Изложби

Самостоятелна изложба на RASSIM® в галерия „Васка Емануилова“

Произведения от различни серии и периоди на творчеството на художника

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия "Васка Емануилова"
представя

NO MORE GREAT ART by ®

RASSIM

28.09. – 31.10.2021 г.

Вернисаж: 28.09. от 18 до 20:00 ч.

Галерия "Васка Емануилова" Филиал на СГХГ
Бул. „Янко Сакъзов“ 15, София

 

Самостоятелната изложба на RASSIM® в галерия „Васка Емануилова“ представя развитието на концепцията за изкуство на художника, показвайки произведения от различни серии и периоди на творчество. По-ранните от тях са част от колекцията за съвременно изкуство на Софийска градска художествена галерия. Поставени редом до скулптурите на Васка Емануилова произведенията на RASSIM® създават невидими пространствени и исторически връзки по отношение на интереса към човешкото тяло, в търсенето на естествения материал и класическото изкуство.

RASSIM® е автор, който публиката познава още от 90-те като активен участник на сцената за съвременно изкуство в страната. Той е един от проводниците на езика на пърформанса и боди арта в българското изкуство, превръщайки собственото си тяло в инструмент за творчество. По-ранните произведения на художника носят белезите на социалния и културен контекст на трансформация на обществото, изпълнен с психологически контрасти и воля за промяна. Макар да създава произведения в съвременността, през годините RASSIM® показва дълбоко класическо отношение към изкуството, отвъд относителността на значенията и игрите на постмодернизма. В по-новите си творби той се завръща към платното и живописта като поле за създаване на „шедьоври“ и знакови за история на изкуството произведения. Художникът променя концепцията за подпис на автора, рисувайки със собствената си урина, а по-късно и с петрол като материал, съдържащ богатството и натрупаната „памет“ на природата. За RASSIM® ДНК-то на художника е следата на индивидуалния почерк, както и нишката, свързваща автора с паметта на рода и земята. Отношението към природата и интереса към живото като космическа сила поставят по особен начин RASSIM® в една традиция на художествени търсения в българската история на изкуството - интересът към началата и същността на съществуването.

Изложбата е съпътствана от брошура. В рамките на експозицията ще бъде представен и каталогът “Exbodytion” на RASSIM®, издаден от Галерия ONE.

Изложбата се реализира със съдействието на Галерия ONE.

Куратор на изложбата: Владия Михайлова

Автор:
Галерия "Васка Емануилова"
Публикация:
27.09.2021 г. 13:27
Посетено:
816
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33427-samostoyatelna-izlozhba-na-rassim-v-galeriya-vaska-emanuilova