Изложби

„Сватба“ / „Wedding” - изложба живопис и скулптура на Мариела Димитрова - Мара, Боян Говедарски – Бобо и Миряна Генчева

21 октомври – 17 ноември 2021, Арт Галерия "Папийон" - Варна

 

◊ ПОКАНА

Арт Галерия Le Papillon 
представя

Мариела Димитрова - Мара /Mariela Dimitrova - Mara

Боян Говедарски – Бобо / Boyan Govedarski – Bobo

Миряна Генчева / Miryana Gencheva

и

„Сватба“ / „Wedding””

Изложба живопис и скулптура

от 21 октомври до 17 ноември 2021

 

Арт Галерия Le Papillon има удоволствието да Ви покани на една съвсем необикновена, различна, интересна „СВАТБА“.

От 21 октомври до 17 ноември 2021 г. изложбената зала на галерията се трансформира в своеобразна сцена за спектакъл от фигури, където режисьор, сценарист, сценограф и осветител е щурият творчески тандем на Мариела Димитрова – Мара, Боян Говедарски – Бобо, Миряна Генчева. Обединени от богатото си въображение, безспорен талант, умението да се шегуват и забавляват, всеки изразяващ се в своята различна стилистика в сферата на изящното и приложното изкуство, артистичният екип ни въвлича в една „СВАТБА“ в епидемична обстановка, където младоженците и гостите не са живи хора, а скулптури и кукли.

В центъра на събитието и разбира се главни персонажи са забавните младоженци и кумове, сътворени от необятната фантазия на Мара – Мариела Димитрова и таланта ѝ да вдъхва живот по нов начин на всичко, което е имало друга функция преди да попадне в умелите ѝ ръце. Нейните картини–пластики излизат извън рамките и представите за традиционното изкуство и затова имаме и забележителен оркестър, гости, даже пазители. Всички нейни творения са на пръв поглед напълно спонтанни, забавни, хумористични и дори наивни, понякога гротески, но винаги подканват зрителя към по-задълбочено вникване и често малък детайл повдига множество въпроси и насочва към иронизиране на човешки нравствени норми, качества, поведение и състояния. Тя е автор с дълга творческа биография. За Мара няма ограничение в материалите – дърво, метал, порцелан, дантела, понякога успява да претвори най-неочаквания материал в картина, превръщаща се в уютно кътче от дома. И винаги е любопитен въпроса: Кое е първо – дали вещите пораждат идеите или конкретните идеи биват овеществявани чрез тях? Наивистичните й фигурални композиции са силно разпознаваеми, със собствен почерк на стилизация и комбиниране на много материи, асоциативни препратки и сюжетни линии.

Скулптурите – кукли на Миряна Генчева, участващи в „СВАТБАТА“ рязко се различават като стилистика и изпълнение и внасят финес, деликатност, нежност, изящност, дори редки камъни и материали в общата усмивка и веселба в това събитие и сякаш идват от различен свят. Нейната „Булка“ е вдъхновена от Италия, очаровала авторката със своята пищност, жизненост и красота и затова вплита своите впечатления и флорентинско слънце в роклята ѝ като алегория на талиатели и дантели. Сватбарите ѝ са също метафорични образи и всъщност са композиция от костенурка, жерав, риба и зебра. А историята им разказва как те закъсняват защото „костенурката” е бавна, което много изнервя „жерава”; ”прасето” не се притеснява, „рибата” е дълбоко разчувствана, а „зебрата” иска да е най-красивата след булката. Но накъде на „СВАТБА“ без шаферки – в ролята на „ТРИ ЖЕНИ ПРАВЯТ СУПА“, като интерпретация на основополагащата максима „Една жена може да направи от нищо – супа, скандал и шапка”. Творбите Миряна въздействат, пленяват, предават емоции и настроения, провокират любопитство без да натрапват своето мнение и мироглед, оставяйки у зрителя усещането за съпреживяно емоционално пътешествие, на витална нежност. Скулптурите ѝ предават порива на въображението ѝ, синтезират посланията ѝ за малките и съществени неща от живота по уникален начин, обикновени материали и специално изработени фини детайли, често от благородни метали и минерални камъни.

За подходящия интериор, подобаващ за такъв случаи се е погрижил Боян Говедарски – Бобо, който зад твърдостта на метала прикрива романтичния си подход и естетика, както и чувството си за хумор. Уникалният му стил на работа с електрожен в подготовката на пръстен, сватбен букет и други тайни за приобщаването ни към света на тази небивала „СВАТБА“ е разпознаваем с лекотата, с която оформя и най-малките елементи. В ръцете му всеки метал или дърво се превръща в забавни творби – странни осветителни тела, съвсем в контекста на събитието, мъжки играчки, часовници, сватбен букет и неща, които могат да предизвикат усмивка на всяко закостеняло виждане.

Какво прави тази изложба нетрадиционна и различна: това са от една страна идеите и възгледите на тримата автори – артистични колоритни личности, съхранили в себе си способността да се радват, удивляват и възхищават на живота, същевременно осмивайки някои човешки черти с изразните средства на иронията и хиперболата. От друга страна често материалите и техниките, използвани при пресъздаването на техните произведения на изкуството са освен традиционните и вдъхнати за нов живот части от нещо друго изящно и старинно или фин порцелан, специфични камъни, стомана. Идеите се преплитат една в друга, историите преминават от творба в творба и тримата автори се допълват и развиват.

