Изложби

"Престилката" – изложба живопис на Елица Гигова

27 септември – 8 октомври 2021, Галерия-книжарница "София Прес"

"Престилката" – изложба живопис на Елица Гигова: 1
"Престилката" – изложба живопис на Елица Гигова: 2
"Престилката" – изложба живопис на Елица Гигова: 3

 

◊ ПОКАНА

Галерия-книжарница "София Прес"
представя

"Престилката"

Изложба  живопис на Елица Гигова

27.09.- 8.10.2021

Дълго откриване: 27 септември, 17.30 – 19.30 ч.

Галерия-книжарница София Прес, ул. "Славянска" 29

 

В изложбата „Престилката“ Елица Гигова втъкава като в родопска престилка нишките от стана с тези от живота си.

Слънчевите лъчи докосват тъмната земя, разпалват се оранжевите трепети в сърцето и за да не изгорят, идва успокояващото тревно зелено, събрало и слънцето, и небето, и свежото ухание на поляните. Техниката на изпълнение съчетава в себе си платно с тъкан текстил, акрил и фактура с дървесни стружки, взети от вековните борове.

Централно място в изложбата е отделено на духа на родопчанката, представена като създател на цветна престилка от музика, багри, сила и обич към планината и хората.

Силуетите, пейзажите и дърветата носят в себе си експресивно-импресионистични до абстрактни нишки и най-вече посланието-изповед на един творец:

И взимам прежда от звездите
и цвят от есенни листа.
И обичта ми от дедите
и силата на любовта.
И ги нанасям на платното
В каре, във растер, във контраст.
И с чистотата на душата
ги смесвам хубавичко аз.
Престилка ли се получава,
или е моята съдба?
Жена и майка, и любима
избрала творческата свобода.

Елица Гигова

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРКАТА

Елица Николова Гигова е родена в гр. Смолян през 1971 г. През 1990 г. завършва ССХУ за ПИ в гр. Смолян - „Художествена тъкан”. През 1995 г. - ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” - „Живопис”. Специализира "Композиция в живописта" при проф. Н. Русчуклиев.

През 2020 г. защитава докторска степен след задълбочени проучвания в сферата на пленерното рисуване. Работи с изявени ученици и студенти. От 2012 г. създава извънучилищни форми по изобразително изкуство, като изнася изцяло обучението извън кабинетите – сред природата, в галерии и музеи.

Преподава на ученици от СУ "Св. П. Евтимий", гр. Пловдив и студенти от специалност „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ към ПУ "Паисий Хилендарски". Организира пленери и изложби съвместно със своите възпитаници в Пловдив, Смолян, Созопол, Париж, Рим, Берлин, Венеция, Будапеща, Лондон и др. През 2015 г. представя съвместна изложба в Българското посолство в Париж на свои живописни и текстилни творби, както и рисунки и декори към спектакъла „Орфей и Евридика“ по сценарий на поета и орфеист Никола Гигов.

Има над 30 самостоятелни изложби в сферата на живописта и текстила в България и чужбина, участия в национални и международни пленери.

Удостоена е с Награда на Фондация „Отворено общество” за живопис, 1994 г.; Награда за живопис на община Велико Търново на Националната изложба на учителите художници, 2012 г.; Награда на библиотека „Паисий Хилендарски”, гр. Асеновград за активна творческа дейност в областта на живописта, карикатурата и пленерното рисуване и партньорство в популяризиране на културното наследство на Николай Хайтов и Борис Димовски, 2013 г.; Първа национална награда за изобразително изкуство в конкурса „Мадан - кътче от Рая” – 2016 г; Национална награда за есе: „Най-важният урок“, връчена от президента Румен Радев – 2019 г.

Включена е в личностна енциклопедия, том 2 „Изявени пловдивчани“, Пловдив, 2019 г. за творческите ѝ търсения и изяви под мотото „Да съхраним и претворим духовното богатство на България“.

През 2019 г. печели проект по национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ в модул „Културните институции като образователна среда“, а през 2020 г. е номинирана от община Пловдив за национален етап в конкурса „Иноватори в образованието“, за учителите, които вдъхновяват.

Член е на Съюза на българските художници, Асоциация „Паралел 43“ в Рим, Съюза на учените в България и Националната занаятчийска камара.

Изложбата ще продължи до 8 октомври.

 

Автор: Олимпия Даниел
24.09.2021 г. 15:13
Посетено: 674
Етикети: Галерия-книжарница "София Прес", изложба живопис, Елица Гигова, "Престилката"
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33413-prestilkata-izlozhba-zhivopis-na-elitsa-gigova