Изложби

“Острови“/ "Islands" - изложба живопис на Долорес Дилова

8 юли - 11 август 2021, Арт Галерия Le Papillon - Варна

“Острови“/ "Islands" - изложба живопис на Долорес Дилова

 

◊ ПОКАНА

„Защо ни е вълшебен, чуден остров?!
И на земята стават чудеса!
Великото е винаги най-просто!
Една луна, две капчици роса,
една случайна мъничка разходка
...и топлината на една ръка...”

Дамян Дамянов

С голямо удоволствие от 8 юли до 11 август 2021 г. Арт Галерия Le Papillon представя живописните „Острови“ на колоритната художничка Долорес Дилова, събрани в самостоятелна тематична изложба. Авторката, очароваща почитатели с магическите си импресионистични платна, ни развежда из нейните „острови“ на утеха и красота - близки до сърцето ѝ природни гледки преминали през нейната емоционалност и романтична същност. Те са вътрешно преживени, изстрадани, истински и чувствени, придобили силата на откровение. Пред зрителите се открива самотен плаж, огрян от приглушените тонове на залязващо слънце, хоризонта на сутрешно хладно и безбрежно море, искрящо цветни фасади на къщи, прозиращи зад дърветата, преливащи от цвят храсти, техните динамични сенки и всичко това е потънало в спокойствие, безвремие и тишина, припомняйки ни колко важна е хармонията в природата и вътре в нас.

Долорес Дилова е художник, притежаващ отличителен стил и колорит, разпознаваема искрена творческа автентичност, призната както с обичта на интелектуални почитатели, така и с редица международни и родни престижни отличия. Като човек е изключително усмихната, лъчезарна и енергична личност и тази нейна позитивност струи от всичките ѝ творби. Развивайки се като художник, обогатявайки емоциите си и надграждайки се като творец, наследила светоусещането и уроците на баща си – яркия импресионист Дило Дилов, тя изследва природата като основен извор на вдъхновение, на красота и хармония, създавайки емоционални своеобразни алегории на портрети на пейзажи. Картините ѝ не са просто експресивни композиции с необичайна светлина, с контрасти на преобладаващи ярки, приливно положени цветове, които ги обливат в мистичност, а внушение на събраните в нея чувства, провокирани от даден пейзаж, концентрат на запечатания момент, на своеобразен неосъзнат опит за автопортрет на преживени емоции.

Платната на Долорес Дилова магнетично привличат погледа, поглъщат фокуса и оставят ярък отпечатък в съзнанието на зрителя с пълните си с живот и ведрост искрящи тонове. Цветът за нея е основен начин да се изрази пластично и сподели искрено дълбоката си емоционалност. Той е усещане, вълнение, възторг, спомен, живот, биография. В нейния свят правилата и нормите се подчиняват на свободата и простора на хоризонта, на безвремието и летежа на мисълта. Морето, като един от главните герои в пейзажите й, основани на натурата, но пречупени през въображението, често отразява точно това усещане за безметежност, сила и дълбочина на чувствата. Художественият ѝ изказ е лаконичен, лишен от бъбривост, с акценти от цветни детайли, като затворен чадър, буен цветен храст, отражение във водата, тежко падаща драперия на завеса или фотьойл, загатваща за човешкото присъствие. Но точно тази минималистичност  създава желание в зрителя да довърши историята, да надникне зад завесата, да се разходи до края на улицата и да надзърне и зад него. Авторката с лекота и като че ли на един дъх внушава усещането за тишина, предизвиква желания за съзерцание на красотата, доказва смисъла да цениш стойността на мига и усещането на божествеността. Морето е като че ли нейното бягство, откровение, страст, опиянение и смирение пред красотата на природата.

Долорес Дилова, търсейки подходящите свои цветови съчетания, така виртуозно борави с всичките нюанси на синьото - с магията на ултрамарина, с духовността на тюркоаза, с енергията на смарагда, с категоричността на изумруда, че създава неземен свят на безвремие, мечти и съзидание. Платната ѝ са наситени с емоция до краен предел. Често тя се изразява в ярки, “остри“ един спрямо друг тонове – пламтящо червено, наситено синьо, нежно виолетово, приглушено розово, масленозелено, оранж, охра и всичко това понякога е примесено с едно особено седефено златно, което придава на картините още по-силно, искрящо излъчване. Импресията й е изградена както от плътно пастообразно положени тонове, така и с много пестеливи игриви щрихи, които изграждат живопис ведно с цвета на платното.

Художничката е емоционално свързана с пейзажа, тишината и конкретни повторяеми географски дадености на любими за нея места. Тези своеобразни „острови на бягство“ са предимно от северното Черноморие, Болата, Дуранкулак, Шабла, Каварна, като те са изразени като „екстракт“ с внушения, колоритни вариации, пораждащи конкретни усещания за спряло време, тишина, вътрешен уют и преклонение към величието на природата. Всеки един от тях може да се асоциира и с лазура на Френското Средиземноморие или други брегове. Както импресиите на Сезан и Реноар, така и творбите на Долорес създават всеки път различна енергия, но винаги заразяваща с оптимизъм. Картините ѝ демонстрират възторг, радост от живота, но меланжирани със звука на тишината, изострят сетивността и емоционалността на зрителя.

