург. По наследство тя носи титлата „ерцхерцогиня на Австрия”, но казва, че предпочита да бъде запомнена не като представител на династията, а със своето изкуство.

Родена е в Люксембург, отраства в Германия, където учи философия и изкуство в Мюнхен. Тя е скулптор и професор по изкуство. Работи като дипломат и посланик на Грузия в Германия от 2010 до 2013 г.

Габриела фон Хабсбург създава предимно нефигуративни скулптури от неръждаема стомана. Също така композира литографии, използвайки оригинална занаятчийска техника. Всяка година тя провежда няколко международни изложби. От 90-те години на миналия век е активна в няколко източноевропейски страни, в допълнение към работата в САЩ и други части на Европа.

* * *

На снимките:

Сн. 1, 2, 3 - Творби на Габриела фон Хабсбург, включени в изложбата. Фото: Калин Серапионов (3 бр.)

Снимка 4 (от ляво надясно): Кирил и Кремена Домусчиеви, Симеон и Маргарита Сакскобургготски, Габриела фон Хабсбург и Стефан Стоянов

 

 

Автор: Радосвета Чобанова
25.10.2021 г. 15:24
Посетено: 456
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33567-gabriela-fon-habsburg-vnuchkata-na-posledniya-avstriyski-imperator-s-parva-samostoyatelna-izlozhba-v-balgariya