Изложби

Изложбата „Предизвикателства и посоки“ в Созопол от 1 до 8 юни 2021

Творби на македонски и български съвременни художници - живопис, графика, рисунка, фотография

Изложбата „Предизвикателства и посоки“ в Созопол от 1 до 8 юни 2021

 

◊ СЪБИТИЕТО

От 1 до 8 юни 2021 в Созопол ще бъде представена изложбата „Предизвикателства и посоки" от проекта „Свързване" на КИЦ на РСМ в София, съставена от творби на македонски и български съвременни художници. Изложбата е част от културното предложение, с което КИЦ на РСМ взема участие в Десетия международен франкофонски фестивал „Солей".

На 5 юни от 18:00 часа в Градската галерия в Созопол, след откриването на Фестивала (3 юни), изложбата ще бъде представена в присъствие на част от авторите и присъстващите гости.

Творбите на 12-те автори са изработени в различни техники – живопис, графика, рисунка, фотография, а също така са застъпени инсталирани светещи обекти и видеоарт.

Концепцията на куратора и участник в изложбата Иво Пецов е да представи възгледите и предизвикателствата на художниците в периода от началото на пандемията от Ковид-19 до сега. Доколко този глобален проблем променя начините на мислене у авторите и тяхната посока в творчеството. Като отговор на тези въпроси художниците, всеки поотделно, направиха селекция на свои произведения и се опитаха чрез тях да представят нашето време и тяхната индивидуална уникалност. В подбора са най-нови творби, както и творби създадени по-рано, които отговарят на духа на днешното време.

„Към борбите за оцеляване на идентичността на всеки един индивид в глобалния свят е добавена още една война с вируса, който оспорва физическото присъствие на човешката раса на Земята и влияе върху нейния психически и духовен живот. Отново сме изправени пред предизвикателството повече да градим, отколкото може да бъде порутено и унищожено от силите, които не оценяват нашето съществуване, преди всичко духовно. Така стигаме до творчеството и до нуждата реалността да се доизгражда и обогатява.

Творческите личности свързват, надграждат, не делят и разрушават, техните произведения в днешния ден са все повече нужни. Само чрез творческия подход може да се отхвърли всяко едно робство на материята и духа. Тръгвайки от тази нужда, от оформяне на една изложба, която би поставила фокуса върху нашия съвременен проблем, предложих идеята на художниците, с които по един или друг начин сме свързани и по-голяма част от тях се съгласиха да вземат участие.

Както и в наши предишни изложби се включиха авторите, които са от Република Северна Македония, но които живеят и работят в Република България, това освен мен – Иво Пецов, са Мариян Дзингаров-Дзин от Струмица, Марияна Иванова от Виница и Перица Георгиев–Пепси от Скопие. Македонският художник от Битоля Димитар Христов ни изпрати своите творби от Берлин. Атанас Ботев от Скопие участваше в изложбата, от проекта „Свързване", през 2019 година и заедно с Ана Лазаревска и Хари Дудески от Скопие взема участие и в тази селекция. Нашата свързаност е обогатена с последните двама автора, които ще дадат различни естетически посоки. Тук са творбите и на художника и поет Роман Кисьов от София, който в миналото е осъществил многобройни сътрудничества с македонски автори, най-често на полето на поезията. Художниците и професори в Националната Художествена Академия Свилен Стефанов, Росен Тошев и Георги Янков от София също така се включиха със свои творби.

Освен художествените произведения, авторите записаха своите мисли в няколко изречения, като допълнение на визуалната част".

 

Автор:
КИЦ на РСМ
Публикация:
04.06.2021 г. 11:51
Етикети:
СозополизложбаКИЦ на РСМ в Софияпроект „Свързване"
Х Международен франкофонски фестивал „Солей".
македонски и български съвременни художници
Посетено:
833
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32858-izlozhbata-predizvikatelstva-i-posoki-v-sozopol-ot-1-do-8-yuni-2021