Изложби

"Conglomerate" - първата по рода си виртуална изложба на българското сценично и екранно изкуство

7-24 август 2021, Градска художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна

"Conglomerate" - първата по рода си виртуална изложба на българското сценично и екранно изкуство

 

◊ СЪБИТИЕТО

Градска художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна
представя
от 7 август до 24 август 2021 

CONGLOMERATE

Conglomerate е интерактивен павилион, който съчетава архитектурна инсталация и виртуална изложба. 

Conglomerate е първата по рода си виртуална изложба на българското сценично и екранно изкуство. 

Conglomerate е проектът, представил България на Световното сценографско квадринале в Прага PQ2019. 

Конгломерат (от англ.) означава съвкупност от различни по вид и форма елементи. Както заглавието, така и стилистиката на пчелен кошер са метафори за многообразието на сценографското изкуство. Този хетерогенен жанр разгръща пред публиката огромни декори, цели светове, изработени до най-малкия детайл и способни да пренесат публиката на всевъзможни места. Сет дизайн в киното, оперни декори на открито, балетни костюми или героите за куклена драматургия - всичко това произхожда от вдъхновението на СЦЕНОГРАФА

И не само. Също така от неуморния труд на авторите сценографи и на множеството участници в продукцията на една сценична инсталация. Затова и CONGLOMERATE е пчелен кошер, за да подчертае синергията и усилието, които формират художествената сценична дейност. 

Павилионът представлява внушителна в своя детайл, мащаб и органика архитектурна инсталация, изградена от множество микропространства, които всеки посетител може да „отвори“ и да разгледа 53 сценични и екранни творби на 46 артисти в 6 категории: Драматичен театър, Кино, Опера, Куклен театър, Танц и Пърформанс. 

CONGLOMERATE  е първата по рода си виртуална изложба на българското сценично и екранно изкуство, на която могат да се видят най-добрите визуални решения, реализирани в периода 2013 - 2019 г. Посредством технологията за ДОБАВЕНА РЕАЛНОСТ (AR) публиката има възможност в реална среда да разглежда скрито съдържание, невидимо с просто око. С помощта на дигитални устройства (предоставени в изложбата) зрителят “сканира” шестоъгълните елементи по стените на кошера и от тях се появяват интерактивни сценични визуализации. 

Амбициозната идея да се представи такъв обем от работи на едно място е инициирана от Съюза на българските художници и е реализирана с помощта на Министерство на културата. В Морската столица кошерът идва благодарение на финансовата подкрепа на Община Варна, фонд "Култура". 

10 от сценографските продукции са заснети с виртуална реалност (VR). Публиката става участник, предрешени като пчели в рамките на павилиона, а във виртуалния свят зрителите буквално се качват на сцената и разглеждат постановките от гледна точка на актьорите. 

Ползването на ВИРТУАЛНА и ДОБАВЕНА РЕАЛНОСТ е сред най-новите изложбени тенденции. Високотехнологичната същност на павилиона, е и част от нарастващата днес кураторска посока, която търси максимално да въвлече зрителя, да го извади от пасивната му роля и да го вплете в своя наратив. 

Технологичното решение има и друго измерение - CONGLOMERATE не просто показва най-доброто от българската сценография в изминалото десетилетие, а дава възможност на зрителите да съпреживеят тези въздействащи творби. 

Главен куратор на CONGLOMERATE е Огняна Серафимова, със съкуратори Петър Митев и Ханна Шварц.

Огняна Серафимова е възпитаник на НУИ “Добри Христов” - Варна. Завършила е Националната художествена академия, специалност Сценография през 2007 г. и о.с. Магистър “Сценография за куклен театър” през 2009 г. Нейната дипломна работа - пърформансът “Вавилонската кула”, е част от представянето на България на Световното пражко квадринале PQ през 2007 г. Пърформансът е представен в България на Международния фестивал “Златният делфин”- Варна и на “Малък сезон”, ТР „Сфумато", където получава наградата „Нови имена” на ТР „Сфумато" през 2007 г.

В професионалната си реализация като сценограф тя има над 25 драматични, куклени и танцови проекта, сред които са “Макбет” (реж. Крис Шарков, ДТ „Стоян Бъчваров" - Варна), “Куклен дом” (реж. Крис Шарков, ДТ „Н. О. Масалитинов“ - Пловдив), “Квартет” (реж. Явор Гърдев, Зала 1 на НДК) и други.

Огняна Серафимова е носител на Наградата на Министерството на културата за високи постижения през 2012 г. и Специалната награда на фондация “Стоян Камбарев” през 2012 г. Тя е била член на оценяваща комисия за три престижни театрални награди („Икар" 2014, Друмеви театрални празници 2016, „Златният делфин" 2017), секретар на Гилдията на Сценографите към САБ и член на СБХ.

* * *

Повече за CONGLOMERATE може да научите на фейсбук страницата на проекта,  както и от фейсбук събитието.  

 

 

Автор:
СБХ
Публикация:
16.08.2021 г. 11:09
Етикети:
виртуална изложбаВарнаГрадска художествена галерия "Борис Георгиев"
интерактивен павилион
архитектурна инсталация
Conglomerate
Посетено:
892
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33224-conglomerate-parvata-po-roda-si-virtualna-izlozhba-na-balgarskoto-stsenichno-i-ekranno-izkustvo