Изложби

“Капитал” - изложба на Хубен Черкелов

07 юли - 30 юли 2021 г., Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5

“Капитал” - изложба на Хубен Черкелов

 

◊ ПОКАНА 

Галерия Vivacom Art Hall Оборище 5 представя юбилейната изложба “Капитал” от личната колекция на художника Хубен Черкелов.

Официалното откриване ще бъде утре, 6 юли 2021 г., от 18:30 ч. в Салонната зала на галерията. Изложбата ще бъде достъпна за разглеждане от 07.07.2021 г. и ще продължи до 30 юли 2021 г.

Хубен Черкелов (известен като Houben R.T.) е роден през 1970 г., живее и работи в Ню Йорк. Повтаряща се тема в ранните му фотографии, филми и инсталации е посткомунистическата действителност. В по-новото си творчество, Черкелов рисува изображения, заети от национални валути, като използва фолио и акрил. Негови произведения са представени в музея Бронкс, Ню Йорк, музея Броган, Флорида, 54-то биенале във Венеция и галерии в Ню Йорк, Бостън, Вашингтон и Шарлот. Той е обект на документалния филм от 2011 г. “Хубен рисува пари” на режисьора Георги Тенев.

Картините му са визуални образи от стари и различни валути от САЩ и други държави по света. Превръща парите в обекти, в предмети, в картини и портрети, размишлявайки върху връзката между политика, финанси, история и изкуство. Улавя духа на оригинала.

В картините си използва акрил и фолио върху платно от памук или полиестерна смес, за да имитира това, което монетните дворове използват за отпечатване и обезпечаване на банкнотите. Въпреки че изображенията са лесно разпознаваеми, те са изградени на принципите на колажа, позволяващ на всяка картина да придобие уникални качества.

Сред множеството картини може да видите и скулптура на глава – подобно на тези, които са популярни по цял свят от край време: класически реалистичен образ, само че е на Дарт Вейдър - 2 долара от Нова Зеландия, Дон Кихот - 1 песета, 100 песети, Сервантес, Бенджамин Франклин - 100 долара 2020, 2015, Джордж Вашингтон, Марк Твен и много други.

Значителна част от работите на Хубен Черкелов са свързани и със значими за изкуството ни имена като: Иван Мърквичка, Антон Митов, Ярослав Вешин, Иван Милев, изобразени върху банкноти, печатани през 20-те години.

 

Автор:
Гергана Иванова
Публикация:
05.07.2021 г. 13:49
Посетено:
1392
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33063-kapital-izlozhba-na-huben-cherkelov