Изложби

Плакати за музика

1 октомври – Световен ден на музиката

Плакати за музика

 

◊ ПЛАКАТИ ЗА МУЗИКА. 1 ОКТОМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН НА МУЗИКАТА

Близо 100 музикални вариации „оживяват пред очите“ на зрители и случайни минувачи край Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и край Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. Тези знакови за музикалната култура локации са домакини на две външни изложби, представящи плакати за танц, класическа музика и джаз.

Симбиозата между интерпретация и провокация - едни от най-силните  импулси в изкуството намират естествен и ефектен израз в плакатите, посветени на музиката. Не случайно темата МУЗИКА присъства трайно както в историята на съвременния плакат, така и в колекцията на Международното триенале на сценичния плакат - София. Формирана през последните 26 години, колекцията на триеналето е най-богата у нас сбирка от български и световни плакати и съдържа забележителни образци, посветени на прочути майстори и експериментатори; на нови или на утвърдени форуми, дело на някои от най-влиятелните световни плакатисти, а също и на млади,  дебютиращи автори. Представяйки автори и събития от различни точки на планетата, изложбите водят зрителите през необятните пространства на визуалното и музикалното изкуство.

  • Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, бул. „Евлоги Георгиев“ 94, ПЛАКАТИ ЗА ТАНЦ - част от изложбена поредица в чест на 100-годишнината от създаването на НМА;
  • Националното музикално училище „Любомир Пипков“,  ул. „Оборище“ 17, КЛАСИКА & ДЖАЗ

Изложбите продължават до 30 октомври и са част от кампанията ПОСТ ПОСТЕР, чиято цел е да върне качествения и стойностен плакат в градската среда, начинание, което Триеналето осъществява с подкрепата на направление „Активни публики“ на Столична програма „Култура“ - 2021.

* * *

За допълнителна информация:
 Албена Спасова, 0888 90 14 14, albenasa@abv.bg

http://www.triennial.orbitel.bg

Автор:
Албена Спасова
Публикация:
30.09.2021 г. 17:45
Посетено:
637
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33447-plakati-za-muzika