Изложби

Арт Галерия "Папийон" представя Николай Стоев - "Пътят към щастието"

Изложба живопис, 12–30 август 2021

Арт Галерия "Папийон" представя Николай Стоев - "Пътят към щастието"

 

◊ ПОКАНА

Арт Галерия "Папийон" представя

Николай Стоев / Nikolay Stoev

"Пътят към щастието ..." /"The road to the Happiness …"

изложба живопис

от 12 до 30 август 2021

 „Мисля, че любовта и обичта са най-важните компоненти на щастието. Моите герои често са влюбени. Понякога всичко започва от някое падащо листо или от шума на преминаващ облак, които отеква в сърцето с най-прекрасната музика, изсвирена с любим инструмент...“                                                                                                       Николай Стоев

 С голямо удоволствие Арт Галерия Le Papillon от 12 до 30 август ще представи най-новите живописни творби на Николай Стоев, разказващи увлекателни истории от необикновеното ежедневие на чудатите му герои, за които "Пътят към щастието …" е винаги споделен. Очакваните с нетърпение самостоятелни изложби на талантливия художник се превръщат в истински празник за почитателите на съвременното българско изкуство и надпревара за колекционерите.

Живописното творчество на Николай Стоев винаги асоциира съзнанието на зрителя с понятието на това толкова важно за съществуването ни чувство „щастие“, към което всички се стремим и без което нищо не е сладко и удовлетворяващо. И ако анализираме какво предизвиква в нас тази интуитивна вътрешна усмивка, провокирана от кипящите му от цвят и живот картини, ще открием отговора в топлината и светлината, дори в студените му цветове. Щастие усещаме и във веселите сюжети, в които са въвлечени понякога отрудените му герои, в облостта и закръглянето на стилизираните лица, фигури и причудливи одежди на винаги заетите му с нещо важно или привидно несъществено участници в историите по пътя им към щастието. Николай Стоев, с богата фантазна наративност, с романтичното си отношение към Човека, ни разкрива един витален, пищен на колорит паралелен свят, отговарящ на представите ни за Еден, оживен от емоциите и преживяванията на главните му герои, типични негови като че ли приказни персонажи. С изключителен професионализъм, с богата живописност, с деликатен хумор и ненатрапливо изразяване на философско-екзистенциални си разсъждения, художникът ни разказва за Сизифовските усилия на хората, за естествената им потребност от щастие, веселие и радост, за търсенията и най-простичките дори мечти на хората, за противоречивата човешка природа със своя увлекателен, детайлен, повествователен подход.

Стоев е международно признат автор, отличен с множество награди и се радва на многобройни почитатели в България, а и още повече в Швейцария, Франция, Люксембург, Испания, Германия, Италия, Белгия, САЩ, Турция, Русия. Можем да определим стилистиката на творбите му като „магически реализъм“, макар понякога да е причислявана към наивно-примитивистична живопис, но за академичен художник с голяма взискателност, художествени познания и високи майсторски умения, работата му далеч надхвърля тази асоциативност. Всъщност, Николай Стоев представя завидно виртуозна техника и работи с маслото като древен майстор, постигайки удивително кадифена палитра и деликатна велатура. Духът на Брьогел Стари оживява в картините му, докато пред нас се разкриват нежността с привкус на Ориент и богатството на ярките, плътни и искрящи багри. Умело използвайки преходите от цвят в цвят, базирайки се на стари класически похвати на рисуване, фини линии и малки детайли, платната му трептят от живот и внушават на зрителя усещане за дълбочина, триизмерна реалност и материално усещане на обектите.

