Изложби

Община Несебър е домакин на мобилната изложба „Пътешествие из живите традиции

Регионален Център София – ЮНЕСКО и Община Несебър обявяват фотоконкурс „Рибарските практики по Българското Черноморие”

Община Несебър е домакин на мобилната изложба „Пътешествие из живите традиции

 

◊ СЪБИТИЕТО

Община Несебър е домакин на мобилната изложба „Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа”. Експозицията бе представена на официално откриване и ще остане в Стария град до 23 юли включително.

Инициативата е на Регионален Център София – ЮНЕСКО и Община Несебър. Провежда се под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО по повод 65 години от присъединяването на страната ни към международната организация.

 „Радвам се, че имаме възможността да представим изложбата в Несебър, тъй като той е важен културен център за България. Инициативи като тази създават своеобразна синергия между материално и нематериално, ключова за съхраняването на наследството ни. „Пътешествие из живите традиции” умело показва колко ярки и различни са културните практики в региона на Югоизточна Европа, но и колко близки могат да бъдат народите ни”, каза по време на официалното откриване на изложбата Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионален Център София – ЮНЕСКО.

Изложбата се състои от над 100 фотографии, показващи различни обичаи, традиции, обреди и културни практики от 16 държави-членки на Регионалния център. Експозицията може да бъде видяна всеки ден от 10 до 16 ч. в църквата „Йоан Алитургетос“ в Стария Несебър.

Концепцията на „Пътешествие из живите традиции” е да бъде пътуваща изложба на открито. Представена е за първи път през май 2017 година в Ларгото в София. Впоследствие гостува в различни институции в столицата, Пловдив, Русе, Боженци, китайския град Ханджоу.

По време на откриването Регионален център София – ЮНЕСКО и Община Несебър обявиха и фотоконкурс на тема „Рибарските практики по Българското Черноморие“. Целта е да се популяризира рибарските практики у нас, да улови и представи ритуали, обичаи и обреди, традиционни занаяти и кухня. Сред целите на конкурса е и насърчаването на фотографи, професионалисти или любители, да документират традиционните рибарски практики на нашето Черноморие.

Крайният срок за изпращане на фотографии е 1 октомври 2021 г. Най-добрите работи ще бъдат включени в изложба, която ще е част от Националния рибен фестивал „Есенни пасажи” 2021 – Несебър.

Повече за конкурса вижте тук: https://www.unesco-centerbg.org/2021/07/13

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
17.07.2021 г. 16:21
Посетено:
836
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33123-obshtina-nesebar-e-domakin-na-mobilnata-izlozhba-pateshestvie-iz-zhivite-traditsii