Изложби

"Вихрушката на живота" в галерия Възраждане!

Изложба живопис на Веселин Куртев

"Вихрушката на живота" в галерия Възраждане!

 

◊ ПОКАНА

На 22.06.2021 г., вторник, от 18:00 ч. галерия "Възраждане" Ви кани на изложба живопис „Вихрушката на живота“ на Веселин Куртев. Картините ще можете да разгледате на живо, в салона на галерията, също така на сайта и на фейсбук страницата на галерията през следващите три седмици – до 12.07.2021 г.

Изложбата можете да разгледате и тук: https://online.fliphtml5.com/djhgs/acgo/

Близо 20 години, откакто Веселин Куртев живее и работи в САЩ. Има собствена галерия и урежда много свои и на колеги изложби. Тази изложба е първата му в Пловдив след толкова дълго отсъствие от България, и втората му експозиция в галерия "Възраждане". Картините му са типични за неговия почерк – фигуратив, потопен в абстрактни послания. В композициите има много психологични моменти, има чувственост и опит за разрешаване на човешките взаимоотношения. Особената симбиоза между фигури и абстрактност създава разтовареност в напрежението между човеците, негативите се стопяват и един лек, цветен оптимизъм определя силата на тази елегантна и зряла живопис!

                                       Краси Алексиева, 2021 г.

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Веселин Куртев е роден и израснал в България. През 1978 завършва Художествената гимназия в Казанлък, а през 1985 завършва специалност „Живопис“ във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет, България. От 1985 до 1989 година е член на Дружеството на художниците в Стара Загора, а от 1990 е член на Дружеството на художниците в Пловдив. От 1992 е член на СБХ. От 1989 до 2002 г. Веселин работи и в Националното училище за сценография в Пловдив. През годините Веселин спечелва репутацията си чрез самостоятелни изложби и множество международни групови изложби.

През 2002 г. Веселин се премества в САЩ, където през 2006 г. открива Художествената галерия Алфа в Ню Брънсуик, Ню Джърси. Тук той продължава да помага за популяризирането на нови художници - да получат признание в своята общност и в чужбина.

Произведенията на Веселин са собственост на много галерии и частни колекционери от цял свят, включително България, Германия, Франция, САЩ, Малта, Гърция, Белгия, Холандия, Швейцария и Турция. Осъществил е 18 самостоятелни изложби в България, 7 такива в Ню Джърси, САЩ, 4 в Холандия, по една самостоятелна изложба има и в Гърция, Германия и Швейцария. Участвал е в множество групови изложби в България и чужбина.

 

 

Автор: Симеон Алексиев
18.06.2021 г. 16:39
Посетено: 532
Етикети: живопис, Пловдив, изложба, галерия Възраждане, Веселин Куртев., „Вихрушката на живота“
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32955-vihrushkata-na-zhivota-v-galeriya-vazrazhdane