Изложби

Българска изложба във Виена

Съвременна българска живопис: пластично/концептуално. 2000-2005

◊ СЪБИТИЕТО
 
Заместник-министърът на културата Иван Токаджиев ще открие на 16 януари 2007 г. изложбата „Съвременна българска живопис: пластично/концептуално. 2000-2005”
в Двореца „Порча” във Виена.

В красивия Дворец, чиято история датира от 15. век, българското изкуство намира своя топъл прием за втори път: през 2004 г. тук бяха показани картините на най- младата генерация от български художници.
 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Българската експозиция „Съвременна българска живопис: пластично/концептуално, 2000-2005” включва 56 творби, създадени в периода 2000-2005 г. от 34 изявени български автори и е подготвена от Съюза на българските художници с куратор проф. Чавдар Попов.

Изложбата ще гостува на Двореца „Порча” до 2 февруари 2007 г., след което ще продължи европейското си турне към Инсбрук, Братислава и Брюксел.

На откриването ще присъстват представители на Федералното канцлерство на Република Австрия, Ради Найденов – Посланик на Република България в Република Австрия, Борислав Петранов – директор на БКИ „Дом Витгенщайн”, проф. Андрей Даниел, заместник-председател на Съюза на българските художници и участник в проекта.

Изложбата „Съвременна българска живопис, пластично/концептуално, 2000–2005” е подготвена от българската страна в изпълнение на Работна програма 2006 на Комуникационната стратегия за присъединяването на България към Европейския съюз. Тя беше показана в Полша (Варшава и Вроцлав) по време на ратифицирането на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз. В навечерието на българското членство в Европейския съюз и на Немското председателство в ЕС изложбата гостува в Холандия и Германия.


◊ ОРГАНИЗАТОРИ

• От българска страна:
. Министерството на културата;
. Министерството на външните работи на Република България;
. Съюзът на българските художници.

Във Виена изложбата се организира от:
. Федералното канцлерство на Република Австрия;
. Посолството на Република България в Република Австрия;
. Българския културен институт Дом „Витгенщайн”.



◊ ИЗ ИСТОРИЯТА НА ДВОРЕЦА „ПОРЧА”
 
На мястото на днешния дворец „Порча” през 15. век са съществували две сгради, закупени през 1528 г. от монетния майстор Йохан Льобл.

През 1538 година имотът е закупен от граф Габриел Саламанка-Ортенбург. Той свързва двете сгради чрез аркади, украсени с ренесансови мотиви и ги превръща в градски дворец.

През 1602 г. сградата става собственост на Андреас Хофкирхен и съпругата му Маргарете Лозенщайн и все още на фасадната стена откъм „Херенгасе” стои техният семеен герб. По-късно сградата е префасонирана в стил барок, а след 1650 г. е извършено основно преустройство, особено на вътрешния двор.

През 1660 г. дворецът става собственост на княз Йохан Карл фон Порча, откъдето получава и днешното си име. През 1723 г. дворецът е купен от семейство Тинти, а през 1750 от Мария Терезия, която го преустройва за нуждите на съда и оттогава дворецът „Порча” е собственост на австрийската държава.

През 1883 г. в двореца „Порча” се помещава Административния съд, по-късно Сметната палата, след 1925 – административната библиотека, а през последните няколко години и информационно-технологичното бюро на Федералното канцлерство.

През 1991 започва основен ремонт, който завършва през 1997 г. В партерния етаж регулярно се представят изложби, провеждат се литературни четения и други мероприятия на Федералното канцлерство.
Автор:
MK
Публикация:
15.01.2007 г. 13:30
Етикети:
Посетено:
908
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3345-balgarska-izlozhba-vav-viena