Изложби

"Следи от империи" - изложба на Тома Жорион

12 октомври – 4 декември 2021 г., Галерия Синтезис

 

◊ ПОКАНА

Галерия Синтезис, Фотосинтезис и Френският институт в България
представят

"Следи от империи"

Изложба на Тома Жорион

12 октомври – 4 декември 2021 г.
 
Откриване: 12 октомври (вторник), 17:00 – 20:00 ч.  
Изложбата ще бъде открита в присъствието на автора в 18:00 ч.

Куратори: Надежда Павлова и Никола Михов


Галерия Синтезис, Фотосинтезис и Френският институт в България ви канят на изложбата „Следи от империи" на френския фотограф Тома Жорион, едно от водещите имена в урбекс[1] фотографията. Изложбата е фокусирана върху три от неговите най-значими проекта: „Silencio" (2007–2013), Vestiges d'Empire (2013–2016) и „Veduta" (2009–2020). Те са придружени от фотокниги, които ще бъдат представени по време на съпътстващите събития.  

За серията „Vestiges d'Empire" Тома Жорион пътува до дванадесет бивши френски колонии, от Виетнам до Китай, през Гваделупа и Сенегал до Индия, Камбоджа и Мадагаскар, в търсене на следите от забравеното архитектурно наследство на  Френската колониална империя. 

„Френската колониална история е противоречива, a следите ѝ водят към много от съвременните геополитически конфликти. Чувствителна тема за едни, тя е заредена с авантюризъм и въображаеми истории за други. Аз се интересувам от историята на местата, от белезите на преминаващото време и намесата на човека в тях. Избрах темата за колониите, защото в нея се съчетават всички тези елементи. Подходът през призмата на архитектурната фотография ми позволи да я неутрализирам и да я представя в нова перспектива.", споделя Тома Жорион пред  сп. "Шпигел".

За проекта „Veduta" Тома Жорион снима над 250 изоставени италиански дворци, вили и хотели построени между XVII и XX век в продължение на десет години. Разпръснати из целия полуостров и далеч от големите градове, тези забравени дворци са заснети с характерната за автора естетика, носеща едновременно усещане за разруха и непреходна красота. Фотографиите напомнят картините на Пинарези, Юбер Робер и на други художници от XVIII и XIX век, рисуващи древни руини в традицията на романтизма.

Най-известният му проект „Silencio" разглежда индустриалното минало на Европа, руините на Американската мечта и  разпадането на Съветския блок. Корицата на едноименната книга запечатва зимен изглед от Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа, заснет през 2010 г.

Изложбата „Следи от империи" включва и още няколко фотографии от България от последното посещение на Тома Жорион през септември 2021 г. по покана на Френския институт в България и галерия Синтезис. Специално за изложбата Добрин Кашавелов създава видео, което представя работата на фотографа.

Изложбата се осъществява с подкрепата на Френското посолство в България, Френски институт в България, в рамките на неговата 30-годишнина, и Фотосинтезис. Тя е продължение на партньорството им с галерия Синтезис, в рамките на което бяха показани изложбите: „Сребърна мина - Фотокниги на Тома Сован" (2020), „Vernacular MashUp" на Жан-Мари Дона (2019) и „Мелос" на Гийом Лебран (2019).
Медиен партньор на изложбата: ВИЖ!

______________
[1] Урбекс e термин произхождащ от urban exploration - изследване на градската среда, обикновено изоставени структури, изградени от човека.
 
 
◊ ЗА АВТОРА
 
Тома Жорион е роден в Париж през 1976 г. Завършва право и работи като правен консултант преди да се отдаде изцяло на фотографията. Работи с голямоформатна аналогова камера и естествено осветление. През последните 15 години пътува по целия свят, за да снима изоставени места, руини и недовършени сгради.

През 2010 г. издава първата си книга „Timeless Islands". Втората му книга „Silencio" (2013 г.),  публикувана от френско издателство Фламарион, е преиздадена на японски и китайски с общ тираж над 10 000 бр. Прави самостоятелни изложби в Музея Nicéphore Niépce (2016 г.) и в рамките на фестивала Rencontres d'Arles (2010 г.). Участва в международни фотографски изложения - Paris Photo, Photo London, Unseen Amsterdam и фестивала за млада европейска фотография Circulation(s) в Париж. Работата му е публикувана в множество престижни издания като: Le Figaro Magazine, Le Monde, Spiegel и Vice.   

Негови фотографии са част от колекциите на фондация EDF, Националната галерия в Мелбърн и Музея Nicéphore Niépce. Тома Жорион е представляван от галерия Esther Woerdehoff, Париж и галерия Podbielski Contemporary, Милано.

* * *
Съпътстваща програма:
 
18 октомври (понеделник), 18:00 ч.
Тур в изложбата с Тома Жорион

04 ноември (четвъртък), 16:00–20:00 ч. 
Ден на отворените врати на библиотека Фотосинтезис             
Фокус: Урбекс фотография
  
Автор:
Галерия Синтезис
Публикация:
10.10.2021 г. 14:34
Посетено:
1429
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33499-sledi-ot-imperii-izlozhba-na-toma-zhorion