Ето каква е поканата на авторите за предстоящата изложба:

"Мара, Миряна и Боян имат удоволствието да Ви поканят на тяхната СВАТБА  в центъра на Варна, срещу Кукления театър, в Арт Галерия Le Papillon. Там, в компанията на 2-3 булки, 1-2-ма женихи (младоженци) роднини, гости и длъжностни лица, сте добре дошли да се забавляваме!

Ще бъдете закичени с кърпичка, а етнически разнообразен оркестър ще свири Бела роза. Хоро няма да играем...хм ... заради дистанцирането. Танго и валс - също - освен дистанционно и по един! Закъснелите гости няма да останат по-гладни от подранилите, защото храна така или иначе няма да има.

Хм... обаче ще видите как 3 жени готвят супа!

Не за друго, ами защото всяка жена от едното нищо може да направи поне 3 неща - скандал, шапка....и супа!

Ще видите и няколко знакови, желани, но - както се оказва - опасни предмета - годежен пръстен, брачни халки и булчински букет.

Предполагам, че на никого не стана съвсем ясно за какво става дума, но това е съвсем поправимо, ако дойдете на СВАТБА-та.

Най-добре е да дойдете още първия ден, но и по-късно - все нещо ще е останало...“

А Мариела Димитрова - Мара изяснява общото между тримата:

„Според мен човек трябва да изпитва удоволствие или поне удовлетворение от всяка дейност, с която се захване!  Всъщност това си е доста трудно в редица области, но поне в изкуството следва, ако не да е лесно, то поне да е закономерно и естествено. Изкуството е игра..., игра за малки и пораснали хора. Играещият човек... Който с радост прави интересни и готини неща! Събрали сме се трима такива и правим неща, които – пак с радост – споделяме с приятели, познати и непознати.“

Експозицията може да бъде видяна от 21 до 17 октомври 2021 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от „Годишна програма за изложбена и събитийна дейност на Арт Галерия Папийон“, подкрепена от Национален фонд „Култура“ към Министерство на Културата.

 

◊ ЗА АВТОРИТЕ

Миряна Генчева е родена в София през 1979 г. Завършила е руско основно училище, след това английска гимназия, СУ "Климент Охридски". Изучавала е рисуване при Таня Запрянова, която според авторката ѝ показала как наистина да вижда формите и цветовете на заобикалящия ни свят. От 2014 г. е главен редактор в списание „Магазин Интериор Дизайн и Архитектура“. Има участия и самостоятелни изяви със своята скулптура в над 10 изложби.

Боян Говедарски – Бобо е роден в София на 04.09.1968 г. в семейството на инженер и архитектка. Завършил е 22-ра гимназия „Г. С. Раковски”, учил е в МЕИ – София. Работи главно в областта на рекламата и визуалните комуникации.

Участва в направата на почти всички работи на художничката Мариела Димитрова, включващи метал и дърво. През 2015 г. е първата му съвместна изложба с Мара и оттогава има 4 съвместни изложби с Мара и участие в Биенале на хумора и сатирата в гр. Габрово.

Мара (Мариела Димитрова) е родена през 1967 г. в гр. София. През 1981г. заминава за Хавана, Куба, където от 1982 г. до 1987 г. учи в Академия за изящни изкуства "Сан Алехандро" - специалност "Графика". През периода 1985-1987 г. участва в няколко общи изложби в Куба. Завръща се в България през 1987 г. През 1995 г. завършва българска филология в СУ "Климент Oхридски". От 1995 г. участва в множество общи изложби и има над 10 самостоятелни изложби. Нейни творби се намират в частни колекции в България и по целия свят - Европа, Северна и Южна Америка, Азия. Тя живее и работи в България.

Самостоятелни изложби:

1998 г. -  Галерия “Партер”, Шипка 6
2003 г. - “Рециклирано”, галерия “Астри”
2004 г. – “Еньовден”, галерия “Гая”
2005 г. - “Мара”- изложба-откриване на галерия  “Пагане”
2006 г. - “Песничка за теб” – галерия “Астри”
2007 г. - “Вий спомняте ли си, госпожо...” г-я Пагане, със Станка Колева.
2008 г. - “Лирико-драматическа-фотографическа изложба” – галерия  Теста
2008 г. - “Пречупености на отражението при художествените наптрупвания”
2009 г. - "Кекс с ябълка" - тематична изложба за изкушението, кекса и секса, представена в живопис, фотография и инсталации, галерия ГАЯ, София
2010 г. - "Завъртулване" - живопис,  галерия Париж, София
2010 г. - "Вариации на тема кекс с ябълка"
2011 г - "Магична куклография" - галерия "Париж", София
2012 г. - "Манджа с грозде" - галерия "Пагане"- София
2012 г. - "Вятър работа" - галерия АВТОФРАФ, Пловдив
2012 г. - "Вятър работа" - галерия ГАЯ, София
2013 г. - галерия Пагане
2015 г. - "Сюита на четири ръце" съвместно с Боян Говедарски – Бобо
2016 г. – „Небивалици“ - съвместно с Боян Говедарски – Бобо и Миряна Генчева – Арт Галерия Le Papillon
2017 г. – „Белот на две ръце“, съвместно с Георги Йорданов – галерия Възраждане, гр. Пловдив
2018 г. – „Ретроспективна изложба“ - галерия Пагане, София
2019 г. – печели наградата на Градска Художествена Галерия Бургас на сатиричната изложба „Капки смях“
2021 г. - „Бесове“ - галерия Пагане, София

 

Автор:
Арт Галерия Папийон
Публикация:
21.10.2021 г. 13:38
Посетено:
951
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33557-svatba-wedding-izlozhba-zhivopis-i-skulptura-na-mariela-dimitrova-mara-boyan-govedarski-bobo-i-miryana-gencheva