Изложби

Евро Сапиенс или Европейският съюз през погледа на карикатуристите

По случай присъединяването на България към Европейския съюз

Евро Сапиенс или Европейският съюз през погледа на карикатуристите


◊ СЪБИТИЕТО

"Евро Сапиенс или Европейският съюз през погледа на карикатуристите"

Оригиналната и актуална изложба е акцент в специалната програмата на Дома на хумора и сатирата – Габрово, посветена на присъединяването на България към Европейския съюз.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата включва 60 творби на 40 автори от 7 европейски страни: България, Румъния, Испания, Турция, Сърбия, Германия и Великобритания. Карикатурите са подбрани от художествения фонд „Хумор на народите” на ДХС, който вече наброява повече от 50 000 творби на художници от цял свят.

Представените творби са участвали през годините в конкурсния раздел „Карикатура” на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово. Много от тях са рисувани специално за Националния конкурс за карикатура „Европа мечтае за България”, който Веселата къща организира и проведе през 1998 г. в рамките на честването на Деня на Европа.

Изложените творби показват, че темата за Европейския съюз вълнува автори както от неговите страни-членки (Великобритания, Германия, Испания), много повече – от новоприсъединилите се (България и Румъния), а също и от страни, които географски и културно са в Европа (Сърбия, Турция), но имат да извървят собствен път до присъединяването си.


◊ ТЕМИ И ПРОЕКТИ

Темите, които присъстват в карикатурите от изложбата, са много: евроскептицизмът, съизмеримостта на страните в културно и икономическо отношение, виждането на Европа като път и движение, националното самочувствие и идентичност, сблъсъкът между европейския и балканския манталитет и др.

Любопитно и закачливо допълнение към изложбата са оригиналните проекти за обувки, представени под надслова „Да стъпваме по европейски!”. Всички те са дело на студенти от специалността „Моден дизайн” във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” с ръководител доц. Савка Казаларска и се показват за първи път в столицата на хумора – Габрово.
Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
05.01.2007 г. 11:32
Посетено:
774
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/3301-evro-sapiens-ili-evropeyskiyat-sayuz-prez-pogleda-na-karikaturistite