Изложби

Изложба „Офортите на Рембранд“

25 - 31 октомври 2021 г., Народна библиотека „Иван Вазов“ - Пловдив

Изложба „Офортите на Рембранд“

 

◊ ПОКАНА

От 25 до 31 октомври 2021 г. в изложбеното пространство на Изкуствотеката на НБ „Иван Вазов“ - Пловдив, фоайе ет. 2, ще бъде показана изложбата „Офортите на Рембранд“. Тя е продукция на библиотеката.

През 1880 г. в Париж от издателство Quantin  е издаден тритомникът „Офортите на Рембранд“ в изключително бутиковия тираж от 500 броя. На 13 март 1883 г., по настояване на тогавашния директор на Пловдивската народна библиотека Борис Дякович е закупен един брой от Лайпциг за 338 златни лева. Притежаваният от нашата библиотека екземпляр носи № 351 и е единствен не само в България, но и на Балканите.

Първият том е теоретично изследване на творчеството на Рембранд и описание на офортите, вариантите и обстоятелствата, около създаването им, а вторият и третият включват самите офорти. Много уважавани и изключително богати библиотеки по света не притежават изданието или съхраняват само част от него. Изложбата дава възможност за докосване до това изключително световно богатство.

„Офортите на Рембранд“ е част от събитията, с които НБ „Иван Вазов“ – Пловдив отбелязва 100-годишнината от създаването на отдел Специални сбирки през 2021 г.

Изложбата ще може да бъде разглеждана при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

 

Автор: НБ „Иван Вазов
22.10.2021 г. 12:26
Посетено: 455
Етикети: изложба, Пловдив, „Офортите на Рембранд", Народна библиотека „Иван Вазов“
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33561-izlozhba-ofortite-na-rembrand