Изложби

"Пренареждане" - изложба на Десислава Христова

1–15 юли 2021 г., Галерия Depoo

"Пренареждане" - изложба на Десислава Христова

 

◊ ПОКАНА

Галерия Depoo
представя

Десислава Христова

Пренареждане

1–15 юли 2021 г.

Вернисаж: 1 юли, 17.00-20.00 ч
Галерия Depoo, ул. "Врабча" 12б, София

 

"Възможно ли е пренареждането на матрицата? И на коя матрица?
Темата е вдъхновена от участието ми във фестивал „Процес – пространство" в Балчик в началото на юни 2021 г.

Според квантовата физика имаме неограничен брой възможни минало и бъдеще и това е достатъчно да настрои вътрешната ни изобретателност и сила. С едно пренареждане е възможно спомените и ограничаващите вярвания и визии да се трансформират.

В осмата ми самостоятелна изложба използвам понятия, системи и образи, които отдавна присъстват в творчеството ми. Чрез трансформиране на разпадащите се строителни арматури до изчистени геометрични абстракции пренареждам пространството на собствените си вътрешни парадигми." - Десислава Христова

 

Десислава Христова е родена през 1969 г. в гр. София. През 1994 г. се дипломира с магистърска степен от НХА в София, специалност „Графика" в класа на проф. Стоян Стоянов. От 1995 г. е член на СБХ, а от 2016 г. е секретар на секция „Графика и илюстрация". Работила е като галерист и куратор в Галерия „Аросита", София (2007–2011). През 2009 г. става редовен преподавател в НХА по „Графика и композиция", а от 2019 г. е професор в НХА. Била е резидент в Oberfalzer Kunstlerhause в Швандорф, Германия (2010 г.); Фондация CIEC в Бетанзос, Испания (2014 г.) и Cite de`s Arts (2020). Реализира и участва в множество кураторски проекти (Вход-Изход, „Интеграция на идентичности", Пролетен арт фестивал Благоевград, „Съвременна българска живопис – II", Grayscale и др.), международни и национални графични уъркшопи и пленери в България, Китай, Нова Зеландия, Хърватска, Сърбия и Франция. Нейни творби са част от престижни национални и международни графични форуми, някои от които Международно биенале на графиката Варна; Триенале на графиката София; Международен конкурс за графика Jesús Núñez; Maximo Ramos; CAIXANOVA; Kochi; SMTG Krakow и др. Носител на няколко награди и номинации за графика в България и Испания.

Автор:
Галерия Depoo
Публикация:
30.06.2021 г. 14:32
Етикети:
изложбаГалерия Depoo
Пренареждане
Десислава Христова
Посетено:
826
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33042-prenarezhdane-izlozhba-na-desislava-hristova