Изложби

Арт Галерия Le Papillon представя Надя Станчева от 01 до 26 септември 2021

"Обич моя" - посветено на Аршак

Арт Галерия Le Papillon представя Надя Станчева от 01 до 26 септември 2021

 

"Ще те обичам тихо. И от разстояние.
Ще ме боли от твоето отсъствие ...
Ще си припомням твоето ухание,
Очите ти, и допирът на пръстите ...
Когато тихо спуска се нощта
и този град заспива уморен,
ще питам всяка мъничка звезда
къде си ти, дали мислиш за мен ...“

Павлина Соколова

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

 Арт Галерия Le Papillon с удоволствие ви кани в богатия на сложна хармония от багри и форми свят на харизматичната художничка Надя Станчева.

Творбите от новата ѝ експозиция, от 1 до 26 септември 2021 в изложбената зала на галерията на ул. "Драгоман" 12 във Варна, в нежно-романтичен дълбок колорит, са обединени в лиричната тема „Обич моя“, посветени на яркия творец Аршак Нерсисян.

В тази колекция от 21 живописни платна преобладава пейзажът в различните си форми – планински, селски, градски, както и няколко натюрморта, композирани в стилизирани обеми. Вниманието на естета е приковано във всички тях от многоплановите сложни композиции с доминиращо внушение за простор, въздух и лекота, изразени в типичната за нея кубистична стилизация и наслагване на много маски в прозиращи слоеве, което прави живописта й витална и разгръщаща се, но винаги категорична и решителна. С тази изложба Надя Станчева разказва за местата, завладелите я емоции от природни гледки и естествена красота, които е споделяла с любимия си спътник в живота – Аршак Нерсисян. Усещането за обич присъства не само в плавната линия на хълмове и полета, в изящните щриховани групи дървета в далечните ѝ хоризонти, струи от благостта и нежността на пастелните ѝ нюанси, в страстта на земните ѝ топли тонове. Това е един своеобразен дневник от цветни, жизнерадостни малки разкази от пейзажи, леещи се като дълбока, плътна мелодия, ту като пролетна любовна птича песен, ту като стакато или като фюжън джаз....

Надя Станчева разглежда пейзажа като фрагментирана структура от прекрасни природни хармонии. Нейните картини са авторски прочит на портрети на застинало време, където присъствието на човека е загатнато и се усеща като невидимият разказвач в цвят, като съзерцател на мига или като обитател, създател на сградите и формите, които са вдъхновили авторката. Надя обича да разлага цвета, после да го напластява с контрастни или допълващи го нюанси и щрихи, стимулирайки емоциите на зрителя с дълбочината и сложността на бургундското си червено, ясния кармин и богатата си палитра от червени нюанси; от наситено маслено зелено до ярко тревистите му форми; от ултрамарин и кралско синьо до наситено жълто и нежната, спокойна, есенна охра. На пръв поглед в ясните и точните ѝ композиционни решения откриваме сложния ритъм в почти неравноделен такт на нашия роден край, често наподобяващ Тоскана или други европейски ширини.

 Композициите ѝ са обобщаване и минимизиране на формите и бъбривостта на пейзажа, но винаги перфектно балансирани, носещи динамиката и напрежението на притихнал океан, изразен с похватите на сложния, понякога драматичен, понякога нежно-романтичен, но плътен и сложен колорит. Дали темата „интериор“ и „натюрморт“ е само начин да изрази вътрешното си цветоусещане или застиналостта и безметежността на пейзажа и „екстериора“ издават дълбоката ѝ философска визия за хармонията в заобикалящия я свят, Надя Станчева винаги владее вниманието на зрителя със смелата си и магнетична комбинация на дълбоки и силни цветове, вибриращи в прекрасно съзвучие.

