Изложби

"Мигове от пътя" - изложба живопис на Христо Йотов във Варна

10 юни - 7 юли 2021, Арт Галерия "Папийон"

"Мигове от пътя" - изложба живопис на Христо Йотов във Варна

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Арт Галерия Le Papillon
представя

от 10 юни до 7 юли 2021

Христо Йотов / Christo Yotov

“Мигове от пътя“/ "Moments from the road"

 изложба живопис

 

„Вярвам в интуицията и вдъхновението. Въображението е по-важно от знанието. Защото знанието е ограничено, докато въображението обхваща целия свят и всичко там някога ще бъде да знаем и разбираме, стимулирайки прогреса, раждайки еволюцията.“                                                                                                     Алберт Айнщайн

 

С голямо удоволствие от 10 юни до 7 юли 2021 г. Арт Галерия Le Papillon представя най-новите драматургични истории, претворени в живописни картини от талантливия художник с неизчерпаемо въображение Христо Йотов. Поднесени с елегантно чувство за хумор, тези завладяващи имагинерни разкази за хората и обикновените житейски страсти често въздействат като прекрасна кинотворба или театрална постановка. От всичките му картини прозира богатата душевност и високия интелект на художника, дълбоки познания за човешката природа и умението му да се забавлява, да наблюдава света от високата позиция на създател, който обича своите герои. А в комбинация с финото му живописно усещане, виртуозното му боравене с четката, смесвайки класически прийоми и дръзки експерименти, сложните му многофигурни композиции поглъщат вниманието на зрителя, като веща магия на древен маг.

Творбите на Христо Йотов неизменно приковават вниманието на всеки зрител с любознателен дух и високи художествени изисквания и са нетърпеливо очаквани от колекционери от няколко континента и ценителите на съвременното изкуство. Йотов умее да съчинява в картините си философски истории - странни и небивали, в които главната роля е отредена на Личността и нейните преживявания. С живописна убедителност, тънка четка, често прибягвайки до сюрреалистични похвати той умело пресъздава богатата гама на емоционални състояния, през които преминават неговите герои – от вътрешна борба, през целеустременост, откривателско въодушевление и щастие, до екстаз и еуфория. С лекота, но в сложни композиции, сякаш като кадър, запечатал движението и трансформацията, Йотов ни разкрива паралелна реалност, в която всичко е възможно и постижимо. Там можем да проследим завоалирано и закодирано, чрез характерните за почерка му символи, нашите реакции и ценности. В сюжетите, като част от бурните му сънища разпознаваме общочовешките черти на различни герои, поставени в екстремна ситуация. Много често в картините основната сюжетна линия е допълнена от елементи, които убягват на съзнанието при първа среща с творбата. Когато се потопим, обаче по-дълбоко, скритите лица, предмети и елементи, изпъкват един след друг, често от тъмното и всичко си идва на мястото – зрителят открива логичната връзка, която става очевидна.

Всичко в творчеството на Христо Йотов е необикновено и следва своя си ритъм, като реката, която тече, но никога не е една и съща. Природата и облаците подсилват това усещане за съдбовност и драматизъм като по време на епохално важни събития. Всеки образ е разгръщане и опознаване на нова човешката вселена, на нова душа. За него е важно да усеща вътрешния кипеж на героите, да анализира свободата – макар и тя да е толкова необяснима, както самите герои. Виждаме ги устремени, целенасочени, непримирими, напомнят ни, че силата на човешкият дух е двигателят на всяко постижение. При тях всяка цел и мечта е възможна, стига усилията да са насочени в правилна посока. Всеки персонаж има своя роля и точно място. Дори привидно хаотични или взаимно изключващи се образи, всъщност са в хармония и се допълват в перфектно построената композиция. Честата физическата голота на персонажите му са израз на непреходността на изживяванията им и стремежите им, а тези носители на разпознаваеми принадлежности, определят точните им изпитания. Йотов е автор с безспорно богата емоционалност и въображение. Героите му са символи на имагинерни изрази, някои прикрити зад маски, други изразяващи чисти откровени силни емоции, но всички са активни участници в спектакъла на живота, където всеки от нас може да открие себе си.

Основният смисъл на изкуството от висок клас е да провокира категорично мисълта на публиката, да приковава магнетично вниманието, но и неусетно да надгражда осъзнатостта на зрителя, да развива неговата емоционална интелигентност и естетическа цензура. Тази допълнителна награда получават почитателите на творчеството на Йотов, заедно с доброто настроение от колоритните забавни сюжети, както и менталният ребус - предизвикателство за интелигентния наблюдател, всичко поднесено с много високо ниво живопис с фини детайли и прекрасни скулптурни форми.

И ако е вярно твърдението на Джаспър Форд, че „въображението на гения осигурява на маниаците идеи с двадесет години напред“, то сюжетните нишки в картините на Йотов зареждат зрителя с истории за анализиране в продължение на времето. Затова творбите му са страст за много колекционери от цял свят.

За Йотов: „Магията да изразиш себе си, и да видиш себе си във възторга на зрителя пред картината. Зад всеки нов щрих има изненада, която е част от великото сътворяване!"

Изложбата може да бъде видяна от 10 юни до 07 юли 2021 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. "Драгоман" 12, а също и  да бъде разгледана на сайта artpapillon.com

Изложбата е част от „Годишна програма за изложбена и събитийна дейност на Арт Галерия Папийон“, подкрепена от Национален фонд „Култура“ към Министерство на Културата и е подкрепена от каталог, в който са включени както последните творби на Христо Йотов, така и селекция от творчеството му през годините.  

 

◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Христо Йотов-Йото е роден през 1950 г. в София. Завършва живопис в НХА през 1979 г. при проф. Панайотов. 

Работил е в областта на сценографията, стенописа и приложната графика. От 32 години богатата му фантазия се изразява със средствата на живописта, създавайки имагинерна реалност със сюрреални елементи. Има повече от петдесет самостоятелни изложби в страната и чужбина. Eкспозициите му са очаквани с огромно любопитство и нетърпение както извън България, така и в страната. Творбите му са следени и купувани от много български и чуждестранни колекционери.

Галерии представящи Христо Йотов:

  • „Мейсънс” – Хюстън, САЩ
  • Artium, Nurol (Ankara), Ilayda, Artist, MEB (Istanbul) - Турция
  • Anixis (Baden), Sofi (Zurich) - Швейцария
  • 88 (Luxsemburg)
  • Multitrade (Graz) - Австрия
  • БКИЦ Братислава
  • БКИЦ Виена
  • „Арте“, София
  • Арт Галерия Le Papillon, Варна
  • „Форум“, София
  • „Валер“, София
  • „Боев“, Пазарджик
  • „Филипополис“, Пловдив  и други.

Произведения на Христо Йотов–Йото са в колекции в НХГ, СХГ, общинските галерии на Пловдив, Шумен, Добрич, Русе, Пазарджик, градските галерии в страната и в частни колекции в Канада, САЩ, Европа, Южна Америка.

Носител на награда „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство. Носител на награда от националния конкурс на „Алианц България“ за живопис.

 

Автор:
Арт Галерия Папийон
Публикация:
07.06.2021 г. 13:52
Посетено:
889
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32875-migove-ot-patya-izlozhba-zhivopis-na-hristo-yotov-vav-varna