Изложби

Арт галерия Le Papillon представя Пламен Монев - “Живописни пътеписи“

Първа част на юбилейна изложба живопис от 27 септември до 14 октомври 2021

Арт галерия Le Papillon представя Пламен Монев - “Живописни пътеписи“: 1
Арт галерия Le Papillon представя Пламен Монев - “Живописни пътеписи“: 2
Арт галерия Le Papillon представя Пламен Монев - “Живописни пътеписи“: 3
Арт галерия Le Papillon представя Пламен Монев - “Живописни пътеписи“: 4
Арт галерия Le Papillon представя Пламен Монев - “Живописни пътеписи“: 5
Арт галерия Le Papillon представя Пламен Монев - “Живописни пътеписи“: 6
Арт галерия Le Papillon представя Пламен Монев - “Живописни пътеписи“: 7

„Често картините ми са вдъхновени от моите пътувания, звучат като пътеписи, запечатали не толкова географските точки, отколкото цветовете, динамиката или покоя, ароматите, атмосферата на различни места.... Не мога да се наситя да рисувам късчета от този безкраен калейдоскоп.“

Пламен Монев

 

Арт галерия Le Papillon има удоволствието да Ви представи прекрасна колекция от „Живописни пътеписи“ разказани в картини на добре познатия и обичан варненски художник Пламен Монев. Освен че това е негова десета самостоятелна изложба в пространството на галерията, експозицията отбелязва и личен празник на автора – 60-годишен юбилей. Поводът провокира по-мащабно и обхватно представяне, реализирано в две локации – едновременно в пространството на Арт Галерия „Папийон“ от 27 септември до 14 октомври и в залите на Градска Художествена Галерия „Борис Георгиев“ – Варна от 5 до 25 октомври, където в ретроспективна експозиция ще бъде обхванато разнообразието в творческите посоки на автора през годините.

За изложбата зала на Арт Галерия „Папийон“ са предвидени най-новите живописни платна на Пламен Монев, специално рисувани за пространството на галерията. Експозицията включва различни по формат кавалетни творби, увлекателно разказващи своеобразни пътеписи за близки и далечни дестинации, провокирали емоция и творчески импулс в художника – пътешественик по душа. Във всяка негова изложба зрителят преоткрива стремежа му да внася светлина и ведрост, завоалирания оптимизъм във всичките му произведения, умението да пресъздава не само атмосферата на природна гледка или конкретен град, а и това, че успява да насити с емоции и живот всяка от творбите си. Като един съвременен Алеко Константинов, с изразните средства на живописта и ювелирността на четката в картините си, Пламен Монев ни маркира посоки и дестинации като препоръчвани от него туристически пътеки, където може да се открие наслада от хармония и красота и да постигнеш щастие от духовното съзерцание. Зрителят успява да проследи през годините как се променя дадено място през погледа на автора и открива, че познатите и така любими негови сюжети се разгръщат по различен начин, създавайки съвсем нови усещания.

Верен на природата си на пътешественик, талантливият Пламен Монев ни увлича в емоционална разходка из обичани от него места, свързани с лазура на морето, с градове със средновековен чар, с пъстротата на града или сред простора на хоризонта, на зелени поля и лятно спокойствие. Монев, приел ролята на опитен гид, използвайки светлината, майсторски успява да ни потопи в уютната атмосфера както от родната си Варна и България, така и от природата на някои гръцки острови, но и от Тоскана, Южна Франция, Лондон. Винаги настроението му е силно завладяващо до почти физически осезаема слънчева топлина, градски шум и весел говор, убедително постигнато от художника чрез приливите от чисти тонове, перфектния баланс в контрастите, но най-вече от умението му да разказва увлекателни истории с картини.

Сюжетите разкриват епикурейския му дух да се наслаждава на живота, способността му да намира красивото навсякъде, дори когато то е мимолетно. Душевния си стремеж към баланс и хармония той изразява на платното чрез убедителна четка с категоричен замах, фино изведен детайл, чистота на линията, перфектни композиции и искрящ фовистичен колорит. В своите творби успява да пресъздаде онзи застинал дзен момент на съзерцание, едновременно с усещането за полъха на времето, за живот и движение. Едни от любимите му теми – пейзаж и натюрморт с пейзажни елементи с оскъдно човешко присъствие или елегантно загатнато от предметите в композициите му, разкриват любознателният му дух на пътешественик. Зрителят е подканен да надникне „през прозореца“ и да поеме на пътешествие в цветен свят, изпълнен с благозвучие и безвремие. Картините на Пламен Монев притежават привличаща магичност, обусловена не само от майсторските му умения в живописването / рисуването, но най-вече подплатени от изключително богатата му култура далеч надхвърляща необходимите познания за живопис, композиция, история на изкуството, формирали неговия мироглед и неминуемо дали отражение в художествения му изказ.

