Изложби

"Непознатият фотограф" - изложба с фотографии на Георг Волц

Непознат като име, но познат с творчеството си

"Непознатият фотограф" - изложба с фотографии на Георг Волц

 

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Синтезис" и Биляна Брайкова Карастоянова ви канят на изложбата “Непознатият фотограф“ - първото задълбочено представяне на работата на един от най-значимите български фотографи от края на XIX и началото на ХХ век Георг Волц. Избирайки България за свой дом той документира много събития и моменти ценни за историята ни, но на този етап доста от тях са все още непоказвани.

Волц живее и работи в България от 90-те години на XIX век, а след 1905 г. става дворцов фотограф на княз Фердинанд I. Изложбата обхваща периода от 1900 г. до началото на Първата световна война. Освен непоказвани досега фотографии на Георг Волц от Балканските войни, тя включва и снимки на Стара София, пейзажи от различни места в България и първите въздушни панорамни снимки на България, направени от фотографа с аероплан.

Архивът на фотографа включва и репортажни кадри от важни събития от периода на Третото българско царство като: обявяването на Независимостта на България, посещението на Великия княз Владимир Александрович, откриването на паметника на Цар Освободител, строежа на Храм-паметника "Св. Александър Невски" и голямото земетресение през 1913 година в Горна Оряховица.

Инициатор на проекта е Биляна Брайкова Карастоянова, събрала над 900 непоказвани досега фотографии на Георг Волц. Тя осъществява нелеката задача да дигитализира хиляди фотографски плаки и хартиени копия, да ги опише и да събере информация за тях. Резултатът е най-значимият досега монографичен портрет на непознатия фотограф Георг Волц.

В изложбата Непознатият фотограф” са включени репродукции сканирани от стари фотографии и стъклени плаки, съхранени от внуците на Георг Волц, инж. Иван Терзиев и Франсоаз Мари Режин Волц.

Кураторите на изложбата са Биляна Карастоянова и Надежда Павлова.
Сканиране и обработка на фотографиите: Биляна Карастоянова, Росен Ненов и Калин Руйчев.

Официалното откриване на изложбата ще се състои на 17 юни от 18:30 часа в галерия Синтезис. Изложбата е с вход свободен и ще може да бъде посещавана от 17 юни  до 11 август 2021.


Изложбата е част от програмата на Месеца на фотографията 2021. Тя се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Култура“ към Столична община, Фотосинтезис и с незаменимата помощ на Емануила Живкова и културната организация „Таратанци“.

Проектът е в памет на Франсоаз Мари Режин Волц (1948-2017), радетел на френско-българската дружба и сътрудничество и внучка на фотографа.

За осъществяването на изложбата и фотокнигата „Непознатият фотограф Георг Волц”, Биляна Карастоянова и екипът на галерия „Синтезис” изказват благодарност на: инж. Иван Терзиев, Юри Воденичаров, Даниеле Индако, Емануила Живкова, Росен Ненов, д-р Андрей Захариев, доц. Георги Лозанов, Стоилка Богева, Камелия Георгиева, Пламен Баръмов, Александър Миланов, Петрос Алексиадис, както и на GLP Printing и принт център Фотосинтезис.

Facebook: @georgwolz

Instagram: @georg_wolz

Автор: Емануила Живкова
14.06.2021 г. 09:45
Посетено: 427
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32925-nepoznatiyat-fotograf-izlozhba-s-fotografii-na-georg-volts