Изложби

Портретът

Повод за вникване отново във вечните стойности

Портретът


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба "Портретът". Един проект на:
. Мая Николова
. Емануил Манолов
. Иван Колев
. Иван Ставрев
. Николай Маринов



◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

15-26 януари 2007
галерия Дебют, бул. "В. Левски" № 62

Откриване - 16 януари 2007, 18.00 часа

• Изложбата се осъществява с любезното съдействие на Банка Пиреос   


◊ ЗА ПРОЕКТА 

“За нас "ПОРТРЕТЪТ" като идея за новата ни изложба не е само избор на вечна, винаги актуална тема, не е само удобна пресечна точка на петима различни като интереси и чувствителност художници...

Избрахме "ПОРТРЕТЪТ" за общ проект в желанието си да портретуваме динамиката на съвремието, да степенуваме значимостите - да се вгледаме както в характерното, така и в незабележимото, малкото, уж невидимо от пръв поглед...

Нашата бъдеща изложба представлява опит на автори, обучавани години да рисуват живата натура, да потърсят в нея нови измерения, да вникнат в новите предизвикателства - както в социалното, така и в недостъпните територии на личното...

За нас "ПОРТРЕТЪТ" е тема с главни букви, защото е:
- повод за препрочитане и преосмисляне както на "любимите образци", така и на личните постижения и неуспехи;
- повод за вникване отново във вечните стойности като любов, приятелство, всеотдайност, омраза, предателство, страх и др.;
- опит за улавяне на постоянното движение и надпревара в заобикалящия ни свръхтехнологичен свят;
- опит за портрет на съвременната личност;
- опит за ироничен автопортрет, за критично вглеждане в себе си, в своите видими и невидими страхове и мечти.”

                                                               Николай Маринов


◊ ЗА АВТОРИТЕ

Мая Николова е родена през 1970 г. в  гр. Монтана. През 1997 г. завършва Националната художествена академия - специалност ”Графика”.

Творчеството на Мая Николова е разнопосочно като начин за опознаване и преживяване на света. В произведенията си - рисунките, графичните отпечатъци,  колажите, експериментите с различни повърхности, Мая показва изострена сетивност за невидимите, поетични недоизказаности, тънък усет за духа на предметите, за магичните състояния и метаморфози в природата и човека.

Емануил Манолов е роден през 1968 г. в  гр. Хасково. През 1997 г. завършва Националната художествена академия – специалност ”Графика”.

В произведенията си Емануил Манолов ни представя двойствеността на установените постулати. Ироничното и самоироничното, от една страна, а от друга, драматичното, съдбоносното провокира самокритична равносметка за мечтите, страховете, достоверността на избрания път пред съвременния “Рицар-воин”. В живописта на художника можем да открием множество противопоставяния: личност-пространство, минало-настояще, статичност-движение, сериозно-иронично, значимост-безсмислица, повествователно-знаково и т.н.
 
Иван Колев е роден през 1968 г. в  гр. София. През 1997 г. завършва Националната художествена академия – специалност “Живопис”.

В живописта си Иван Колев търси онези невидими пластове на мъдростта, на живописната материя, която ни препраща отдвъд сетивността, отвъд познатите хоризонти на битието. Художникът търси чрез различните материалности на изразните средства и рисунката опит за докосване, от една страна, до неосъзнатите пластове на подсъзнанието, а от друга, провокира преосмислянето на вечните въпроси и смисли на съществуването.

Иван Ставрев е роден през 1970 г. в гр. Ямбол. През 1996 г. завършва Националната художествена академия – специалност “Сценография”.

В произведенията на Иван Ставрев е особено интересна  връзката между миналото, настоящето и бъдещето. Ироничната естетизация на навлезлите в широка употреба компютърни знаци и пресъздаването им в дълбоко личната среда на живописните усещания за форма и цвят отново ни задава въпроси за
бъдещия, футуристичен проект на живописта и визуалното. Интересна е и темата за идентичността, значимостта и уникалността на твореца и личността, за мястото им в съвременния и бъдещ проект за света.

Николай Маринов е роден през 1966 г. в гр. Пловдив. През 1997 г. завършва Националната художествена академия – специалност “Живопис”.

В произведенията си Николай Маринов изследва връзките и граничните състояния между “видимия” и “невидимия” свят. Художникът се откъсва от природния първообраз, който преминава през процес на трансформиране, и го превръща в свое “виждане”, в независим артистичен език. Отделя най-ярките за него знакови и сетивни елементи и ги прави главно съдържание на своите творби.

Граничните състояния в природата и личносттa, взаимовръзката между измененията на света и личната приспособимост, външните и вътрешни страхове, мястото на Човека и Твореца в свръхтехнологичната действителност са само част от въпросите, които прозират в творчеството на художника...
Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
08.01.2007 г. 18:25
Посетено:
415
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3317-portretat