Изложби

"Party Animals" - изложба на Илияна Кънчева

20–27 юли 2021 г., Галерия Depoo - София

"Party Animals" - изложба на Илияна Кънчева

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия Depoo и ЗА {обичайте} София
представят

THE DARK IS NEVER TOO MUCH

Илияна Кънчева

Party Animals

20–27 юли 2021 г.

Вернисаж: 20 юли, 18:00-20:00 ч.
Галерия Depoo, ул. "Врабча" 12б, София

Серията Party Animals е уловена в пустошта на черноморския плаж, извън сезона. Именно това странно тихо настроение и отсъстващия обичаен нощен живот за тази популярна плажна ивица между Какао Бийч и хотел Кубан в Слънчев Бряг, привлича вниманието и обектива на Илияна Кънчева. Парадоксът на мястото, без туристическия наплив, е запечатан в общо 12 кадъра. Оригиналните фотографии са уловили последиците от атаката на пандемията и изчезващия вид на парти-зверовете.

Леките постройки или многоетажните сгради, издигнати върху нестабилната основа на златния, мек, ситен черноморски пясък. Неуспешният дизайн, раздърпаните найлони и халтурния пейзаж са в пълен контраст с впечатляващия син и златен фон на морето. За да изведе именно този анти-образ, Илияна Кънчева обработва колекцията от събрани снимки като изрязва само тези силни донякъде грозни, донякъде чаровни, а понякога и абсурдни образци на бавната и протяжна гибел на природните ни богатства.

Прехвърлянето на запечатания през обектива образ върху един най-обикновен бял пешкир и то селективно изрязано и показано само най-важно е също противопоставяне на класическата форма, в която ценното е именно творбата. Едва на втори план идва сувенира, бледа имитация, за по-масова употреба, върху предметите от всекидневието – моливче, тефтерче, чаша... В Party Animals този дискурс за стойността е обърнат наопаки – многократно преекспонирания образ върху битов предмет е самата творба с висока стойност, а към нея като безплатно допълнение, като евтина крос-промоция, се предоставя и оригиналния източник на вдъхновението – природният пейзаж. Хавлията носи символите на окулт-уреното ни Черноморие, на клонираните образи, които всяка година в продължение на месеци разхвърлят пясъка, за да оставят след себе си една гротескна природна картина. Места като Какао Бийч и други неочаквани сгради и леки постройки по нашето море вече са нарицателно, което от години показва защо в тази колекция хавлията с изкривена реалност е ценен артефакт към морския комплект.

Колекцията Party Animals се състои от комплект колажиран принт върху хавлия и оригиналния образ от принта под формата на рамкирана снимка, разпечатана върху фотохартия. Всеки от „летните комплекти" е в тираж на серията до 10 копия.

Текст: Петя Чалъкова (5new.org)

 

◊ ЗА АВТОРА

Илияна Кънчева е родена през 1987 г. Живее и работи в София. През 2010 г. се дипломира в специалност „Сценография", а през 2014 г. завършва магистърската програма „Дигитални Изкуства" в Националната художествена академия в София. Работи в сферата на театъра и експериментира с фотография, видео арт и инсталации. През 2013-2014 г. нейни експериментални филми са селектирани за участие на фестивали във Варна, Пловдив, Сърбия, Гърция, Белгия и Германия.

През ноември 2015 открива първата си самостоятелна изложба, „Образът не струва нищо", в галерия „The Fridge", София. През февруари 2017 е поканена да участва на арт панаира „JustMAD8" в Мадрид, Испания, където печели „Art Residency Prize" към Фондация „Arts Connection", Маями, САЩ. През февруари 2019 участва в общата изложба „ЕХ5" в Културен Център „Галилео", Мадрид, а през март открива втората си самостоятелна изложба „Интервюта от Маями: речник" в „0ГМС – кабинет", поставен в СГХГ, София, с куратор Даниела Радева. През юли 2019 взима участие в проекта за намеси в градската среда „Усещане за град", по инициатива на Български фонд за жените и куриран от "The Fridge", част от Европейска столица на културата – Пловдив 2019.

 

Автор:
Галерия Depoo
Публикация:
18.07.2021 г. 15:03
Посетено:
1779
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33126-party-animals-izlozhba-na-iliyana-kancheva