Изложби

Студенти на НБУ с фотографска изложба "Остров Белене - остров на свободата или остров на робството"

Фотографиите са направени по време на Втория пътуващ семинар по криминология до остров „Персин“ през юни 2021 г.

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 14 октомври 2021 г. от 13:30 ч. департамент „Национална и международна сигурност“ на Нов български университет, съвместно с департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, открива фотографска изложба „Остров Белене – остров на свободата или остров на робството“. Изложбата включва 30 фотографии на студенти от бакалавърска програма „Гражданска и корпоративна сигурност“, магистърски програми „Национална и международна сигурност“ и „Криминология и политики за превенция на престъпността“ и на щатни преподаватели от департамент „Национална и международна сигурност“.

Фотографиите са направени по време на Втория пътуващ семинар по криминология до остров „Персин“ (гр. Белене) през юни 2021 г.

Основният обект на фотоизложбата е Мемориалният парк „Втори обект“ (бивш трудово-възпитателен и концентрационен лагер в периода 1949 г. – 1989 г.). Част от фотографиите показват богатствата на Природен парк „Персина“, Светилището „Блажени д-р Евгений Босилков“, античният римски военен кастел „Димум“ с митница на брега на река Дунав и параклисът „Божието милосърдие“, в който се съхраняват частици от мощите на полската светица Фаустина Ковалска, дарени от Папа Йоан Павел II.

Фотоизложбата „Остров Белене – остров на свободата или остров на робството“ се организира по повод 30-годишнината от създаването на Нов български университет и 5-годишнината от разкриването на магистърска програма „Криминология и политики за превенция на престъпността“ - единствената по рода си в България практико-приложно ориентирана образователна програма по криминология.

Двата департамента – организатори на фотоизложбата, се включват в първия си съвместен проект чрез Лабораторията за специализирани изследвания на рисковете и сигурността (с ръководител проф. д-р Ненко Дойков) и Лабораторията по графичен дизайн (с ръководител доц. д-р Илия Кожухаров). Реализацията на фотопроекта, както и на втория Пътуващ семинар по криминология, е осъществена със съдействието и финансовата подкрепа на Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на Нов български университет.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
13.10.2021 г. 15:11
Посетено:
966
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33516-studenti-na-nbu-s-fotografska-izlozhba-ostrov-belene-ostrov-na-svobodata-ili-ostrov-na-robstvoto