Изложби

Изложба „Дигитално презареждане: Правата и свободите във виртуалния свят“

Официалното откриване на изложбата ще бъде в рамките на Фестивала "Граждански Будилник" – на 26 август

Изложба „Дигитално презареждане: Правата и свободите във виртуалния свят“

 

◊ ПОКАНА

От 16 до 30 август 2021 г. в Галерията на открито в столичната градина „Кристал“ може да разгледате изложбата „Дигитално презареждане: Правата и свободите във виртуалния свят“. Артистичната експозиция представя гледната точка на 16 млади фотографи, илюстратори, писатели и поети към темата за виртуалната трансформация на гражданските ни свободи.

Как се възприема тази онлайн адаптация – като повече възможности и достъпност или като повече ограничения и предизвикателства?

Отговорите ще намерите в 26-те платна с творбите на талантливите автори, отличени в конкурса за социално ангажирано изкуство „Граждански Будилник“ 2021. В ядрото на креативните работи стоят правата, които са основна съставка на гражданското общество - правото на сдружаване, на мирни събрания (протести) и свободата на словото, които всеки ден се презареждат с ново съдържание и начин на упражняване във виртуалния свят.

Инициатор на изложбата е Фондация „Български център за нестопанско право“ (БЦНП). Мисията на организацията е да подкрепя хората в България да се сдружават свободно и да са граждански активни. Експозицията е плод на дългогодишните усилия на БЦНП да насърчава будните и социално ангажирани артисти да разгръщат творческата си енергия и да разказват за човешките ни и граждански права през погледа на своето изкуство. Това става възможно чрез конкурса „Граждански Будилник“, който тази година се организира за четвърта година. В него участие взимат 90 български и чуждестранни автори.

Официалното откриване на изложбата „Дигитално презареждане: Правата и свободите във виртуалния свят“ ще бъде в рамките на Фестивала "Граждански Будилник" – на 26 август 2021 г., от 19:00 часа, пред Лятната сцена на Борисова градина. На събитието ще бъдат връчените призовете на отличените таланти. Фестивалната програма е наситена с музикални и танцови работилници, артистични занимания и образователни игри, подходящи за малки и големи.

Отбележете се във Фейсбук събитието на Фестивала Граждански Будилник 2021, където ще научите повече за елементите на фестивалната програма.

Изложбата се реализира с финансовата подкрепата на Столична община по СП „Култура“ за 2021 г. и Фондация „Америка за България“. Медийни партньори са Triple E.Y.E Project, Списание 8, OFFNews и НПО Портала.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
17.08.2021 г. 15:23
Посетено:
790
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33225-izlozhba-digitalno-prezarezhdane-pravata-i-svobodite-vav-virtualniya-svyat