Изложби

Художничката Мая Дочева празнува 70-годишен юбилей с изложба в галерия “Шипка 6”

Художничката ще покаже творби от личната си колекция от 1975 г. до днес

Художничката Мая Дочева празнува 70-годишен юбилей с изложба в галерия “Шипка 6”

 

◊ ИЗЛОЖБА НА "ШИПКА 6"

Българската художничка Мая Дочева ще отбележи 70-годишния си юбилей с изложба с най-значимите картини в личната си колекция, рисувани от 1975 г. до днес.

Експозицията ще се открие на 9 юни от 18:00 часа в столичната галерия „Шипка 6“ и ще включва творби от всички периоди в творчеството ѝ. 

В последните 46 години Мая Дочева е осъществила множество изложби както в България, така и в Полша, Чехословакия (преди 1989 г.), Италия, Австрия, Япония, Кувейт, Германия, Испания, САЩ, Англия, Израел, но представените картини в момента са част от частни колекции и галерии в България и чужбина. Затова по повод 70-годишния си юбилей тя решава да покаже любимите творби, които е запазила за себе си. 

Малко хора знаят, че през годините художничката пише и поезия и за първи път няколко нейни стихотворения  ще допълват произведенията на изкуството на стените на „Шипка 6“. 

Ярките пейзажи на Мая Дочева се открояват с нежен импресионизъм и припомнят на градския човек красотата на природата и  вълшебния чар на сезоните. Самата тя признава: “Философията ми като художник е, че платното не трябва да бъде само цветно и лъчезарно, а да утвърждава… Когато говоря за земята, то тя за мен е като майката. А майката е понятие, пряко свързано с люлката. Земята действително е люлка на човечеството, защото ние тук се раждаме, узряваме, (или не) и се движим напред (или назад). Дано да не я унищожим, защото така унищожаваме своето бъдеще и на децата си”.

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА МАЯ ДОЧЕВА

Мая Дочева завършва Художествената академия в София през 1974г. и веднага започва да участва активно в културния живот на страната. Представя своето изкуство в множество международни, общи и самостоятелни изложби. Паралелно, 15 години е преподавател по рисуване, както и заместник-директор на Художественото училище в Троян. След 2009 г. излага картини само в частни галерии в страната, но продължава да твори въпреки тежките икономически и социални кризи. От 2019 г. живее между Англия и България, като в последната година твори единствено на Острова, където решава да се установи, влюбена в природата, спокойствието и сигурността. 

 

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
04.06.2021 г. 11:44
Етикети:
СБХюбилей
изложба. Шипка 6
Мая Дочева
Посетено:
780
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32856-hudozhnichkata-maya-docheva-praznuva-70-godishen-yubiley-s-izlozhba-v-galeriya-shipka-6