Изложби

"Синьо / Blue" - изложба живопис на Станислава Стоянова

12 август - 9 септември 2021, Галерия 8, Варна

"Синьо / Blue" - изложба живопис на Станислава Стоянова

 

◊ ПОКАНА

От 12 август до 9 септември 2021 г. Галерия 8, Варна ще представи изложбата на Станислава Стоянова"Синьо / Blue" - 14 абстрактни творби от проектите „Синьо“ и „Save me“.

Вернисаж на 12 август от 18.00 ч., ул. "Шкорпил" 8а. Заповядайте!

Станислава Стоянова споделя: „Изложбата "Синьо / Blue" е съвкупност и комбинация от живопис и рисунка на картон със специално музейно качество, и е създадена и посветена на морето, неговото движение и транслация. Аз съм визуален артист, който изучава природата и се фокусира върху разпознаването и присъствието на възвишеното в мимолетно.

Изложбата в Галерия 8 е опит за портрет на морето извън линеарността и среща с неговия дълбок колорит. Преминавам през различни концептуални етапи между възприятие и представяне на изображението, което отразява времето във видими и визуални форми. Това е моята ода за природата и елегия към онова, което може да изчезне завинаги в нашата крехка среда. Да, работите са, така да се каже, запис на моите преживявания, но и покана към зрителите да повишат своята информираност и внимание за връзката ни с природата и околния свят. Защото, каквито и да сме, ние сме част от природната система, която трябва да съхраняваме, за да предотвратим катаклизмите в околния свят и се опитаме да запазим нейната същност.“

По повод реализацията на проекта „Синьо“ проф. д. изк. Чавдар Попов пише:

„Станислава Стоянова се отдава на първоначалните емоционални пориви, импулсирани от нейния допир с морето, като успява да ги претвори в картини с автономно пластическо внушение без да остава в плен на натурата. Така сетивните впечатления претърпяват сложен процес на модификация за да се опредметят в цвят, тон, нюанс и композиция. Почеркът ѝ е подчертано експресивен, същевременно обагрен и омекотен от тънко лирическо светоусещане, която пронизва творбите ѝ с една общодостъпна поетична чувствителност. Отвъд спонтанността на мазката и на фактурата на материалната субстанция се крие фин и проникновен усет за живописна хармония."

 

◊ ЗА АВТОРА

Станислава Стоянова (р. 1971 г.)

. 1990 - Завършва Националнатa гимназия за приложни изкуства "Св. Лука", София
. 1998 - Завършва Националната художествена академия, София
. 2007 – 2013 - асистент по живопис в Националната Художествена Академия, София
. 2011 – 2015 - арт консултант в частни галерии
. 2016 - създава Ателието за изкуства BLUESS- експериментална арт- платформа за деца.

От 2019 до сега преподавател по Изкуство – Britanica Park School

Участва в общи и самостоятелни проекти и изложби, свързани със съвременно визуално изкуство в Италия, България, Ханджоу - Китай, Турция и Великобритания.

 

Автор:
Галерия 8
Публикация:
11.08.2021 г. 13:51
Посетено:
839
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33215-sinyo-blue-izlozhba-zhivopis-na-stanislava-stoyanova