Изложби

Красотата на България в една изложба в галерия "Възраждане"!

Яна Любенова с "На шир и длъж"

Красотата на България в една изложба в галерия "Възраждане"!: 1
Красотата на България в една изложба в галерия "Възраждане"!: 2
Красотата на България в една изложба в галерия "Възраждане"!: 3

 ◊ ПОКАНА

На 21 септември 2021 г., вторник, от 18:00 ч. галерия "Възраждане" Ви кани на изложба живопис „На шир и длъж“ на Яна Любенова. Картините ще можете да разгледате, на живо, в салона на галерията, също така на сайта и на фейсбук страницата на галерията през следващите три седмици – до 11 октомври 2021 г.

Цялата изложба вижте тук: https://www.vazrazdane-gallery.com/

Новата изложба на Яна Любенова предлага на зрителя една деликатна и чувствителна живописна материя. Вече не се среща често този филигранен и поетичен живописен ракурс. Авторски пейзажи с привкус към изящно детайлиране, като един единствен субект е представен сякаш в средата на света. Сюжетно обективиране на образи и предмети, на пръв поглед не особено забележими, които авторката легитимира нежно, с рядък финес, върху платното. Поезията е загубила тук думите, за да се обоснове с рисунка и цвят.

                                     Краси Алексиева, 2021 г.

 

Кратка биография на художничката:

Яна Любенова е родена през 1989 г. в град Търговище. През 2012 г. завършва с отличен успех Варненски свободен университет „Черноризец Храбър" специалност „Пространствен дизайн“. Получава стипендия за отличен успех и креативни решения в областта на графичния и пространствен дизайн. Яна танцува български народни танци от 2015 г. С танцовия състав участва в множество надигравания и събори в цялата страна. Доброволец в събития на Фондация "Българин”, която има за цел запазването и популяризирането на българския фолклор, бит и култура.

Участва в над 50 сборни изложби и конкурси в България:
. 01.07.2017 г. - „Запазен спомени”, самостоятелна изложба живопис, хотел Хеброс, гр. Пловдив;
. 18.10.2018 г. - В традиционната годишна изложба „Св. Лука" на Сдружение на художниците - Варна, която се откри в ГХГ – Варна е наградена с една от трите равностойни награди за цялостно творчество. Член на Сдружение на художниците - Варна и СБХ;
. 05-12.06.2021 г. – Участва в Арт пленер „Доброволчеството на местното население през годините” гр. Бяла, Варненска област.
. На 19.06.2021 г. Яна стартира група от събития „Нарисувай си носия” в Арт пространство "Българин" с цел запознаване на хората с българските носии от различните етнографски области на България.

Работила е като галерист в Арт Галерия "Ларго", гр. Варна от 2013 до 2019 г. Част от екипа на Първото, Второто и Трето издание на Международен Екслибрис конкурс Варна през 2014, 2016 и 2018 г.

Автор: Симеон Алексиев
17.09.2021 г. 16:00
Посетено: 1287
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33373-krasotata-na-balgariya-v-edna-izlozhba-v-galeriya-vazrazhdane