Изложби

Изложба "Автентични български носии" в Галерия „Иван Милев" - Казанлък

Част от програмата на Фестивала на розата - Казанлък 2021

Изложба "Автентични български носии" в Галерия „Иван Милев" - Казанлък

 

◊ СЪБИТИЕТО

Изложба "Автентични български носии" в галерия „Иван Милев" - Казанлък

Музикалното трио „Калина" и Антон Гудов показват в галерия „Иван Милев" гр. Казанлък изложба "Автентични български носии" и съответните старинни забраждания. Поредната изява на младите музиканти, посветили се на фолклора и етнографията е посветена на бежанците от Беломорска и Одринска Тракия.

В подбраните 21 старинни експонати от личната им колекция има уникати на повече от 100 години, с изключителни качества, които са малко познати на широка публика от от Суфлийско, Димотишко, Каваклийско. В експозицията могат да се видят моминска носия от Гюмюрджинско и от Ерменикьой - Узункюприйско, носия с характерна релефна бродерия от дебело предени памучни конци от с. Еникьой – Узункюприйско; носии на лазарка от Елховско и от с. Славяново – Плевенско; на млада жена от с. Мандрица - Ивайловградско, на влашки българи от с. Загражден – Плевенско, на омъжена жена от с. Фурен – Врачанско и от с. Едрево - Казанлъшко; от Самоковско, Ямболско, Смолянско, и други региони на България. Впечатляващи със своята пищност са и две носии от региона на банатските българи.

Изложбата може да бъде видяна до 6 юни. Тя е събитие от програмата на Фестивала на розата - Казанлък 2021, който в последните години продължава повече от месец.

 

Автор:
Галина Рулева
Публикация:
03.06.2021 г. 13:45
Етикети:
Казанлък
Антон Гудов
Музикално трио „Калина"
галерия „Иван Милев"
Изложба "Автентични български носии"
Посетено:
724
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32852-izlozhba-avtentichni-balgarski-nosii-v-galeriya-ivan-milev-kazanlak