Изложби

"Пътят" – изложба живопис на Руска Стойкова

27 май - 10 юни 2021, Галерия "Адора"

"Пътят" – изложба живопис на Руска Стойкова

 

◊ ПОКАНА

Имаме удоволствието да ви поканим на откриването на изложбата "Пътят" - третата самостоятелна изложба живопис на Руска Стойкова. Заповядайте на 27.05. (четвъртък) от 18:00 ч. в галерия „Адора“, ул. „Ами Буе“№10, кв. „Крива река“, гр. София.

Руска Стойкова е родена през 1987 година в град София, в семейство на художници. Дълго време наблюдава майка си и леля си как рисуват и така четката става естествено продължение в живота ѝ. Посещава Колеж по рисуване ПГИИ „Професор Николай Райнов“ като слушател, но по-късно поема по съвсем различен път и завършва „Регионално развитие и политика“, а след това и магистратура „Планиране и управление на териториални системи“ в СУ. Политиката я отдалечава от изкуството, но тя намира вдъхновение и подкрепа в колегите и преподавателите си. Започва да обикаля с тях из България и така се ражда първата ѝ самостоятелна изложба през 2010 година, озаглавена „Пътуване през сънища“. В нея Руска представя над 30 картини, посветени на българските земи и история.

Не след дълго, движейки се по параболата, художничката разбира, че отново трябва да остави четките и става консултант по европроекти  - длъжност, която я отдалечава от родината за известно време. Честите пътувания в Западана Европа (Италия, Испания, Белгия, Германия и др.) за пореден път я вдъхновяват да продължи да рисува. Руска прави рязък завой в кариерата си, оставяйки завинаги политиката, и става международен екскурзовод с испански, английски и френски език. Намира любовта и изкуството в пътуването по света. Така през 2017 година открива втората си самостоятелна изложба в Люксембург, посветена на големи исторически и културни центрове като Париж, Лондон, Амстердам, Барселона и др. Картините ѝ стават притежание на частни колекции в Чили, Америка, Испания, Турция, Германия, Люксембург, България.

До 2020 година Руска не спира да пътува... От Африка до Истанбул тя намира своето призвание в пътешествията и в това, да разказва за историята, изкуството и традициите на всички кътчета по света, да среща нови култури, да обгрижва, насърчава, вдъхновява хората и отстоява онези забравени ценности, които живеят само когато сме на път... Мислено Руска винаги рисува!

"Пътят"... През 2020 година художничката губи работата си като екскурзовод. Лишена от възможността да пътува, безкрайният път, по който е поела, се изгубва... докато един ден Руска наново не се озовава с четките в ръка. Така се ражда и третата ѝ самостоятелна експозиция “Пътят“. Това е изложба за пътя към самите нас - там, където можем да намерим винаги пристанище и убежище по време на най-големите житейски бури.

Прескачайки от тема в тема, картините на Руска ни повеждат по един нов път, роден от чистия порив на любовта. Нейните творби излъчват уют, ефирна нежност, романтика и, преди всичко, загадъчност. „Венеция“, „Прераждане“, „Сън“, „Пътят на богомилите“, „Аурора“, „Раждането на един ангел“, „Свобода“ са само част от заглавията на произведения, които ни пренасят в паралелна реалност, където невидимото присъства в образа на ангела-хранител, а неизказаното изскача в неподвластните ни сънища, за да ни призоват да се вгледаме в дълбините на нашата духовна същност. От къщите в Родопите до моста Риялто във Венеция, през съновидения и мистика, Руска остава вярна на своя път, който иска да сподели с нас. Всеки художник осветява пътя на душата!

За онези, които обичат и рисуването с думи и музика е предвидена специална изненада: те ще могат да се насладят на красивите строфи на Юлиана Янева, с творчески псевдоним Анисихия Полен, които ще „озвучават“ всяка картина, а виолата на Велян Ванков ще озвучи творбите по магичен начин!

Очакваме ви!

Изложбата ще продължи до 10.06.2021 г.

 

 

Автор:
Галерия „Адора“
Публикация:
25.05.2021 г. 13:26
Посетено:
1022
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/32792-patyat-izlozhba-zhivopis-na-ruska-stoykova