Изложби

Кампанията ОБРАЗ & ПОДОБИЕ в Стара Загора

Избрани колекции от фонда на Международното триенале на сценичния плакат гостуват на Фестивала "Пиеро" в Стара Загора

 

Кампанията ОБРАЗ & ПОДОБИЕ в Стара Загора

Целта на акцията е да върне плаката в неговата най-престижна галерия – улицата.

Улицата е „Сава Силов“, китна и артистична, разположена в непосредствена близост до Старозагорския куклен театър и до останалите локации на фестивала.

Плакатите, част от историята и фонда на Международното триенале на сценичния плакат – София са дело на български и световни автори, сред които - прочути майстори на това изкуство, а също и млади, дебютиращи артисти.

Специално за участието в Стара Загора, Триеналето е подбрало две от своите най-известни и атрактивни колекции: Плакати за арт фестивали и Театърът – това съм аз, които не само кореспондират с духа на фестивала, но и го поставят в контекста на огромното световно културно многообразие. Разположени от двете страни на улицата, плакатите я превръщат във внушителна галерия на открито и доразвиват идеята на домакините за формирането на специфично арт пространство, зона, където  артисти, публика и минувачи общуват свободно с различни сценични и визуални изкуства.  

 

Театърът – това съм аз е дългосрочен проект на Международното триенале на сценичния плакат – София, който се развива и обогатява вече 21 години.

Мотото е игра на думи с известната фраза на Луи ХІV „Държавата – това съм аз” и със знаменития монолог на Меланхолика Жак от пиесата на Шекспир „Както ви се харесва“: Целият свят е сцена и всички ние сме актьори на нея - влизаме, излизаме и за своето време всеки от нас играе различни роли....

Всеки спектакъл има автори, актьори и зрители.

Какви сме ние – създатели, участници, изпълнители или наблюдатели ?

Каква е ежедневната ни игра; каква е сцената, на която се развива действието и

какъв е театърът, в който протича животът ни?

Въпросите, провокирани от темата са много, а отговорите – още повече и различни.

Инициативата започна през 2000-та година с инсталация-пърформанс на сцената на Зала №1 на НДК; през 2009 г. организирахме едноименна международна плакатна акция, в която след лични покана се включиха автори от 23 страни. Плакатите включихме в няколко изложби и в Шестото Триенале през 2010 г., в което „Театърът – това съм аз“  беше специален раздел. Така серията продължи да се разраства.

Днес, през 2021 година, се връщаме към темата с нови попълнения в колекцията – дело на актуални съвременни български плакатисти и с радост споделяме избрана част с участниците и публиката на Фестивала ПИЕРО.

Плакати за арт фестивали е много повече от положителен отговор на въпроса Имат ли нужда арт фестивалите от плакати?

Плакати на художници от Бразилия, България, Великобритания, Германия, Гърция,  Дания, Иран, Ирак, Йордания, Канада, Китай, Мексико, Полша, Португалия, Русия, Северна Македония, Словакия, Словения, Сърбия, Финландия, Франция, Чехия, Япония ни представят част от огромното изобилие от фестивали по цялата планета.

Мода, индустрия, възможност за периодични срещи с богато и разнообразно съдържание, споделено с максимално широка аудитория, концентриране на голямо публично внимание върху локации, които с времето се превръщат в емблеми, фестивалите са културен феномен с много страни, измерения и безчет рефлексии, сред които със своята артистична, достъпна и атрактивна природа се откроява ПЛАКАТЪТ.

Колекцията Плакати за Арт фестивали поставя въпроса за това умеем ли адекватно да рекламираме културните събития? Нуждаят ли се тези събития от плакати - истински, талантливи, провокативни, стилни, със силни послания и със сериозни естетически качества - достойнства, които да ги  отличат от обичайната агресивна комерсиална рекламна среда. Публиката се среща с избрани плакати, посветени на различни арт фестивали от световната културна сцена, за  да се убеди, че те не само ги регистрират и рекламират, а създават неповторима визуална среда, изпълнена с провокации и очаквания.

 

За Международноно триенале на сценичния плакат – София

Създадено през 1994 години от Божидар Икономов (1943-2016), проф. Божидар Йонов и Албена Спасова, днес триеналето се нарежда (според мнението на чужди експерти) сред петте най-влиятелни събития в света на плаката и е единственото за сценичен плакат. Фокусът му постепенно  се разширява и приобщава събития от гранични и комплексни области от пъстрата културната сцена, каквито са и фестивалите. Историята на триеналето включва 9 поредни издания, повече от 100 акции и международни проекти, изложби  в България и в над 70 града в целия свят; десетки  каталози и албуми... За 26 години са представени хиляди плаката от целия свят (близо 60 държави от всички континенти), а фондът му надхвърля 5000 експоната. Зад внушителните цифри и данни се крие желанието на организаторите  му да създават не само актуална професионална платформа за сценични плакати, но и поле за обмен на  идеи  в съвременните визуални и сценични  изкуства. Година преди своето десето юбилейно издание, триеналето е показателно и в някаква степен определящо за тенденциите и посоките в графичния  дизайн, както в локален,  така и в световен план.

Триеналето е не само „спасителна акция” за „съживяване” на един все по-рядък и изчезващ елемент от нашата културна среда - сценичния плакат. Заедно с това то е опит  (почти уникален за България) за провокиране, изследване и промяна на нагласите и очакванията в онези гранични зони, в които се срещат визуалните изкуства, рекламата и обществените  комуникации.

 

Изложбата в Стара Загора е част от едногодишната програма ОБРАЗ И ПОДОБИЕ, чиято цел е да върне качествения и стойностен плакат в градската среда - начинание, което Триеналето осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

* * *

За допълнителна информация: Албена Спасова 0888 90 14 14, www.triennial.orbitel.bg

 

Автор:
Албена Спасова
Публикация:
21.09.2021 г. 15:22
Посетено:
806
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33395-kampaniyata-obraz-podobie-v-stara-zagora