Изложби

„Да докоснеш Пикасо” - изложба на Димитър Войнов-син

14 октомври - 02 ноември 2021, Арт Галерия "Ларго", Варна

 

◊ ПОКАНА

Арт Галерия "Ларго" представя

Димитър Войнов-син

„Да докоснеш Пикасо”

изложба – живопис

 14 октомври - 02 ноември 2021

Откриване – четвъртък, 14 октомври 2021 г., 18:30 часа 

 

От 14 октомври 2021 Арт галерия "Ларго" ще представи за втори път със самостоятелна изложба в своите салони брилянтния рисувач Димитър Войнов-син. Експозицията се нарича „Да докоснеш Пикасо” и в нея награденият с приза "Художник на десетилетието 2008-2018 на Галерия "Ларго" автор ще покаже най-новите си творчески търсения, провокирани от картините на прочутия новатор на 20-ти век Пабло Пикасо.

Цялата изложба включва картини от едноименния цикъл „Да докоснеш Пикасо”. Темата вълнува художника вече повече от година и след изложбата му това лято в Трявна, Войнов за втори път ще представи картини от цикъла в своя самостоятелна изложба. В основата на всяка от творбите е картина на известния кубист. От композицията на испанеца тръгва разработката на българина. Интересната тук е симбиозата между живописните образи на двамата творци. Гледайки картините, зрителят има чувството, че художествения свят на Войнов-младши като че ли е влязъл в картините на Пикасо и е започнал там свой собствен живот. Действително провокацията е голяма. Стилът, колоритът, композиционните решения, времето и епохата – всичко отдалечава двамата автори един от друг. И въпреки това картините на Митко са като един прозорец на времето, който ни кара да прелетим не само от една епоха към друга, но и както в прословутия „Да бъдеш Джон Малкович” да се промушим леко от имагинерния свят на единия художник в този несъществуващ, но толкова прочут и известен свят на другия. И ако заимстваме прочутата сентенция от филма, че човек е най-наясно със себе си, едва когато е в кожата на друг, може би ще повярваме, че настоящата изложба е като един опит на Войнов да погледне на себе си и на своето творчество отстрани и да си направи самооценка.

Очакваме ви на откриването на 14 октомври 2021, от 18:30 часа в Арт Галерия "Ларго", Варна, ул. "Хан Крум" 8.

Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com. Изложбата продължава до 02 ноември 2021.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Димитър Войнов–син е роден на 20 септември 1971 г. в София. През 1990 г. завършва Художественото училище “И. Петров” в София, а през 1997 – магистратура по стенопис в НХА, София. От 1998 г. досега има над 60 участия в групови изложби в България и Европа и повече от 40 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Варна, Трявна, Фрайберг и Берлин - Германия, Франция, Люксембург. Димитър Войнов е лауреат на годишна награда за живопис на галерия “Триадис” (2004), галерия “Възраждане”, Пловдив (2005), фирма “Красная линия”, София (2008).

Негови картини са собственост на колекции в България, Швейцария, Австрия, Гърция, Германия, Франция, Испания, Англия, Италия, Холандия, Португалия, САЩ. Димитър Войнов-син е носител на приза "Художник на десетилетието на Арт Галерия "Ларго" 2008-2018". Живее и работи в София.

 

 

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
14.10.2021 г. 12:46
Посетено:
1207
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33518-da-dokosnesh-pikaso-izlozhba-na-dimitar-voynov-sin