Изложби

Изложба „Спасителят в ръжта: Американска литература след Втората световна война“

1 юли – 26 септември 2021 г., Библиотека на Нов български университет, II етаж

Изложба „Спасителят в ръжта: Американска литература след Втората световна война“

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Изложбата „Спасителят в ръжта: Американска литература след Втората световна война“ представя книги и статии от библиотечните колекции на НБУ, свързани с историята, развитието и характерологията на съвременната американска литература – от годините след Втората световна война до наши дни.

Въпросният период не предлага само едни от най-ярките и „високи“, глобално „свръхпопулярни“ образци на модерната и постмодерна поезия, проза и драматургия, но е и непрестанен източник на вдъхновение за съпротивата на всяко ново поколение срещу консуматорското общество/„системата“, съществуващите властови менталности, механизми и практики (и несправедливостта/„липсата на любов“ в живота), пречупена през призмата на 60-те, битниците, контракултурата, рок-музиката, хипи движението, „бунтовниците с кауза и без кауза“, „Полет над кукувиче гнездо“, Керуак, Гинзбърг, Бъроуз, Буковски и още безброй културни феномени, посредством които и понастоящем Америка влияе върху духовните, екзистенциалните, социалните и политическите нагласи, и търсения на милиони млади хора по цялото земно кълбо.

Повод за събитието е навършването на 70 години от издаването на един от големите англоезични романи на ХХ век – „Спасителят в ръжта“ на Джеръм Дейвид Селинджър (16 юли 1951 г.), в който по чудесен начин се дефинира „светлата лудост“ да се изправиш като истински антигерой срещу света и пропастта към която неизменно върви, в името на „обречената кауза“ на неговото спасение: „Просто ми се иска да бъда спасителят в ръжта. Знам, че е лудост, но ей на, това е единственото нещо, което наистина ми се иска да бъда.“ До голяма степен тези думи могат да бъдат и прекрасно обобщение за живия нерв, радикалния движещ мотив на многоликата следвоенна американска литература, оказала огромно, решаващо въздействие върху световните социокултурни процеси в съвременността.

Съставената библиография към изложбата съдържа документи, които са притежание на Библиотеката на НБУ. Включени са библиографски описания на книги и статии от бази от данни Central and Eastern European Online Library (CEEOL), JSTOR, „Academic Search Complete“ и „eBook Academic Collection“ на EBSCO. Всеки, който проявява интерес към нея, може да пише на имейл library@nbu.bg  и ще я получи безвъзмездно до 26 септември 2021 г.

Сред изложените документи са: „451 градуса по Фаренхайт“ от Рей Бредбъри, „Америка и американците“ от Джон Стайнбек, „Американски пасторал“ от Филип Рот, „Вой : Избрани стихове“ от Алън Гинзбърг, „За писането“ от Чарлс Буковски, „Лятно пътуване“ от Труман Капоти, „Пилето“ от Уилям Уортън, „По пътя“ от Джак Керуак, „Полет над кукувичето гнездо“ от Кен Киси, „Спасителят в ръжта“ от Джеръм Дейвид Селинджър, „Advertisements for myself“ от Норман Мейлър, „Billy Bathgate“ от Едгар Лорънс Доктороу, „Burroughs live : The collected interviews of William S. Burroughs 1960-1997“ от Уилям Бъроуз, „Palm Sunday : an autobiographical collage“ от Кърт Вонегът, „The collected poems“ от Силвия Плат, „The racial problem in the works of Richard Wright and James Baldwin“ от Жан-Франсоа Гунар и други.

_____

За плаката на изложбата е използвано изображение от webstage.bg.

 

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
30.06.2021 г. 17:04
Етикети:
американска литератураизложба от книгиБиблиотекаНБУ
Джеръм Дейвид Селинджър
„Спасителят в ръжта“
Посетено:
1041
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33039-izlozhba-spasitelyat-v-razhta-amerikanska-literatura-sled-vtorata-svetovna-voyna