Изложби

"Lapis specularis. Подземната светлина" - изложба на испанския артист Мигел Анхел Бланко

30 юни – 26 септември 2021, Национален археологически музей

"Lapis specularis. Подземната светлина" - изложба на испанския артист Мигел Анхел Бланко

 

◊ ПОКАНА

Институт Сервантес-София
и
Националният археологически институт с музей при БАН
представят изложбата

"Lapis specularis. Подземната светлина"

на испанския артист Мигел Анхел Бланко

30.06. – 26.09.2021

Откриване на 30 юни от 18:00 ч.

Изложбата „Lapis specularis. Подземната светлина“ на испанския артист Мигел Анхел Бланко представя произведения, изработени от Lapis specularis. Става въпрос за селенит или лунен камък – силно прозрачен кристализиран гипс, който предизвиква революция във всекидневието на древните римляни. Мигел Анхел Бланко за пръв път използва този удивителен камък като художествен материал и си поставя двойна цел: от една страна, да проучи пластичните и поетичните му качества, а от друга, да насочи вниманието ни отново към Древната история.

Тази изложба вече е гостувала в Националния археологически музей на Мадрид, в Националния музей за римско изкуство в Мерида, а с помощта на Институт Сервантес достига до Испанската академия в Рим и църквата „Света Еулалия де лос Каталанес“ в Палермо. Чрез двайсет и четирите книги-кутии и серията ракли (композиции в железни кутии), изработени с lapis specularis, експозицията отдава почит на пътешествието на този удивителен камък от Испания до различните краища на Империята и пресъздава не само практическите му приложения, а и ритуалните му употреби. Подходът е по-скоро визионерски, отколкото археологически. Сега експозицията пристига в София, в древна Сердика, за да озари римските останки, съхранени в Националния археологически музей.

Природата е работната среда на Мигел Анхел Бланко (Мадрид, 1958). Най-значимият проект в живота и творчеството му „Библиотека на гората“ започва през 1986 г. и се състои от книги кутии, които съдържат природни елементи (растения, минерали, животни, насекоми), сложени под стъкло и придружени от страници, които ни запознават с използваните материали с помощта на рисунки, гравюри или фотографски импресии. За автора книгите-кутии са микрокосмос, нови пейзажи, изразяващи природата в цялата ѝ феноменология и в цялото ѝ географско и символно богатство.

* * *

На 30 юни от 11:00 ч. в Централната зала на Националния археологически музей (пл. "Атанас Буров", № 1) ще се проведе пресконференция в присъствието на артиста Мигел Анхел Бланко, директора на Институт Сервантес-София, Мария Луиса Сантос, и директора на Националния археологически институт с музей при БАН, доц. д-р Христо Попов.

Артистът Мигел Анхел Бланко ще бъде в България от 28 юни до 1 юли включително. За интервюта и повече информация за изложбата:

Гергана Иванова
тел.: 0899 366 258
cultsof@cervantes.es

 

Автор:
Институт Сервантес-София
Публикация:
28.06.2021 г. 15:56
Етикети:
изложбаСофияИнститут Сервантес
Мигел Анхел Бланко
"Lapis specularis. Подземната светлина"
Посетено:
1055
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/33021-lapis-specularis-podzemnata-svetlina-izlozhba-na-ispanskiya-artist-migel-anhel-blanko