Изложби

"Иска ми се да можех да летя" - изложба графика на Олег Денисенко

22 септември – 05 октомври 2021, Арт Галерия "Ларго", Варна

 

◊ ПОКАНА

Арт Галерия "Ларго" представя

Олег Денисенко

„Иска ми се да можех да летя”

изложба – графика

 22 септември – 05 октомври 2021

Откриване – сряда, 22 септември 2021 г., 18:30 часа, Зала 2 

 

На 22 септември 2021 от 18:30 часа в Зала 2 на Арт галерия "Ларго" ще се открие самостоятелна изложба - графика на украинския художник Олег Денисенко – победител в третото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна през 2018-та година. Изложбата е част от съпътстващата програма на конкурса, който и този път се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура.

В експозицията са включени 35 творби на художника от последните 12 години. Графиките са изпълнени с класическите техники на дълбокия печат – офорт и суха игла. Денисенко е добре познат на българската публика. В богатата му творческа биография от над 65 самостоятелни изложби, 10 са проведени в България – в градските художествени галерии в Стара Загора, Шумен, Видин, Раднево, Нова Загора, Разград, Димитровград, във Фестивален и конгресен център Варна (2006) и в Националната библиотека в София (2009).

Победителят във варненския екслибрис конкурс е завършил Украинската академия за печат със специалност „Графика“. Работи и в областта на живописта и скулптурата, но все пак голямата му страст е графиката. В едно свое интервю той заявява: „Каквото и да правя, Графиката за мен си остава майка и любима жена! За мен би било безинтересно да живея без нея...”

Денисенко има изключително характерен, разпознаваем стил, изграден в годините от 1992-ра насам, (когато започват самостоятелните му изяви), благодарение не само на брилянтната си графична техника, но най-вече благодарение на типичните персонажи, които той създава в своите творби. Героите му са рицари или светци, крале или философи, ловци или музиканти, ще видим просяци и мечтатели, окрилени герои или герои с подрязани крила. За своето творчество украинецът споделя: „Всички теми, които засягам в работата си, са вечни и следователно модерни. В центъра винаги е човек с неговите постоянни проблеми в продължение на много хилядолетия. Всичко това се отнася за философията и психологията на човешкото съществуване. И това е неразделна част от изкуството.”

Широк светоглед, изключителна ерудиция, неуморна любознателност са качествата, помагащи на Денисенко в създаването на неговите творби. От младежките си години той е увлечен от историята и археологията, които му повлияват изключително при изграждането на образите и историите в неговите произведения. В интервю авторът споделя: „Основата на моята работа е класическото културно наследство. Разчитам на него и се опитвам да запазя традицията максимално, интерпретирайки класически сюжети.... Но основното в изкуството е висококачествения интелектуален продукт. Трябва да е истинско и интересно. Обединението на силна идея и перфектно изпълнение е истинското изкуство за мен.”

Денисенко определя жанра, в който работи, като исторически сюрреализъм или „нова античност“. И наистина зрителите в настоящата изложба ще видят класически теми, предизвикващи творците още от античността – темата за четирите елемента в едноименните творби „Земя”, „Въздух”, „Вода”, „Огън”, темата за саможертвата в „Червено вино”, за борбата на светците с техните демони в „Св. Георги” и „Св. Михаил”, вечната борба между материя и дух в „Тяло и душа”, темата за безкрайния стремеж на човека към непознатото и недостижимото в „Искаше ми се да можех да летя”. В офортите на украинеца, създадени в неподражаем сюрреалистичен стил, ще открием герои, излезли сякаш от сънищата на художника. Но заслуга за магичната сюрреалистична образност на Денисенко има най-вече неговото въображение: „Винаги се опитвам да постигна специално състояние в моите творби. Тук влиза в сила взаимодействието на чисто технически прийоми с въображението в мисленето. Последното играе ключова роля за мен. В крайна сметка най -важното в творчеството, според мен, е създаването на образ, което е значително улеснено от безупречното овладяване на техническите умения.”

Очакваме ви на откриването на изложбата на 22 септември 2021, от 18:30 часа в Зала 2 на Арт Галерия "Ларго", Варна, ул. "Хан Крум" 8.

Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на www.largogallery.com. Изложбата продължава до 05 октомври 2021.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Олег Денисенко е роден на 27.03.1961 г. в Лвов. Завършил е Украинската академия за печат, специалност „Графика“. Работи в областта на графиката, живописта, скулптурата. Олег е участвал в множество международни изложения и симпозиуми в Украйна, Норвегия, Швеция, Дания, Германия, Белгия, Франция, Холандия, Испания, Италия Гърция, Полша Русия, Словакия, Чехия, САЩ, Великобритания, Япония, Югославия, Унгария, Румъния, Словения, Финландия, Македония, Швейцария, Корея, Канада и др. Има над 65 самостоятелни изложби по целия свят, 10 от тях в България. Награден е с над 30 международни награди, медали, грамоти, стипендии в Словакия, САЩ, Полша, Корея, Югославия, Русия, Румъния, Великобритания, Италия, Испания и др. Той е член на Съюза на украинските художници, както и ефективен член на академичния сенат на Международната академия за модерно изкуство, Рим, Италия. Носител на първа награда в третото издание на Международен екслибрис конкурс Варна през 2018-та година. Живее и работи в родния си град Лвов, Украйна.                                                                               

 

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
19.09.2021 г. 14:31
Посетено:
809
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33383-iska-mi-se-da-mozheh-da-letya-izlozhba-grafika-na-oleg-denisenko