Изложби

"So close and so far away" - изложба за комуникацията и новите възможности за света

6 - 30 август 2021 г., Център за съвременно изкуство и библиотека Бургас

"So close and so far away" - изложба за комуникацията и новите възможности за света

Тим Парчиков, "Снежни човеци"

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Център за съвременно изкуство и библиотека Бургас
представя

So close and so far away/

Толкова близо и толкова далеч

Габриела фон Хабсбург, Браян Дейли, Ив Тошайн, Калин Серапионов, Людмил Георгиев, Тим Парчиков

6-30 август 2021 г., вернисаж на 6 август (петък) от 19:00 до 21:00 часа

Куратор: Стефан Стоянов

 

След дългия период на социална изолация, отразил се както на общуването помежду ни, така и на възприетия „нормален“ начин на живеене, изложбата So close and so far away/ Толкова близо и толкова далеч е изложба за комуникацията и новите възможности за света.  В нея ще участват шестима художници, представени от международния арт дилър и куратор Стефан Стоянов, които живеят и работят в различни точки на света и никога до момента не са участвали в съвместно събитие. Едновременно близо и далеч един от друг, като интереси и начин на изразяване, техните произведения ще бъдат представени в Центъра за съвременно изкуство и библиотека Бургас, създавайки отделни фрагменти от самостоятелни пространства в общата изложба.

Експозицията може да бъде видяна в най-новото арт пространство на Бургас - Център за съвременно изкуство и библиотека от 6 август до 30 август 2021 г., а вернисажът ще се състои на 6 август (петък) от 19:00 до 21:00 часа.

Известната със своите монументални творби из много градове по света Габриела фон Хабсбург е внучка на Карл I, последния император на Австрия и в Бургас ще покаже серия от скулптури с абстрактни форми, които оформят обеми, линии и обекти, създаващи хармония и ритъм в цялостен визуален ансамбъл (https://habsburg.de/skulpturen/).

Ив Тошайн ще представи своя поетична неонова творба, която съчетава в себе си едновременно агресията и аналитичността (https://toshain.com).

Абстрактните, светещи обекти, части от рекламни елементи на фона на нощта и далечно лунно затъмнение във видеото на Калин Серапионов създават представата за общо пространство между културното и природното. Един свят, който е едновременно тук и отвъд, близък и далечен, който всеки един зрител може сам да си представи и въобрази, заслушан в психоделичния ритъм на произведението (https://www.serapionov.info).

Дали „всичко хубаво е извън творбата“ или пък извън рамките, в които сме свикнали да възприемаме света е въпрос, който графикът Людмил Георгиев задава. Неговите графики са като фрагмент от безкрайността, а границите на творбата остават отворени чрез  продължаващите мислено в пространството линии (https://grafikart.bg/artists-type/luidilgeorgiev/).

Идеята за границата на разбиране и безкрайността, в случая безкрайното възможно съдържание, се въплъщава и в „отворените“„Думи“ на Браян Дейли – DEMOCRACY/FREEDOM - композиции от думи, представени като „образ“ на самите понятия за „демокрация“ и „свобода“ с цялата им противоречивост, многоизмерност, исторически възходи и провали (http://www.briandaileyart.com).

Поглед сякаш от края на света представлява и видео творбата „Снежни човеци“ на Тим Парчиков, който изследва мита за „мистериозната руска душа“ и същевременно продължава изразния език на радикалното руско изкуство, показвайки творба свързана с резки визуални и емоционални контрасти – между снега и огъня, между спокойствието и агресията и т.н. За автора е важен въпросът, дали днес в изобилието на „горещи новини“ самото общество не се превръща в пасивен наблюдател, изпаднал в дълбока летаргия? (https://www.timparchikov.com)

Между природното и културното, действието и статиката, нощта и деня, крайното и безкрайното, демокрацията и свободата, изложбата So close and so far away/ Толкова близо и толкова далеч говори всъщност за това, дали и как се променят базисните устои на света, в който живеем и как можем да намерим изход или алтернатива, след прекъсването от пандемията, положила не само реална, но и „метафизична“ граница в живота на хората.

Изложбата се осъществява от куратора Стефан Стоянов, „Art Agency” и „Public Art Foundation” и  със съдействието на Община Бургас, Посолството на САЩ в България, Инса Ойл, сдружение „Дамски форум“ и други.

Арт мениджъри на събитието са Румина Георгиева и Вяра Качулкова

 

Автор: Радосвета Чобанова
04.08.2021 г. 17:46
Посетено: 548
Етикети: Стефан Стоянов, Людмил Георгиев, Калин Серапионов, Ив Тошайн, Браян Дейли, Габриела фон Хабсбург, изложба, Толкова близо и толкова далеч, Тим Парчиков, "So close and so far away", Център за съвременно изкуство и библиотека Бургас
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33199-so-close-and-so-far-away-izlozhba-za-komunikatsiyata-i-novite-vazmozhnosti-za-sveta