Изложби

Мартин Пенев. "Теорeтична ситуация"

Инсталация в Галерия "Структура"

Мартин Пенев. "Теорeтична ситуация"

Мартин Пенев. "Теорeтична ситуация", 2021

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Структура"
представя

Мартин Пенев. "Теорeтична ситуация"

Куратор: Мария Василева

7 септември 2021 - 18 септември 2021
Откриване: 7 септември, 19:00 - 21:00

Мартин Пенев (р. 1985) е една от най-изявените фигури на своето поколение. Неговото появяване на художествената сцена е изключително силно, като в периода 2016-2018 г. реализира шест самостоятелни изложби. Естествено идва и спечелването на Наградата за съвременно изкуство БАЗА през 2018 г.
 
Инсталацията в галерия "Структура" е резултат на дългогодишни търсения и разговори. Тя събира в себе си много от досегашните изследвания на автора, както по посока на начините на изразяване и материалите, така и на концентриране на енергията върху проблемите на човешкото естество. Именно проникването в дълбоките пластове  на съзнанието е главният обект в повечето произведения на Мартин Пенев. Самият той казва: „Въпреки разнообразието, може да се проследи обединяваща характеристика – моят психологически и антропологичен интерес към човека. Независимо от жанра, постепенно става очевидна тенденцията да се работи с архетипи, с несъзнавано. В работите ми има игрови, инфантилен момент. Използвам обаче сексуалност и сексуално напрежение, неприятни усещания, безпокойство и ирония."

През последните години Пенев е фокусиран върху създаването на индивидуални изложби с обекти и инсталации. Героите в тях напомнят на хора, на извънземни, на мутанти, на чудовища. Те са страшни и закачливи едновременно. Често използваните меки и пухкави материали подсилват още повече усещането за нещо странно – куклен театър за възрастни, в който веселото човече във всеки един момент може да се превърне в сериен убиец. Анимационните герои са слезли от екрана и са заживели сред нас.
 
В галерия "Структура" Мартин Пенев представя тоталната инсталация „Теоретична ситуация". Пространството е обсебено от обекти, създаващи неясен контекст. Някаква форма на дисекция се извършва върху шестметрово животинско тяло, лежащо в центъра. Вътрешностите му не дават ясни отговори на наблюдаващия. Колекцията от глави на същества по стените отвежда в музейна ситуация. Театралността без наратив и изпълнители оставя анализирането на наблюдаваното единствено в ръцете на наблюдаващия.
 
Инсталацията е част от размисъла на Мартин Пенев за методите на възприемане на света и опасностите от грешно интерпретиране на действителността.

 

◊ ЗА АВТОРА

Мартин Пенев (р. 1985) живее и работи в София. През 2009 получава магистърска степен по специалност Теология от СУ Св. Климент Охридски, а през 2012 - магистърска степен по специалност Дигитални изкуства от Национална художествена академия в София.

От 2010 участва с групови и самостоятелни проекти в редица фестивали и събития в България и чужбина. Сред груповите изложби са: 2017 – "Разместване на пластовете. Младо изкуство в музея" – СГХГ, куратор Владия Михайлова; 2018 – АРТ Старт: Млади художници, които да следим през 2018 – галерия Credo Bonum, Гьоте-интитут България (София), куратори Весела Ножарова, Даниела Радева, Стефка Цанева; 2019 - Open Art Files: Записки и бележки под линия – галерия Капана, Пловдив, куратор Вера Млечевска.

Сред самостоятелните му изложби са: "Чудна градска история" -The Fridge, София, 2018, куратор Стефка Цанева; "Непредвидено" - Институт за съвременно изкуство - София, 2018, куратор Яра Бубнова; "Обект на безпокойство" - Swimming Pool, София, 2018, куратор Виктория Драганова; "Тук се случи" - Институт за съвременно изкуство - София, 2020.

През 2018 печели наградата за млад художник БАЗА и през 2019 прави двумесечна арт резиденция в Residencu Unlimited, Ню Йорк.
Има интереси в областта на обекта, инсталацията, интерактивния дизайн, медийните изкуства и пърформанса.

Проектът „Теоретична ситуация" е подкрепен от Национален фонд „Култура", Творчески инициативи 2020.
 

Автор:
Галерия "Структура"
Публикация:
07.09.2021 г. 15:37
Посетено:
866
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33308-martin-penev-teoretichna-situatsiya