Изложби

Националната галерия представя Светлана Мирчева: "Възможни изложби"

10 юни – 11 юли 2021, Национална галерия / САМСИ

Националната галерия представя Светлана Мирчева: "Възможни изложби"

Светлана Мирчева. Спомен #5, 2021 за входа на галерия Un Cabinet D’Amateur и “Hang it all”, дизайн на Чарлз и Рей Иймс; молив и гваш върху хартия Fabriano

 

◊ СЪБИТИЕТО

Национална галерия
Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство

представя

Светлана Мирчева

"Възможни изложби"

10 юни – 11 юли 2021

Вернисаж на 10 юни, четвъртък, от 17.00 до 20.00 часа,
при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп

САМСИ, бул. „Черни връх” 2

 

„Възможни изложби” се състои от серия номерирани рисунки, които показват духа на галерия Un Cabinet D’Amateur, съществувала в София от 2012 до 2017. Фокус на изложбата са творбите и художниците, представяни в нея – български и френски, обединени от иновативното мислене, визията и високия критерий на създателя на галерията Оливие Боасиер. Проектът се осъществява с подкрепата на програма “Творчески инициативи” на Национален фонд “Култура”.

В 12 голямоформатни и над 70 по-малки рисунки Светлана Мирчева споделя своите спомени от идеи, случки, образи, изложби, творби, срещи с художници и работни моменти. Използвайки фрагментарен подход, знаци и  текст, тя съживява отделни моменти, превръщайки ги във визуален архив на галерийния живот. Поредицата от номерирани рисунки-спомени започва с първата рисунка на манифеста на Un Cabinet D’Amateur за Æther Art Space в София от януари 2019, когато се оформя основната концепция за настоящата изложба.

Заглавието произлиза от самостоятелното представяне “Possible Exhibitions” на Светлана Мирчева в Nurture Art Gallery, Ню Йорк, през 2012 и предишните й изследвания, в които галерията е видяна като място за възможни изложби. „Възможни изложби”, 2021 дава начало на по-задълбочен проект, свързан с изследване на вундеркамерите по света и други галерии, работещи по подобен начин. Неделима част от изложбата са серия интервюта, които ще бъдат направени през нейното времетраене с всеки желаещ да сподели във видео разговор или с кратък текст свои лични преживявания, свързани с галерия Un Cabinet D’Amateur.

              

Светлана Мирчева завършва Националната художествена академия в София. Учи и в летния клас на Олафур Елиасон в IUAV във Венеция. През 2004 е сред отличените с Международната награда за медийно изкуство на ZKM, Карлсруе, за проекта й “Грешки”. Била е арт директор в рекламните агенции Ogilvy & Mather, Demner, Merlicek & Bergman и Carre Noir Sofia и арт директор на печатното издание „Капитал Light“. През 2010 е сред номинираните за наградата БАЗА и през 2012 е българската  номинация за наградата Henkel за източноевропейско изкуство. Мирчева е един от кураторите на Sofia Design Week – 2012.

 

Галерия Un Cabinet DAmateur е представяла художниците: Луис Балц, Софи Кал, Жан-Шарл Бле, Калин Серапионов, Стефан Николаев, Мари Маяр, Стела Василева, Светлана Мирчева, Иван Мудов, Кирил Прашков, Алехандро Гери, Таня Глебова, Искра Благоева, Димитър Солаков, Мисирков/Богданов, Искра Благоева/Михаил Новаков, Стефания Батоева и други. Галерията е била домакин на поредицата „Срещи с Недко“ на млади български художници с Недко Солаков по негова идея и на архитектурни презентации като “For Architecture lovers only” на печелившия проект в “Reinvent Paris” на архитектите Су Фуджимото и Манал Ружди – OXO Architects. Un Cabinet D’Amateur издава арт книгите “Sechs Songs D'Amour” на Жан-Шарл Бле и “Look at Me, David” на Калин Серапионов, както и каталози за изложбите на Мари Маяр, Калин Серапионов, Стела Василева, Светлана Мирчева. Приятели на галерията са млади български архитекти, художници, ценители на изкуството.




Автор:
Национална галерия
Публикация:
10.06.2021 г. 12:50
Посетено:
976
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32906-natsionalnata-galeriya-predstavya-svetlana-mircheva-vazmozhni-izlozhbi