Изложби

"Материя и време" – изложба живопис и скулптура на Венцислав Марков

1–20 септември 2021, Арт Галерия "Ларго" - Варна

"Материя и време" – изложба живопис и скулптура на Венцислав Марков

 

◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия "Ларго" представя

Венцислав Марков

„Материя и време”

изложба – живопис и скулптура

 1–20 септември 2021

Откриване – сряда, 1 септември 2021 г., 18:30 часа 

• Среща на Венцислав Марков с медиите на 01 септември 2021 г. от 12:30 до 13:30 часа в Арт Галерия "Ларго".

 

От 1 септември 2021 Арт галерия "Ларго" открива есенния изложбен сезон с представяне на варненския скулптор Венцислав Марков. Експозицията е озаглавена „Материя и време” и в нея награденият с приза "Художник на десетилетието 2008-2018 на Галерия Ларго" автор ще се представи с живопис и скулптура. Както по същото време преди две години, Венци показва освен пластика и релефи от бронз и метал, така и картини, в които върху платното по специален начин са интегрирани обекти от метал.

Мотото на изложбата – „Материя и време” отразява творческите инвенции на автора, разработени в две сюжетни и обектни линии – серията „Наследство”, свързана с времето и неговата многопосочност, променливост и неумолимост, и серията „Бикове”, свързана с материята, нейната устойчивост и експлозивна сила и в същото време- нейната уязвимост и преходност.

В пластиките и релефите на варненеца ще открием така типичната за неговото творчество устремност, мощ, енергия. Скулптурите на бикове излъчват сдържана сила, готова да избухне. В една от тях, бронзовата пластика „Надмощие”, тази сила е укротена от фигурата на тореадор, пред когото бикът е склонил глава в подчинение, символизирайки истината, че човешката воля е в състояние да овладее и най-мощните пориви на материята и на природата.

В релефите, скулптурите и картините, свързани с цикъла „Наследство” ще открием как Марков дълбае с упоритост и разгръща пласт след плат слоевете на времето, въплътили промените на материята. В „Спомен от миналото” едно дърво израства от корените си в миналото и протяга клони като ръце към бъдещето. Авторът утвърждава вековната истина, че всичко в природата носи своето наследство в гените и в клетките си и не може да има промяна и развитие, ако няма устойчивост и връзка с корените. В бронзовия релеф „Стремеж” ще открием закодирани едновременно и материалното, изразено в мъжката фигура от която израстват мощните корени на дървото на живота и духовното, символизирано от фигурата на Икар, полетял към небесата на крилете на своите илюзии и мечти.

Материята е само една от страните на съществуването. Другата е времето. Те са в симбиоза, но и в противоборство. Материята е тленна и преходна, но в същия момент заради безкрайното ѝ възкръсване в нови форми, тя е вечна и непреходна. Времето е измеримо в очите на човека, защото чрез него той изразява своята и на материята промяна и развитие. И в същия момент то е неизмеримо, защото не съществува, а е само философско понятие, създадено от човешкия ум, за да му служи. Ако перифразираме Кант, времето е форма, в която усещаме материята чрез сетивата си. Материята и времето не са дадености, които съществуват сами по себе си. Те са винаги в диалектическа връзка и взаимозависимост. Те са нашите помощни жалони в начина, по който подреждаме света.

Очакваме ви на откриването с участието на автора на 01 септември 2021, от 18:30 часа в Арт Галерия "Ларго", Варна, ул. "Хан Крум" 8.

Повече снимки на творбите вижте в сайта на галерията на ww.largogallery.com. Изложбата продължава до 20 септември 2021.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Венцислав Марков е роден на 24 септември 1984 г. във Варна. През 2003 г. завършва НУИ “Добри Христов” - Варна, а през 2010 г. с отличен защитава магистърската си степен в НХА - София, специалност “Метал”. Работи в областта на кавалетната живопис и малката пластика. Венцислав Марков има две изложби скулптура в галерия „Ларго” през 2010 и 2011 година, както и самостоятелна изложба в галерия "Минерва", София (2014).

Има участия в над 50 престижни общи изложби, по-важни от които: Национална изложба скулптура, СБХ, гр. София (2006); участие в ХХХ Конгрес на медалната скулптура, Колорадо, САЩ (2007); изложба на секция Скулптура, ул. "Шипка" 6, София (2009); II и III Международен арт-форум „Без граници”, Балчик (2009).

Печелил е множество награди, сред които: Първо място в Конкурса за уникат, Варна (2008); Награда Варна със Сдружение “Evolution” (2012); Награда за скулптура в Националното биенале „ТЕНЕЦ“ в град Монтана (2016).

Венцислав Марков има 16 участия в международни уъркшопове, член е на Артистичната мрежа „Скендерман”. От 2014 г. е член на СБХ. В периода 2015–2018 г. е Председател на Сдружение на художниците – Варна. Носител е на приза „Художник на десетилетието 2008-2018” на Арт Галерия "Ларго". Живее и работи във Варна.

                                                                                 

Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
30.08.2021 г. 17:09
Посетено:
4181
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33272-materiya-i-vreme-izlozhba-zhivopis-i-skulptura-na-ventsislav-markov