Изложби

Изложба от Хърватия гостува на Националния етнографски музей

В постери, звук и видео, изложбата представя елементи на нематериалното културно наследство на регион Истрия

Изложба от Хърватия гостува на Националния етнографски музей

 

◊ ПОКАНА

На 29.09.2021 г. от 17 ч. в Националния етнографски музей ще се открие изложбата на Етнографския музей на Истрия, ХърватияТрадиционни знания и практики: нематериалното културно наследство на Истрия в националните регистри и списъците на ЮНЕСКО“. Експозицията се реализира с подкрепата на Министерството на културата на Хърватия и Регионалният център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО – София.

В постери, звук и видео, изложбата представя елементи на нематериалното културно наследство на регион Истрия, вписани в Националния регистър и Списъците на ЮНЕСКО, сред които музикалната практика на свирене на цигулка и гуняц, двугласното пеене „на тънко и дебело“ и много други.

Показано е умението за създаване на Ровиньската батана – плоскодънна, плитко газеща лодка, която се изработват и днес, като основните пропорции на конструкцията се предават устно от майстор (местния лодкостроител) на калфа и чирак. Разказва се за възродената игра „Надпревара за пръстена“, която се провежда от 1976 г. в село Барбан, като се основава на турнир от 1676 г., когато Барбан се намира под венецианско владичество и подобни състезания са били задължителни съпътстващи събития към местните панаири през празничния сезон из цяла Европа. Разкриват се тайните на традиционните риболовни умения, обичаи и вярвания по Адриатика.

Културното наследство на Истрия може да бъде видяно от жителите и гостите на столицата до 29 октомври 2021 г.

*

Посещенията на изложбата се осъществяват при спазване на всички противоепидемични мерки.

 

 

Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
28.09.2021 г. 17:24
Етикети:
ХърватияизложбаНационален етнографски музейИЕФЕМ БАН
нематериално културно наследство на Истрия
Истрия
Посетено:
1178
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33430-izlozhba-ot-harvatiya-gostuva-na-natsionalniya-etnografski-muzey