Изложби

"Балкански карнавал" - изложба на Петър Димов

22 юни – 10 юли 2021, галерия "Париж"

"Балкански карнавал" - изложба на Петър Димов

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Галерия „Париж“
представя

Петър Димов

"Балкански карнавал"

изложба живопис

22.06 – 10.07.2021

На 22 юни 2021 г. галерия „Париж“ ще открие поредната самостоятелна изложба на отдавна утвърдилия се в българското художествено пространство художник-наивист Петър Димов.

Темата на експозицията „Балкански карнавал“ е вдъхновена от цялата пандемична и постпандемична реалност, която ни заобикаля от доста време насам. Петър Димов е намерил своето спасение, като е създал един невероятен свят на карнавална суматоха, веселие и много закачки, и така е сътворил тези бликащи от живот картини. В тях главни герои са цирковите артисти – най-вече клоуните и акробатите. Помежду им плавно прелитат големи балони пълни с весели музиканти, които сякаш ги чуваме колко силно удрят чинелите, свирят на цигулките и надуват тромбони и кларинети. Като във филм на Кустурица. Навсякъде цари атмосфера на веселие, радост и най-вече празничност. Циркът е пътуващ, хора и животни се люлеят, премятат, жонглират и балансират, а малки балеринки се въртят в шеметен танц. Всички са се впуснали в празника на живота и грабят с пълни шепи от него, споделят радостта си в танци и прегръдки, щастливи са, че са просто заедно, защото всеки пази болезнения спомен, когато това бе напълно невъзможно. Някои картини ни връщат и малко по-назад, когато си говорехме през балконите, пляскахме, пеехме и изнасяхме концерти оттам. Но и в тях настроението е жизнеутвърждаващо и празнично. А картината „Балкански карнавал“ сякаш е излязла от роман на Булгаков – огромна усмихната котка с папийонка, на чийто мустаци плавно балансират ловки акробати.

Разбира се отново се срещаме с любимите фолклорни теми на автора, където наивизъм и сюрреализъм си подават ръка. В тези стари български приказки младата булка е яхнала своя петел и заедно бягат през нощта от селото, а по-нататък козел с човешко лице е подгонил красива девойка с дълги развени коси. Пейзажите са пасторални и идилични, от тях лъха тишина, спокойствие и топлота.

Петър Димов е завършил Московския университет по изкуствата, член е на СБХ, а негови картини са притежание на множество български и чуждестранни колекции.

Изложбата може да бъде разгледана на живо или онлайн в сайта на галерия „Париж“ (www.gallery-paris.com).

 

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
18.06.2021 г. 11:54
Посетено:
597
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32962-balkanski-karnaval-izlozhba-na-petar-dimov