Изложби

Четвърти Международен Екслибрис Конкурс Варна гостува на НУИ „Добри Христов” - Варна

Изложбата със селектираните творби тръгна на своето пътуване из България

 

Четвърти Международен Екслибрис Конкурс Варна гостува на НУИ „Добри Христов” - Варна

18-30 октомври 2021

На 18 октомври 2021 изложбата със селектираните творби в четвъртото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна тръгна на своето пътуване из България, а първата спирка традиционно е в Националното училище по изкуствата „Добри Христов” във Варна.

Училището е партньор на галерия "Ларго" в конкурса още от първото му издание и експозицията ще гостува две седмици в галерия „Коридора” по покана на директора на училището г-жа Румяна Петрова. Учениците и техните преподаватели бяха изключително впечатлени от селектираните творби и още с окачването на таблата те веднага привлякоха вниманието както на учещите в специализираните паралелки по изкуствата, така и на най-малките възпитаници от началните класове.

Изложбата беше открита от Директора на конкурса и на Арт галерия "Ларго", г-жа Нели Вълчева, която разказа пред събралата се аудитория за историята на конкурса, за тазгодишното издание и неговите призьори и прикани учениците да участват със свои творби в следващото му издание.

Международен Екслибрис Конкурс Варна е биенале, провеждащо се в морската столица от 2014 година, а негов главен организатор е Арт Галерия "Ларго". От първото си издание до сега конкурсът се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд "Култура". Тази година участие взеха 210 автори от 38 държави, а първата награда беше присъдена на беларуския художник Иван Русачек. Българският художник Христо Найденов беше удостоен с Първа награда на името на Йордан Петков, основател на галерия "Ларго" и основен спомоществовател на конкурса.

Националното училище по изкуствата „Добри Христов” е създадено като музикално училище  през 1944 г. със специалности – „Класически музикални инструменти” и „Класическо пеене”. От 1990 г. е разкрита нова специалност – „Класически танц”, а от 1992 г. – „Изобразително изкуство”. От 2002 г. са разкрити  специалностите по български народни инструменти, от 2003-та година – „Българско народно пеене”, а от 2008 г. – „Поп и джаз пеене”. Над 500 ученици от I до ХІІ клас се обучават в 26 специалности в 3 профила: Музика (всички класически и народни инструменти, класическо, поп и джаз, народно пеене), Танцово изкуство (балет), Изобразително изкуство - изящен профил. От януари 2004 г. получава статут на Национално училище по изкуствата, което е първото извънстолично национално училище.

 

Нели Вълчева, Изпълнителен директор
Международен Екслибрис Конкурс Варна

Автор:
Публикация:
20.10.2021 г. 16:11
Посетено:
777
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33552-chetvarti-mezhdunaroden-ekslibris-konkurs-varna-gostuva-na-nui-dobri-hristov-varna