Изложби

„Родопско величие“ - нова изложба и каталог на музея в Смолян

Портрети на хора, свързали завинаги името си с Родопите, нарисувани от варненската художничка Сияна Струнчева

 

◊ СЪБИТИЕТО

Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – град Смолян

представя

„Родопско величие“

Нова изложба и каталог на музея в Смолян

 

"Родопско величие" – така е озаглавена изложбата, съдържаща портрети на дванадесет родопчани и хора, свързали завинаги името си с Родопите, и каталогът към нея, издание на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян.

Момчил юнак, Дельо хайдутин, Поп Григорий, Рада Казалийска, Капитан Петко войвода, Кольо Шишманов, Яна Шишманова, Пейо Шишманов, полк. Владимир Серафимов, Стою Шишков, Екзарх Стефан, Николай Вранчев определяме като величави личности, защото животът и делата им и до днес предизвикват преклонение, уважение, почит…

РИМ „Стою Шишков“ – Смолян се зае да събере в едно издание, в един каталог, образите на най-заслужилите личности за самоопределението, освобождението и просвещението на родопчани, нарисувани от варненската художничка Сияна Струнчева, с кратки исторически бележки, представящи техния живот и дейност.

Сияна Струнчева завършва магистърска степен по „Педагогика на обучението по пластични изкуства”, специалност „Живопис” в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“. Живее и работи във Варна. Има интереси в областта на художествената фотография, графичния и уеб дизайн. Работи с деца в Школа по изкуства „Магия 7“ – Варна, с които се включват в изложби, пленери, конкурси, печелят награди и взаимно се вдъхновяват.

Художничката участва в групови международни, национални и регионални конкурси и форуми на изкуството. В работите си експериментира с различни материали, основи, техники. Вдъхновява се от проекти, в които крайният продукт е резултат от различни етапи на подготовка и работа. Нейното въображение се провокира от  разнообразни идеи и тя не се ограничава до определен стил, жанр или концепция.

Любовта към Родопите е вдъхновението на Сияна за изложбата „Родопско величие“. Силен мотив за работа по изложбата е това, че родословието ѝ има родопски корени и Родопите заемат специално място в нейното сърце. Емоциите, натрупани по време на пътуванията си в Родопите са тези, които я подтикват към работа по темата. Обичта на родопчани към родния им край е заразителна. Техният стремеж да познават и тачат миналото си, да съхраняват традициите си, да обичат природа си, да възпитават в същия дух децата си, лесно завладяват и Сияна.

Впечатления от посетени места в Родопите, споделени емоционални разкази, прочетени истории за велики хора и паметни събития, са повод Сияна да работи по цикъла портрети на значими за историята, културата и образованието личности от Родопите.

Сияна се изпълва с енергия и от величествената природа на Родопите. Впечатляват я красотата и багрите на родопските носии, зарежда се духовно от родопските традиции и музика. Вълнува се и от предметите от бита, навяващи носталгични чувства към миналото, или такива които предизвикват философски размисли. Чувствата на авторката са художествено интерпретирани в произведения, също включени в изложбата.

Изложбата „Родопско величие“ и каталогът към нея ще бъдат изложени в смолянския музей от 21 октомври – празник на Община Смолян и честване 109 години от освобождението на смолянския край от османско владичество по време на Балканската война – 1912 г.

Официалното откриване на изложбата е предвидено за 21.10.2021 г. от 16.30 часа.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
20.10.2021 г. 15:10
Посетено:
680
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33551-rodopsko-velichie-nova-izlozhba-i-katalog-na-muzeya-v-smolyan