Чаровните му и невероятни персонажи са едни от основните оръдия, чрез които художникът разкрива дълбоко хуманната си природа, високата си нравственост и непринудено ни внушава разсъжденията си за живота, за човешките стремежи, етичността във взаимоотношенията, за най-важното щастие, това на споделянето, на заедността и сплотеността. Тази тънка нишка се движи незабележимо в привидно битовите ритуали и понякога небивали истории. Заедно сме на празника, на сватбата, когато работим, когато посрещаме новия живот или се радваме на падащата звезда. В творчеството тъгата и страданието на героите му е толкова неосезаема, като че ли са надживели този катарзис и интуитивно мъдро са осъзнали, че емпатията и усещането за човешка топлина неутрализират отрицателните емоции. Николай Стоев широко употребява близки до разбиранията ни природни елементи - хълмове, облачета или дървото - най-използваният в творбите му символ като образна форма на дом и закрила. Стоев улавя моменти в процеса на случване и движение в живота, защото самият той обича живота, защото се вълнува от персонажите си и техните занимания. Те никога не са застинали и статични, а са като стоп кадър от големия филм на живота и удоволствието на художника се състои в това да ни ги разкаже, да ни покаже, че всички заслужават да бъдат обичани.

Николай Стоев, дали ще конструира сложни или прости композиции, но винаги балансирани и интересни, дали ще използва багрите разточително, съвършен колорит, който глези сетивата, той винаги съумява да докаже, че изкуството и творчеството са онази необходима част от нашето битие, за да можем да съхраним хармонията, хуманността и щастието от живота. Всяка негова картина е искрено споделяне на красивия му свят и преносител на тази надежда и оптимизъм, че можем да съхраним чистотата  и мечтателността на детето в нас.

Заповядайте на откриване на изложбата на 12.08.2021 (четвъртък) от 18:00 ч. когато в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon ще бъдем подканени да тръгнем по „Пътя на щастието“ с героите от прекрасните картини на Николай Стоев!

 Експозицията може да бъде видяна от 12 до 30 август 2021 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

Изложбата е част от „Годишна програма за изложбена и събитийна дейност на Арт Галерия Папийон“, подкрепена от Национален фонд „Култура“ към Министерство на Културата и е отразена в каталог, в който са включени, както последните творби на Николай Стоев, така и селекция от творчеството му през годините.  

 

◊ БИОГРАФИЧНА СПРАВКА

Николай Стоев

1959 - Роден в с. Масларево.

1983 - Дипломира се във Великотърновския университет ”Св. св. Кирил и Методий”, факултет по изобразителни изкуства, специалност живопис. Член на СБХ.

По-важни участия в общи и колективни изложби и награди:

1993 - Колективна изложба “Иконата и българския магически реализъм”- Париж (Франция), Културен център A.M.O.R.C (Древен и съвременен орден на Кръста на розата), където e представен с 26 платна.

1993 - От тази година е постоянно представен в галерия „Naifs du Мonde Еntier” – Paris, Франция.

1999 - Втора награда в 28. Международен конкурс ”Prix Suisse et prix d`Europe” на галерия ”Pro arte Kasper” - Мorges , Швейцария.

1999 - Участие в изложба “Корабът на глупците” - “Centre europeen de l’art fantastique”, Chateau de Gruyeres, Швейцария.

2000 - Участие в “Arte Europa Reggio 2000” - Reggio Emilia-Италия

2000 - Участие в международна изложба “Сто метаморфози : Жената”-  “Centre Europeen de l’ art fantastique” , Chateau de Gruyeres , Швейцария

2000 - Поръчка и изпълнение на картина- триптих за колекцията на “Centre Europeen de l’ art fantastique” , Chateau de Gruyeres , Швейцария

2001 - Участие в “Arte Europa”- Reggio Emilia - Италия. (Immagina / Mostra Mercato di Arte Contemporanea).

2001 - Grand Prix в 30-ти, юбилеен международен конкурс “Prix Suisse et Prix d`Europe” на галерия “Pro  Arte Kasper”- Мorges (Швейцария). Всички участници са лауреати.

2002 - Международна изложба “Послания” - Галерия “Pro Arte  Kasper”-Мorges , Швейцария.

2004 - Награда на публиката на 34-ти международен конкурс ”Prix Suisse et Prix d’Europe”- Галерия “Pro Arte Kasper” - Морж, Швейцария.

2008 - Участие в представителна обща изложба на галерия “Edition88”- Люксембург.

2009 - Награда на Министерство на културата на Република България за раздел (категория) живопис на 19-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово.

