Изложби

Изложбата "РОД" на Радина Росенова съчетава шевици и паметници на културата

Експозицията може да бъде разгледана до 12 септември 2021 г. в Националния етнографски музей

Изложбата "РОД" на Радина Росенова съчетава шевици и паметници на културата

 

◊ ПОКАНА

На 01 септември 2021 г., от 18.00 ч, в Националния етнографски музей ще бъде открита изложбата „РОД“ с автор Радина Росенова. Експозицията ще бъде разположена в част от залите на първия етаж в източното крило на бившия Княжески дворец.

"РОД" е названието на проект, който съдържа 28 рисувани платна. Всяко едно от тях изобразява характерна шевица от даден регион, съчетана с културна или природна забележителност - емблема за съответното място. Комбинацията от картини прави опит да създаде една нова визитка на България.

Водена от гордост и преклонение към културно-историческото наследство на страната ни, авторката предлага на посетителите да усетят прохладата под сенчестия дъб на Стария Пловдив, да пресекат моста на Уста Кольо Фичето, да вперят взор в Белоградчишките  скали, да усетят полъха на вятъра над плодородна Тракия, да извисят поглед към Шипка и да се потопят в аромата на Розовата долина. В допълнение, рисуваните шевици представят усета и майсторлъка на българката да претворява форми и багри, както и да кодира пожелания за здраве, любов и благополучие.

Откриването на експозицията ще се проведе на открито в зоната на служебния вход на ИЕФЕМ – БАН (в Царската градина). Посетителите ще бъдат допускани в експозиционните зали съгласно изискванията на действащите към момента противоепидемични мерки.

Изложбата може да бъде посетена до 12 септември 2021 г.

 

 

Автор: ИЕФЕМ - БАН
26.08.2021 г. 15:42
Посетено: 1521
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33260-izlozhbata-rod-na-radina-rosenova-sachetava-shevitsi-i-pametnitsi-na-kulturata