Дилова е винаги искрена, преживяваща с цялото си същество света, който я заобикаля. На пръв поглед красиви, естетски и добре премислени, картините ѝ всъщност притежават дълбок емоционален пласт. Както споделя за нея акад. Светлин Русев: „Става дума за онази живопис, при която стихията на цвета покрива възможностите на другите изразни средства, за онази живопис, която превръща картината в дом на цвета, на неговата магнетична сила и мощ. Дали ще тръгне от природата или от привидностите на предметния свят – всичко при Долорес носи напрежението и високите градуси на истинското творчество неспокойствие и като преживяване, и като пластичен израз.“

А тя разказва за художествената си цел така: „Художникът рисува не само това, което има пред себе си, но и това, което вижда в себе си. Преследвам усещането за моя хармония в тюркоазените морета, пустите плажове, събраните чадъри, сребърните залези зад любимата къща на брега. Искам цялата тази натура и красота да поема на един дъх, като в пещ да я изгоря в душата си и я превърна в мой свят в картините ми.

Експозицията може да бъде видяна от 08 юли до 11 август 2021 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com.

Изложбата е част от „Годишна програма за изложбена и събитийна дейност на Арт Галерия Папийон“, подкрепена от Национален фонд „Култура“ към Министерство на Културата и е отразена в каталог, в който са включени както последните творби на Долорес Дилова, така и селекция от творчеството й през годините.  

 

◊ БИОГРАФИЧНА СПРАВКА

Долорес Дилова е родена през 1960 г. в Плевен. Дъщеря е на известния Плевенски художник Дило Дилов – един от ярките представители на импресионизма в българското изкуство. Наследила светоусещането и таланта на своя баща, още на седемгодишна възраст тя става носител на награда от конкурс за детски рисунки в Италия, с председател на журито Хенри Мур. Долорес Дилова завършва Художествена академия – София, специалност “живопис” при проф. Иван Кирков. Участвала е в изложби в Австрия, Франция, САЩ, Русия, Англия, Гърция, Италия, Унгария и др.

Самостоятелни изложби: София – 1989, 1992, 1997, 1999, 2004, 2008, 2010, Париж (Франция)– 1992, 1993, 2002, Канзас сити (САЩ) – 1993, 2000, Аоста (Италия) – 1994, Драма (Гърция) – 1998, Берлин (Германия) 2001, Амстердам (Холандия) - 2004, Лондон (Великобритания) - 2009, Москва (Русия) - 2009, Хангджоу, (Китай) - 2014, Белград (Сърбия) - 2017 и др.

Долорес Дилова е носител на първа награда в конкурса “Млад живописец” – 1987 г. и наградата на конкурса “Човекът и морето” – 1988 г., Голямата награда на СБХ на Биенале на малката форма, 2008 г., номинирана за националната награда „В. Димитров – Майстора” 2013 г., Голямата награда за живопис на Биенале “Приятели на морето”, Бургас 2014. Предоставила е авторско право на нейни картини в имение в Портланд САЩ за заснемане на Холивудски филмов продукт “Картината” (The Picture) от Холивуд с главна роля на Николас Кейдж. Избрана е в албум „Петдесет жени в българската живопис“ за периода XIX-XX век, спонсорирана от руския княз Никита Лобанов-Ростовски. Нейни творби има в НХГ и в други галерии в страната, а също така и в частни галерии и колекции във Франция, Англия, Италия, Германия, Япония, Израел, САЩ, Испания, Австрия, Гърция, Турция, Унгария, Кипър, Швейцария, Русия, Китай, Словакия, Холандия, и др. През 1993 г. става един от създателите и преподавателите в Частната академия по изобразително изкуство “Жул Паскин”. През 1997 г. печели конкурс и специализира в Париж, Франция. От 2011 г. е член на УС на Съюза на българските художници и председател на УС на Фондация „Поддържане на изкуството в България.“

Изложби 2020-1992:

Галерия “Шипка 6”, София, 2020
Галерия “Dyakov”, Пловдив, 2020
Галерия “Пролет”, Бургас, 2019
Галерия “STUBEL”, София, 2019
Галерия "Art Meeting", Варна, 2018
Галерия "U P.A. R. K", Пловдив, 2018
Галерия "Нюанси", София, 2017
Галерия "Подковица", Белград, Сърбия, 2017
Арт Галерия Форум, София, 2015
Le Papillon Art Gallery, Варна, 201
Съврeменно българско изкуство, Хангджоу, Китай, 2014
Галерия "Арте", София, 2014
Галерия "L'Union", Пловдив, 2013
Галерия "Astry", София, 2012
Галерия "Rakursi", София, 2012
City Gallery of Bourgas 2011
Галерия AR. Aleksiev", София, 2011
Exhibition "Contemporary Bulgarian Art", Coburg, Germany, 2010
Галерия "Средец" Министерство на културата, София, 2010
"Gallery 8", Варна, 2009
Bulgarian embassy, London, UK, 2009
Галерия "J. Papazov", Пловдив, 2008
Галерия "Loran", София, 2006
"Шипка 6" Галерия, София, 2004
Charity Bazaar, Amsterdam, Netherlands, 2004
"Krida Art" Галерия, София, 2001, 2003
Cite des Arts, Paris, France, 2002
Art Gallery, Berlin, Germany, 2001
"Olympic" Gallery, Kansas City, USA, 2000
"Cyclop" Галерия, София, 1999
"Melina" Gallery, Drama, Greece, 1998
"Hilton" Hotel Gallery, Istambul, Turkey, 1997
Beneficial exhibition, Zurich, Switzerland, 1996
"Nelly" Gallery, Chicago, USA, 1996
"Imperial Hotel" Галерия, Варна, 1995
"Notre Dame" Gallery, Paris, France, 1993
"Art Works" Gallery, Kansas City, USA, 1993
"Gagliardy" Gallery, London, England, 1992

 

Автор:
Арт Галерия Папийон
Публикация:
05.07.2021 г. 14:28
Посетено:
1016
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33067-ostrovi-islands-izlozhba-zhivopis-na-dolores-dilova