Изложби

Визуалният артист Мария Налбантова събра арт елита със своя “A Good Deal”

Деси Тенекеджиева откри арт инсталацията

Визуалният артист Мария Налбантова събра арт елита със своя “A Good Deal”

Деси Тенекеджиева и Мария Налбантова

 

Пространството за съвременно изкуство УниКредит Студио отвори врати за изложбата A Good Deal  и се изпълни с много талант, креативност и младост.

В продължение на няколко дни визуалният експериментатор Мария Налбантова претвори УниКредит Студио, използвайки техниката на „сапунената живопис“, в резултат на което се появи временната сайт-специфик инсталация A Good Deal или изкуство, създадено за точно определено място, което има живот единствено в рамките на конкретната територия. Извън нея – то е немислимо.

Изложбата бе открита от актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева, в ролята си на  Председател на Фондация „Стоян Камбарев“ и от Борис Генов - Директор Банкиране на дребно на УниКредит Булбанк, който сподели:

„С Мария Налбантова се запознахме на престижната церемония Награда за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“ през 2020 година, където тя спечели Специалната награда на Фондацията и на УниКредит Булбанк, а именно реализация на самостоятелна изложба в нашето пространство за съвременно изкуство и издаване на каталог към нея. Сега, година по-късно, Мария е готова с нейната арт инсталация. Това по принцип е огледална стена, но сега я виждате изцяло трансформирана, покрита с разтопен сапун и придобила категорично различен облик. Едно от нещата, които ни направи най-голямо впечатление е, че творбата е мислена специално за нашето пространство. Чувате ли звука от банкоматите в съседното помещение? Дори те са обогатили първоначалната идея…“

Оригиналната изложба събра много колеги, приятели и почитатели на Мария Налбантова: известните художници и визуални артисти Хубен Черкелов, Кирил Прашков, Лъчезар Бояджиев, Калин Серапионов, Мартина Вачева, Стела Василева, Надежда Стоянова, галеристите и куратори Мария Василева, Веселина Сариева, Виктория Драганова и Весела Ножарова. Много от членовете на Академия „Камбарев“ също уважиха Мария, сред които актьорът Димитър Николов, писателят Иван Димитров и кинорежисьорите от НАГРАДА ЗА КИНО 355 - Ваня Бойчева, Виктор Иванов и Роси Траян. Всички те обсъдиха бъдещите си проекти с Деси Тенекеджиева, която специално се завърна от Лондон, за да подкрепи очарователната художничка в поредната й интересна творческа изява:

„Мария Налбантова е изключителен визуален артист. Всяка нейна изложба има конкретна мисия и разказва история. Сега тя се фокусира върху мястото на твореца в пазарната икономика. И какво значи „Добра сделка“ в контекста на съвременното изкуство? Защо Мария е избрала точно сапуна като художествено средство във време на пандемия, в което той е издигнат на пиедестал? А малките огледално пролуки, в които виждаме собствения си образ? Звукът от изтеглените банкноти от банкоматите в помещението, свързано с галерията също се превръща в естествена звукова среда на арт инсталацията. Парите никога не са били основна цел за всеки истински артист, но те са необходимост, без която не можем. Дори само, за да творим. Затова и Фондация „Стоян Камбарев“ ще откупи част от тази сайт-специфик инсталация (макар, че няма как да я притежава физически), за да подкрепим отново Мария Налбантова и това да бъде наистина A Good Deal за нея.“

Изложбата може да бъде разгледана до 6 август в УниКредит Студио, което се намира на адрес площад "Св. Неделя" 7 в столицата. Пространството за съвременно изкуство има за цел да дава платформа за изява на млади даровити артисти. Създадено е от УниКредит Булбанк през 2012 и вече има история от над 50 изложби, като си партнира изключително успешно с Фондация „Стоян Камбарев“ и всяка година представя някой от младите художници и визуални артисти, членове на Академия „Камбарев“, номинирани за елитната Награда за Полет в Изкуството.

Екстравагантният художник Мария Налбантова е един от тях и е сред най-ярките млади български съвременни артисти. Отличава се със специфичния си и оригинален артистичен поглед и дръзкото съчетаване на различни медии като графичен дизайн, илюстрация, художествени и алтернативни печатни издания, книги-обекти, текстил, бродерия, инсталации-колажи, документални материали и архиви.

Завършва бакалавър и магистър в Национална Художествена Академия. Учи по програма „Еразъм“ във Факултета за изящни изкуства в “Universidad de Granada”, Гранада, Испания, където участва в няколко изложби. Носител на награда за бакалавърски дипломен проект в НХА с авторската ѝ картинна книга „Книга за“. През 2018 г. в Галерия „Васка Емануилова“, се състои самостоятелната ѝ изложба „Прогноза за времето”. Автор е на илюстрациите към изданието „Копче за сън“ на Валери Петров на издателство „Колибри“, която е част от поредица четири книги с приказки и печели Националната награда „Христо Г. Данов“ 2019 в категория „Изкуство на книгата“. През 2019 г. става финалист на стипендията „С усилия към звездите”, Фондация „Културни перспективи”. През 2020 г. Мария Налбантова е номинирана за най-престижния приз за млади творци в България – Наградата за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“. Същата година става носител и на Наградата за съвременно изкуство БАЗА - безспорно признание за забележителния ѝ талант.

 

Вижте кратък филм за Мария Налбантова:  https://youtu.be/oax-8d-gujU

Как бе създадена сайт-спесифик арт инсталацията можете да видите:  https://www.youtube.com/watch?v=D7nGAcgn4ZM

 

Автор: Теменуга Кръстева
20.07.2021 г. 13:44
Посетено: 806
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33140-vizualniyat-artist-mariya-nalbantova-sabra-art-elita-sas-svoya-a-good-deal