Изложби

Изложба "Полувреме за изкуство"

8 юли - 31 юли 2021, Галерия "Контраст"

Изложба "Полувреме за изкуство"
 
 
◊ ПОКАНА
 
Галерия „Контраст“
представя
 
изложбата „Полувреме за изкуство“
 
Автори: Греди Асса, Енчо Пиронков, Емил Стойчев, Сули Сеферов, Кеазим Исинов, Симеон Спиридонов, Михалис Гарудис, Недко Солаков, Димитър Буюклийски–Мичи, Ради Неделчев
 

Завладени от лятно настроение, преди да свирим последния съдийски сигнал за културния сезон, ние от отбора на галерия „Контраст“, предлагаме на Вашето внимание прекрасна селекция от творби, обединени в изложбата „Полувреме за изкуство“.

В експозицията на ул. „Цар Самуил“ № 49 можете да видите произведения на някои от големите звезди на съвременната ни арт сцена - Михалис Гарудис, Димитър Буюклийски-Мичи, Недко Солаков, Греди Асса, Енчо Пиронков, Кеазим Исинов, Сули Сеферов и др.

Изложените 25 творби от фонда на галерията са ценни както с художествените си качества, така и с богатия си провенанс (хронологията на собствеността). Отдавна напуснали ателиетата на своите създатели, те са извървели дълъг път преди да стигнат до нашия салон – участвали са в знакови изложби, описани са в студии от големи наши изкуствоведи, били са откупени от или дарени на известни имена в българската култура. Нестандартният подход на работата с колекции от вторичния пазар на изкуството ни позволява да Ви срещнем със забележителни творби, които до сега са били скрити от публиката. Някои от тях са платна от 70-те, 80-те и 90-те год. на ХХ в. на майстора на метафизическия конструктивизъм (както го нарича А. Джурова), Димитър Буюклийски-Мичи, който отдавна не е активен на изложбената сцена. Други са забележителните, надскачащи пределите на рамките, времето и пространството творби на Михалис Гарудис. Рядко попадение и гордост за експозицията е ранната маслена творба на концептуалиста Недко Солаков от 1991 г. Последно ще споменем и две изящни „експресивни калиграфии“ на Греди Асса, от серията „Осем въздишки“, в които е закодирана еротиката на източните миниатюри. Те са създадени за изложбата му с Божидар Бончев „Пътуване в насладата“ от 1999 г., описана в двутомника „За изкуството“ от доц. д-р Ружа Маринска.

Не пропускайте да видите майсторските произведения в „Полувреме за изкуство“, всеки ден без неделя до края на месец юли в галерия „Контраст“!

Който играе с нас винаги печели! :)

 
Автор:
Галерия "Контраст"
Публикация:
08.07.2021 г. 13:18
Посетено:
838
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33088-izlozhba-poluvreme-za-izkustvo