Доц. Румен Жеков споделя за него: „Монев е сюжетен художник, с предпочитания към жанровете пейзаж и натюрморт. Уточнявайки тези видими характеристики, искам да обърна внимание на конструирането и структурирането на картините му. Често откриваме преплитането на тези два жанра в едно произведение, което допринася за по-голямата автентичност на изображението и пространствената му дълбочина. При него картината се изгражда с пределна яснота, белязана от дълбоко лична поетика, с пиетет и преклонение пред детайла. Тя не се базира на фотографското изображение и не е инспирирана от него, което ѝ придава допълнителни достойнства, като една неповторима лирична чувственост на съзерцаваното.“

Първата част на юбилейната изложба „Живописни пътеписи" на Пламен Монев може да бъде видяна от 27 септември до 14 октомври 2021 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12.

Юбилейната изложба на Пламен Монев е подкрепена от Общински фонд „Култура“ на Община Варна и към нея е издаден каталог, в който са включени както последните творби на автора, така и селекция от творчеството му през годините.  

 

◊ БИОГРАФИЧНА СПРАВКА

Пламен Монев е роден на 21.12.1961 г. Завършва Художествена гимназия в Казанлък, а през 1988 г. и Националната художествена академия – София, специалност Живопис. Работи в сферата на живописта, графиката, илюстрацията и акварела. Живее и работи във Варна.

През последните 25 години реализира над 20 изложби във Варна, както в ГХГ Варна, така и в различни частни галерии в страната и получава и международно признание със самостоятелните си успешни изложби в Австрия, Италия, Швейцария, Норвегия, Русия, Германия и др. Негови произведения притежават Националната художествена галерия в София, Градската художествена галерия във Варна, частни колекционери от България, Европа, Русия и САЩ.

По-важни участия в сборни изложби :

 • 1989, 1993 г. - Международно биенале на графиката – Варна; 1989 - 1991 г. - Торонто, Канада; 1991 г. – Габрово; 1993 г. - Маастрихт, Холандия; 1993 г. - Страсбург, Франция; 1994 г. - Краков, Полша; 1994 г. – Белград; 1994 г. - Шафхаузен, Швейцария,1995 г. – София и Любляна, Словения, 1998 и 2001 г. – Варна.
 • През 1993 г. е удостоен с Награда на фондация “Свят” на VII Международно биенале на графиката – Варна, а през 2016 г. – с награда от Шминке на Първото издание на Международно Триенале на Акварела.
 •  Направените от него рисунки и исторически възстановки дадоха облика и интериорното решение на музея „За малки и големи”, част от „Археологичекси музей Варна”.
 • По негов проект е мозаечната икона на патрона на града Св. Николай Чудотворец, на фара в пристанище Варна. Обществено признание получава и през 2021 г., когато е удостоен с престижната награда „Варна“ в областта на визуалните изкуства.

 Самостоятелни изложби:

1989 – Варна, Галерия Академика
1990 – Одеса, Украйна
1991 – Лониго и Верона, Италия
1994 – ГХГ, Варна
1996 – Фелдмайлен, Цюрих, Швейцария
2001 – Тингул, Сундалсора, Норвегия
2001 – Мюлхайм на Рур, Институт Макс Планк
2003 – Галерия ЮКА, Варна
2004 – Галерия ЮКА, Варна
2005 – Будапеща
2006 – Художествен музей “Г. Велчев”
2007 – Галерия ЮКА, Варна
2007 – ГХГ, Варна
2007 – Галерия “Витра”, Варна
2007 – Концертно студио, Радио Варна
2008 –  Концертното студио на Радио Варна
2009 – Галерия “Актив Арт”, Варна
2009 – Галерия „Папийон”, Варна
2010 – Галерия „Чай във Фабриката”
2011 – Галерия „Папийон”, Варна
2011 – Юбилейна изложба в ГХГ, Балчик
2012 – Галерия „Папийон”, Варна
2013 – Галерия „Папийон”, Варна
2014 – Галерия „Папийон”, Варна
2015 – Галерия „Папийон”, Варна
2016 – Галерия „Папийон”, Варна
2017 – Галерия „Теа Алба“, София
2018 – Галерия „Папийон”, Варна
2019 – Галерия „Теа Алба“, София
2020 – Галерия „Папийон”, Варна

 

Автор: Арт Галерия Папийон
23.09.2021 г. 10:57
Посетено: 943
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33403-art-galeriya-le-papillon-predstavya-plamen-monev-zhivopisni-patepisi