Надя Станчева е търсещ творец, смело експериментира с формата, а цветовете в нейните композиции далеч не са обикновени – всеки тон е получен от наслагването на мазки до достигане на желания нюанс, често пъти уникален и невъзможен за повторение. Затова и колоритът е отличителната черта на авторката – с относително близки композиции и елементи, чрез умелото боравене с необятното богатство на цветовата гама авторката успява да бъде убедителна с всяка творба и да грабне вниманието на зрителя. Плътност постига с полагане и редуването на цветни мазки, които дават физическа осезаемост на формите и обектите, но пространствата остават свободни и дишащи. Понякога се завръща към свои любими сюжети отново и отново, но пресъздадени в различни настроения, светлина и колорит, те изглеждат коренно различни и ни пренасят „отвъд времето“. С характерната за творчеството ѝ лекота, пейзажите на Надя Станчева внушават спокойствие и споделеност в съзерцание на притихнали моментни състояния, което неизменно води до размисъл, уединение и вътрешен баланс. А всъщност точно това тя се стреми да постигне, както самата споделя: „Нарисувала съм моите художествени търсения и нека хората сами да ги почувстват. Искам, в моите картини, те да усетят спокойствие! Трябва да се получи взаимодействие между художник и зрител. Ако аз му кажа всичко, той как ще се почувства съавтор и ще му е интересно да стои пред моите картини, да открие себе си вътре?"

 Експозицията може да бъде видяна от 1 до 26 септември 2021 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от „Годишна програма за изложбена и събитийна дейност на Арт Галерия Папийон“, подкрепена от Национален фонд „Култура“ към Министерство на Културата и е отразена в каталог, в който са включени последните творби на Надя Станчева.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Надя Станчева е родена през 1963 г. в Стара Загора. От 1996 г. се занимава с керамика. От 2003 г. работи изключително само в областта на  живописта, в жанровете пейзаж и натюрморт. Има над 20 самостоятелни изложби в София, Варна, Бургас, Севлиево, Пловдив и др. Участвала е в Международни пленери в България и Черна гора.

Участия в групови изложби:

2009 г. - Национална изложба "По пътя на слънцето с приятели"
2010 г. - Национална изложба "Зимен салон" Шипка
2010 г. - "Биенале на малките форми" Плевен
2012 г. - Национална изложба "Приятели на морето"
2012 г. - Национална изложба "Пейзаж"
2014 г. - Национална изложба "Приятели на морето" - Номинация за живопис
2014 г. - Изложба в "Български културен център" Будапеща
2014 г. - Национална изложба "Зимен салон" Шипка
2016 г. - Национална изложба "Зимен салон" Шипка
2016 г. - Международен симпозиум "Аtelier on der Donau" Пьохларн (Австрия)
2016 г. - Национална изложба "Приятели на морето"

 Самостоятелни изложби:

2007 – галерия „Пагане“, София
2009 – галерия „Пагане“, София
2010 – галерия „Пагане“, София
2012 – галерия „Бургас“, Бургас
2012 – галерия „Пагане“, София
2014 – галерия „Европа“, София
2014 – галерия „Тантра“, Банкя
2014 – галерия „Алгара“, София
2014 – галерия „Бургас“, Бургас
2014 – галерия „Пагане“, София
2015 – галерия „Бургас“, Бургас
2015 - галерия "Пентименто" София
2016 – галерия „Сердика“, София
2016 – галерия „Теа Алба“, София
2016 – галерия „Папийон“, Варна
2016 – галерия "Червеното пони"
2016 – галерия „Пагане“, София
2017 - галерия „Бургас“, Бургас
2018 - галерия „Пагане“, София
2018 -  галерия "Червеното пони"
2018 - галерия „Тантра“, Банкя
2019 - галерия „Ателие R“, Бургас
2019 - галерия „Теа Алба“, София
2019 - галерия „Папийон“, Варна
2020 - галерия „Теа Алба“, София
2020 - галерия „Ателие R“, Бургас

 

Автор:
Арт Галерия Папийон
Публикация:
30.08.2021 г. 14:56
Посетено:
1240
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33268-art-galeriya-le-papillon-predstavya-nadya-stancheva-ot-01-do-26-septemvri-2021