2009 - Специална награда на 25-то Международно биенале на хумора в изкуството (Premio Internazionale “Citta di Tolentino” 2009 , Menzione speciale per il significativo livello artistico ed umoristico) - Тolentino (Италия).

2010 - Участие в „Аrt Messe Innsbruck”- Innsbruck(Австрия).
2011 - Участие в 20-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово.
2011 - Участие в „Есенен салон 2011” – Wadenoijen (Холандия).
2013 - Участие в „Есенен салон 2013” – Wadenoijen (Холандия).
2014 - Участие в „Есенен салон 2014” -  Wadenoijen (Холандия).
2015 - Участие в 22-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата - Габрово.
2015 - Участие в “Lisbon International Naif Art Exhibition”, 7th Edition-Allarts gallery, Лисабон (Португалия).
2016 - Участие в „ARTANKARA”, 2nd Contemporary Art Fair – Ankara (Турция)
2017 - Участие в “7eme Salon d’Art Naif а Versailles” на „Grupe International des Primitifs Modernes dits “Naifs” – Versailles (Франция).
2017 - Участие в „ARTANKARA”, 3rd Contemporary Art Fair – Ankara (Турция)
2017 - Участие в „Regard Naif Europeen” – Колективна международна есенна изложба на галерия „Jacqueline Bricard” – Lourmarin (Франция).
2018 - Участие в международно Биенале „10-eme Biennale d’Art Naif d’Andresy” – Andresy (Франция).
2018 - Участие в международна изложба „Arte Naif Europeo” на галерия „Eboli” – Madrid (Испания)
2018 - Участие в международна изложба „Art Naif – Salon International en Baie de Somme” – Saint Vallery sur Somme (Франция).
2018 - Участие в международна изложба „Contemporary Art Istambul” – Istambul (Турция).
2019 - Участие в международна изложба „Arte Naif Europeo” на галерия „Eboli” – Madrid (Испания).
2019 - Участие в международна излоба „1-er Salon International d’art naïf “ – Saint-Jean-Cap-Ferrat (Франция)
2020 - Участие в международна изложба “Arte Naif Europeo” в галерия “Eboli” – Madrid (Испания)
2020 - Получава Годишната награда на галерия „Дяков” за 2019 година.
2021 - Участие в изложба на лауреати печелили годишната награда на галерия „Дяков” по повод 25 годишнината на галерията – Галерия „Дяков”, Пловдив

Самостоятелни изложби (от 2000-та година до днес ):

2000 - Галерия  “Edition 88” - Люксембург
2001 - Галерия  “Възраждане” - Пловдив
2001 - Галерия  “Спектър”- Велико Търново
2001 - Галерия  “Pro Arte Kasper” - Морж (Мorges), Швейцария
2003 - Галерия  “Edition 88” - Люксембург
2005 - Галерия  “Edition 88” - Люксембург
2005 - Галерия  “Pro Arte Kasper” - Морж (Мorges), Швейцария
2006 - Галерия  “Топ Арт” - Велико Търново.
2007 - Галерия  “Възраждане” - Пловдив.
2008 - Галерия  “Edition 88” - Люксембург
2009 - Галерия  “Adamo” - Ню Йорк, САЩ.
2009 - Галерия  “Възраждане” - Пловдив.
2010 - Галерия  „Папийон” - Варна
2011 - Галерия  „Edition 88” - Люксембург.
2012 - Галерия  „Josephine” -Нарден (Naarden-Vesting), Холандия.
2013 - Галерия „IAM Interartmania” – Лозана (Швейцария)
2015 - Галерия „Папийон“ – Варна
2017 - Галерия „Арте“ – София
2018 - Галерия „Папийон“ – Варна
2019 - Галерия  „Арте” – София
2019 - Галерия  „Дяков” – Пловдив

Автор:
Арт Галерия Папийон
Публикация:
10.08.2021 г. 10:31
Етикети:
Посетено:
955
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33210-art-galeriya-papiyon-predstavya-nikolay-stoev-patyat-kam-shtastieto